Hoe zit het met eigen risico en uitgestelde zorg?

Door corona en druk op de zorg is een deel van de zorg uitgesteld. Het kan dat jouw zorg in 2020 was gepland en pas in 2021 heeft plaatsgevonden of gaat plaatsvinden. Ik merk dat dit soms vragen oproept. We ontvangen regelmatig de vraag: moet ik nu voor 2 kalenderjaren eigen risico betalen?

Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten geen uitzondering te maken voor corona met betrekking tot het eigen risico ten opzichte van andere (chronische) ziektes.

Dit betekent dus dat het kan gebeuren dat je eigen risico betaalt voor 2020. Maar ook voor 2021 omdat dan het vervolg van de behandeling plaatsvindt. 

Heb jij vragen over uitgestelde zorg en je eigen risico? Ik help je graag dus stel je vraag gerust hieronder. Heb je een andere vraag rondom corona? Of wil je hierover in gesprek? Op deze plek op Samen ben je van harte welkom.

 • Barth, ik denk dat het duidelijk is? Je betaalt gewoonweg 2x eigen risico! Over 2 jaar , namelijk 2020 en 2021 terwijl het maar Één behandeling is. Daarbij komt nog dat de behandeling meestal maar “ half” is. Ik bedoel alleen telefonisch. Ik vind dat persoonlijk geen medische zorg! 

 • Offline als antwoord op feina:

  Helemaal volgens de regels toen Corona nog niet bestond. Nu door Corona hebben velen dubbel  eigen risico voor dezelfde behandeling. Zo kunnen zorgverzekeraars, zonder er iets voor te hoeven doen veel extra geld innen, Domme minister. Zorgverzekeraars zouden zelf wat socialer kunnen zijn, zonder zich achter regels te verschuilen en het oneigenlijke 2e eigen risico niet in rekening brengen.

 • Offline als antwoord op feina:

  Hoi Feina,
  Wat maakt digitale zorg voor jou minder goed als 'reguliere' zorg? Daar ben ik wel benieuwd naar.

  Bart

 • Offline

  Gaat dit over de regels inzake een DBC?

  Diagnose-behandelcombinatie (DBC)

  Een DBC beschrijft, door middel van een DBC‑code die op grond van de Wet marktordening gezondheidszorg wordt vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), het afgesloten en gevalideerde traject van medisch specialistische zorg en gespecialiseerde GGZ. Dit omvat (een deel van) het totale zorgtraject van de diagnose die de zorgverlener stelt tot en met de (eventuele) behandeling die hieruit volgt. Het DBC‑traject begint op het moment dat verzekerde zich meldt met zijn zorgvraag en wordt afgesloten aan het eind van de behandeling of na 120 dagen voor medisch specialistische zorg en na 365 dagen voor gespecialiseerde GGZ.

  Ik neem aan dat je bedoelt dat die 120 dagen blijft staan? Dat er dus opnieuw eigen risico moet worden betaald als het traject in twee kalenderjaren valt én er meer dan 120 dagen zitten tussen twee behandelingen uit dat traject?

 • Offline als antwoord op peveannem:

  Het klopt wat jij zegt peveannem, De looptijd van een DBC kan verschillend zijn. Een DBC start op de dag van het 1e consult. Soms is dat 1e consult tussen je huisarts en de specialist. Een DBC sluit automatisch. Dit zijn de meest voorkomende looptijden en redenen waarom een behandelperiode van een DBC sluit:

  • Op de 42e dag na ontslag bij ziekenhuisopname.
  • Op de 42e dag na een operatie zonder of met dagopname
  • Op de 90e dag na de start van de 1e behandelperiode als er alleen een consult, onderzoek of niet-operatieve behandeling plaatsvond
  • Op de 120e dag bij vervolg-behandelperiodes zonder operatie
  • Op de 42e dag bij vervolg-behandelperiodes met operatie

  Soms duurt een behandeling langer dan de maximale looptijd van een DBC. De behandelaar opent dan een vervolg-DBC. De vervolg-DBC moet aansluiten op de vorige DBC. Je hoeft dus niet per se op de startdatum van de vervolg-DBC in het ziekenhuis te zijn geweest. Start een vervolg-DBC in een nieuw kalenderjaar? Dan betaal je ook eigen risico voor het nieuwe jaar. 
  De startdatum van de DBC is daarom belangrijk voor de vergoeding van een behandeling, daar kijken we dus altijd naar.

  Groetjes, Laura