Een losse aanvullend verzekering

Ik heb op zorgwijzer gelezen dat je je aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar kunt afsluiten. Nu denk je waarom zou je dat willen? Als ik zou gaan wisselen van verzekeraar dan ben ik ook opzoek naar een goede aanvullende dekking. Helaas vind ik die niet bij elke verzekeraar. Zo zou ik bijvoorbeeld bij Ohra een restitutie polis af kunnen sluiten en bij zilverenkruis een aanvullende verzekering. Hierdoor bespaar ik ook weer 150 euro op de basisverzekering.

Mijn vraag is hoe gaat Zilverkruis hiermee om? Wordt er een toeslag gerekend op de pakketten? Heb je te maken met een acceptatie? Welke pakketten zijn er bij jullie volgens deze regeling af te sluiten? Hoe sluit je een los pakket af? Kun je wel online declareren?

Hier sluit je een losse aanvullende- of tandartsverzekering af (in 2021) (zorgwijzer.nl)

 • De enige manier is: als je een basisverzekering hebt met een goede aanvullende verzekering, dan zeg je alleen die basisverzekering op en sluit je elders een nieuwe basisverzekering. 
  Volgens mij is een zorgverzekeraar verplicht om bekend te maken of er een toeslag is als je alleen een aanvullende verzekering hebt. Ik zou bij zilveren kruis niet weten waar die informatie staat.

  ik ben benieuwd naar het antwoord van zilveren kruis! 

 • Offline stelde een antwoord voor als antwoord op feina:

  Goedemorgen Jesse,

  Het is mogelijk om een losse aanvullende verzekering aan te vragen bij het Zilveren Kruis. Dit kan alleen als je een basisverzekering hebt bij een andere zorgverzekeraar in Nederland. Er wordt geen toeslag berekend als iemand alleen een losse aanvullende verzekering bij ons aanvraagt. Wij hebben een medische acceptatie voor onze aanvullende tandartsverzekeringen 3 en 4 sterren. Voor onze andere aanvullende verzekeringen accepteren wij iedereen.

  Een losse aanvullende verzekering kun je alleen telefonisch aanvragen vóór 1 januari. In eerste instantie zal het niet mogelijk zijn om online te declareren als je alleen een losse aanvullende verzekering hebt bij ons. Zodra we dit bericht krijgen van een verzekerde dat deze niet online kan inloggen omdat deze alleen een losse aanvullende verzekering hebt zetten wij dit door naar onze collega's van online. Zij zorgen er dan voor dat in de toekomst wel online kan declareren.

  @Feina, bedankt voor je reactie.

  Groeten,

  Mouniim

 • Waar kan ik deze informatie terugvinden: polisvoorwaarde/ website?

 • Offline als antwoord op mouniim - Zilveren Kruis:

  Bedankt voor je antwoord.

  Je schrijft dat jullie online afdeling het nog moet realiseren dat iemand met een losse polis toegang heeft tot de online omgeving van Zilverenkruis. Betekend dit dat jullie nog geen ervaring hebben met losse polissen? Wat houd jullie tegen dit nu niet te realiseren? Een losse polis word steeds aantrekkelijker nu dat de premie verschillen van de basisverzekering steeds groter worden.

  Is er een kans dat de €250 euro eigen bijdrage voor medicatie of andere zelfzorg middelen worden toegevoegd aan jullie aanvullende polissen ?

 • Offline als antwoord op jesse:

  Hoi Jesse,

  Het afsluiten van een losse aanvullende verzekering is al jaren een mogelijkheid. Het probleem met de Mijn omgeving is dat er niet automatisch een koppeling wordt gemaakt met de gegevens van de verzekerde, als er alleen een aanvullende verzekering aangevraagd wordt. Wij moeten de Mijn omgeving op dit moment dan nog handmatig activeren. Het is dus meer een technisch probleem. Ik heb vandaag een vraag uitgezet over of wij aan een oplossing werken. Ik ben zelf ook benieuwd!

  Over het afsluiten van een aanvullende verzekering in het algemeen: hoewel wij dit toestaan wil ik er wel bij aangeven dat dit niet onze voorkeur heeft. Een losse aanvullende (tand)verzekering wordt vaak afgesloten voor een specifieke vergoeding.

  Hiermee is het vrij gemakkelijk om een verzekering met oog op winst af te sluiten. Hoe meer mensen dit doen, hoe groter het gevolg op de premie is. Dit geldt uiteraard ook voor verzekerden die ook de basisverzekering afsluiten. De premie van de basisverzekering houdt het totaalplaatje dan echter meer in balans. Nogmaals, het is gewoon mogelijk om een losse aanvullende verzekering telefonisch of via een aanvraagformulier af te sluiten, maar wij sturen daar bewust niet op. Dit om je hopelijk wat interessante context te geven.

  Over een vergoeding van de GVS eigen bijdrage voor geneesmiddelen: voor 2021 staan de voorwaarden vast en vergoeden wij de kosten niet. Ik heb nog geen informatie over of wij een vergoeding in de toekomst (2022 of later) overwegen.

  Bart