Ik deed de workshop: ‘Grip op coronastress’

Ik durf best te zeggen dat ik mij af en toe zorgen maak door de coronacrisis. Bijvoorbeeld over de gezondheid van mijn familie en hoe lang dit allemaal nog gaat duren. Heb jij daar ook last van? Probeer dan eens de online workshop 'Grip op coronastress'. Het zette mij in elk geval aan het denken.

Vragenlijst
De workshop startte met het beantwoorden van vragen over hoe ik mij voel, en hoe het gaat met thuiswerken en mijn sociale contacten. Daarna doorliep ik een aantal oefeningen.

afb1.png


1 - 'Hoe gaat het met je?'
De eerste paar weken van de crisis voelde ik mij een stuk minder goed dan nu. Ik was zelf al een aantal weken verkouden. Dan ga je toch denken: heb ik het coronavirus ergens opgelopen? Dat maakte mij onrustig.

In de workshop leerde ik om meer stil te staan bij mijn gedachten en wat ik nodig heb om mij beter te voelen. Het hielp om dit op te schrijven.

afb2.png

2 - 'Positiviteit'
Niet meer even snel naar de supermarkt om wat lekkers te halen voor lunch, niet afspreken met vrienden op een terras in de zon en nadenken bij alles wat ik buitenshuis aanraak met mijn handen. Negatieve gedachtes liggen bij mij best snel op de loer wanneer ik niet kan doen wat voorheen heel normaal was.

De workshop wees mij erop dat het hebben van negatieve gedachten vaak niet terecht is. Door de nadruk te leggen op wat wel kan en wat ik waardeer, veranderde ik mijn manier van denken. Ik waardeer het bijvoorbeeld enorm dat wij in Nederland nog naar buiten kunnen voor een wandeling.

afb3.png


3 - 'Thuiswerken of studeren'

Voor de crisis werkte ik één dag in de week thuis. Nu werk ik de hele week thuis en dit gaat mij goed af. Wel merk ik dat het makkelijker is om taken uit te stellen.

Om te voorkomen dat ik taken uitstel, leerde de workshop mij om een to-do lijstje te maken. Ik kan mij hierdoor beter focussen.

afb4.png


4 - 'Samen doen'

Als iedereen zich goed aan de maatregelen houdt, zijn we hopelijk sneller van het virus af. Het irriteert mij daarom soms als mensen zich niet aan de regels houden.

Misschien doe ik er beter aan om wat langer stil te staan bij het gedrag van anderen, ontdekte ik in de workshop. Waarom gedraagt iemand zich zo? En heb ik er überhaupt invloed op?

afb5.png

Het leek mij allemaal zo vanzelfsprekend: positief denken, plannen en stilstaan bij gedachten. Toch heeft deze workshop mij geholpen. Herken jij je in de punten die ik beschrijf? Ik ben benieuwd!

 • Offline

  heb vandaag ook eens doe stresstest gedaan die   voorstelde ik kan me in veel wel vinden maar rust geven nee dat heb ik er niet van.

  Ik weet de cijfers dalen hier in den haag was vandaag zelfs niets bijgekomen en toch spookt het door je hoofd , je ziet mensen ook in supermarkten langs elkaar heen gaan en ik ga net als veel ouderen ook bij openingstijd of sluitingstijd maar je merkt toch dat het losser wordt.

  Ik ben zelf ook een risicogroep ik heb copd en itp dus ik ontloop alles zoveel mogelijk maar kan sommige dagen de negativiteit niet los laten.

  Ik hoest af en toe een paar keer per dag maar ja rook ook dus maar dan toch denk je in je hoofd ojee ik begin te hoesten wat ik normaliter nooit deed.

  Ik meet smorgens en savonds me bloeddruk saturatie enzo en als dat iets afwijkt dan voel ik al dat ik een hypochonder word.

  Miss ook deels stress ik woon al 35 jaar samen en nu door corona ga ik op 12 mei trouwen voor het geval er iets gebeurd de ander toch van me pensioen kan genieten waar ik hard voor gewerkt heb maar zelfs met die vooruitzicht kan ik er niet van genieten, denk nu van wat als ik deze laatste week ziek wordt pfffffffffff ik weet we moeten zo niet denken maar krijg het eens uit je kop he.

  Ik heb van tevoren gelukkig genoeg anticonseptiemiddelen in huis gehaald kan echt maanden vooruit ermee overal staat wel flesje handdesifectie precies dezelfde die ze in ziekenhuis ook gebruiken en blijf bij iedereen uit de buurt .

  Maar schrik gewoon van me eigen ik ben altijd zo nuchter en niets deerde me en dit raakt me dan zo hard.

 • Goed om te lezen dat je de test ook hebt gedaan, . Ik heb jouw reactie even verplaatst naar het topic over de workshop. Dan kunnen anderen jouw ervaring met de workshop ook lezen.

  Jammer dat het je niet zoveel verder heeft geholpen. De zorgen zijn volledig te begrijpen hoor, zeker omdat je ook aangeeft dat je COPD patient bent. Ik kan mij voorstellen dat dit je heel erg beperkt in jouw doen en laten buitenshuis. Hopelijk zetten de dalingen door en voel je binnenkort weer iets meer op je gemak buiten. Dat zal er dan automatisch ook voor zorgen dat je wat lekkerder in je vel zit omdat het risico op verspreiding minder groot is.

  Zijn er wel bepaalde kleine punten die je uit de cursus hebt kunnen halen? 

  Wat super mooi om te lezen dat jullie volgende week gaan trouwen! Geniet van deze mooie gebeurtenis, Dex! 

 • Hoi    Voormalig community-lid   ,

  Jullie waren actief in de andere topics en spraken hier zeer terecht jullie zorgen uit over de coronacrisis. Allen hebben jullie hier jullie eigen reden om je zorgen te maken, bijvoorbeeld omdat jullie geen gebruik kunnen maken van zorg, je een risico-patient bent of een geliefde niet kunt zien. 

  Het heeft mij op een aantal punten geholpen om de workshop 'Grip op coronastress' te doen. Het hebben van negatieve gedachtes of teveel aandacht besteden aan het gedrag van anderen zijn hier voorbeelden van punten waar ik tegenaan liep. 

  Herkennen jullie je in deze punten of in punten die ik in mijn topic beschrijf? Of misschien lopen jullie wel heel ergens anders tegenaan. Jullie kunnen de workshop ook zelf doen. Ben benieuwd naar jullie ervaring met de workshop. 

 • Offline

  Hallo ,

  Is deze workshop ook te volgen voor niet klanten van ZK? Ik ben namelijk geen klanten bij Zilverenkruis.

 • Goede vraag, Jesse!

  De kosten voor deelname aan de workshop worden vergoed voor klanten van Zilveren Kruis. Daarnaast worden de kosten ook vergoed als je verzekerd bent bij FBTO of Interpolis. Wanneer je geen klant bent bij Zilveren Kruis, kan je voor € 7,- een jaar gebruik maken van een module van Mirro.