Schulden economie

Door een poste op facebook ben ik naar dit forum geleid om de volgende aanklachten te doen. Zoals veel mensen het afelopen jaar ben ik door de corona crisis mijn baan verloren en was ik achter gekomen met betaling van de zorgpremie.  Als belg zijnde wonende in nederland voor de laatste 2 jaar dacht ik bij aanvang van mijn nieuwe job doe ik een inhaal beweging en zorg dat alles netjes terug recht gezet wordt. Ondanks alles kreeg ik in december (wat voor ons allemaal een extra dure maand is) een brief van hrt zilveren kruis met de aanmaning dat ik 4 maand achter stond met mijn premie. Ik contact opgenomen met vrraag hoeveel ik achter stond. Het antwoord was 473 euro. Ik netjes de fondsen overgemaakt om een dag later een mail te krijgen van het incassobureau en jaja een zusteronderneming van het zilveren kruis, dat ik 27 plus 20 eur incassokosten moest betalen. Nu aangezien ik reeds in de maand december ALL mijn reserve gebruikt had voor die maand te overbruggen , geplaats ik de betaling naar januari 2021. Betaal netjes maar heb in februari werderom een gebrek aan cashflow en verllaats deze naar maart uit noodzaak. Krijg ik een brief van het zilveren kruis dat ik bij het CAK wordt aangemeld omdat ik 6 maanden achter zou staan. Bij nazicht zou het gaan over iets meer dan 400 eur. Ik bel naar CAK  en vraagom uitleg want mijn premie is 90 eur en 90 x 6 = en let nu goed op damens en heren van het zilveren kruis, 540 eur!!! De brave man van CAK  wist me te vertellen dat het niets te maken heeft met 6 maanden achterstand maar als je 6 x te laat je premie betaald hebt mag het zilveren kruis je ook aanmelden bjj het CAK!!! Met het gevolg dat je 147 eur per maand betaald i.pv. 90 eur!!!

Het is alsof de corona crisis hun volledig passeert en/of geen enkele empathy is vanuit deze instantie. Meer nog het zilveren kruis is door de affilliatie met incassobureaus geneigd deze praktijken de verveelvoudigen en sneller toe te passen gezien dit een inkomen genereert voor het bedrijf dat de inkomsten uit de zorgpremies realiseert. 

En da  om zout in de wonde te strooien kan ik niet eens af van de zorgverzekeraar na betaling van de achterstand voor de rest van het jaar!!! Dus de mogelijkheid om naar een meer humane zorgverzekeraar over te schakelen wordt bij wet verboden.

Ik weet dat het zilveren kruis 1 van de grootste zorgverzekeraar in nederland is en deel uit maakt van achmea groep het is gewoon een bedrjf dat leeft van de schulden economie en met deze het weinige geld dat men in deze extreme omstandigheden heeft probeert af te pakken gesteund door de lobbyisten en wetgevers in den haag..... shame on you !!!!

 • Schulden maken spreekt voor zich zelf een ieder weet wie wat geleverd heeft moet betaald worden, dit ken ik persoonlijk zelf niet, wat ik wel weet met Zilveren Kruis een probleem voorleg en aangeef wat je wel kan kom je met deze altijd met een oplossing en laten je niet in de kou staan, maar denk mee voor een oplossing wat altijd bespreekbaar is

 • Offline als antwoord op wdfaasse1290:

  Blijkbaar leest u niet wat ik geschreven heb....maar dat is ok het zou voor mij onbegrijpelijk zijn mocht het zilveren kruis  geen bots op dit forum hebben.

 • Goedemorgen Frank,

  Welkom op het platform Samen.

  Vervelend om te lezen dat je door de coronacrisis je baan hebt verloren en dat je daardoor een achterstand hebt. Ik kan me voorstellen dat het stressvol is. Als iemand (meer dan) 6 maanden zijn premie niet betaalt wordt deze aangemeld bij het CAK. Binnen het Zilveren Kruis is een speciale team geldzaken rondom corona. Ik adviseer je contact met ze op te nemen om te kijken wat mogelijk is. Zij nemen de tijd om persoonlijk jouw situatie door te nemen. Het telefoonnummer is 038 456 69020. Op werkdagen bereikbaar van 08:00 t/m 18:00 uur.

  Het is inderdaad niet mogelijk om tussentijds over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat is wettelijk bepaald. Dit kan alleen per 1 januari als er geen premieachterstand is. Je dient dan je huidige zorgverzekering vóór 1 januari te stoppen.

  Op de website van rijksoverheid vind je hier meer informatie over.

  www.rijksoverheid.nl/.../wat-gebeurt-er-als-ik-de-premie-van-mijn-zorgverzekering-niet-betaal

  Groeten,

  Mouniim

 • Hallo Frankie, ik ben het helemaal met je eens. Een zorgverzekeraar hoort niet zo om te gaan met zijn klanten. Veel te vlug met incassobureaus en veel te vlug met aanmelding bij het CAK.  Ik weet wel dat niet alle zorgverzekeraars zich zo gedragen als het Zilveren Kruis, maar het is een schimmig gebied. Zeker voor jou als Belg is het onduidelijk. De informatie op de website is voor buitenlanders echt te onduidelijk.  De zorgverzekeraar is trouwens verplicht om van te voren ( 2 maanden van te voren) aan te kondigen dat een aanmelding bij het CAK volgt. Mocht je dat niet gekregen hebben, dan kan je dus op goede gronden bezwaar maken. En je kunt ook bezwaar maken tegen de aanmelding: zolang dat niet is uitgezocht gaat de aanmelding niet door. 

  En nog een tip: aanmelding bij het CAK is alleen mogelijk bij een achterstand van de PREMIE, dus niet van andere kosten, zoals eigen risico en eigen bijdrage. Een tip is om jaarlijks de premie in 1 keer te betalen ( kies voor extra korting door jouw vrijwillig eigen risico te maximaliseren) en dan ben je voor ca. €1020 per jaar klaar. ( bij een andere verzekeraar).

 • Offline als antwoord op Frankie:

  Goede middag Frank.

  Ik schrik wat ik nu lees als iemand niet betaal word je aangemeld bij CAK het is erg wat ik nu moet meegeven verwacht van de CAK niet veel goeds ik heb in verleden een driewieler gebruikt van CAK waarvan op een moment bericht kreeg dat de kosten per 4 weken zullen stijgen hierna kwam er al een factuur die drie maal zo hoog was als er voor, dus voor mij niet moeilijk om de huur per maand op te zeggen met een onmiddellijke ingang van heden, ik hoop niet Frank dat je de ellende mee moet maken die ik heb onder vonden het heeft 7 maanden geduurd met ontelbare mailen uit eindelijk toe gegeven dat ze een van de toe gezonden berichten hebben gemist waar door dit ontstaan is door der eigen fout omdat het van de ene afd. naar de andere is gegaan zonder uit spraak te doen CAK verschrikkelijke organisatie als je daar mee te maken krijgt zoals ik omg, 12 jaar geleden, heb mee gemaakt hier bij veel sterkte.

  Met een vriendelijke groet.

  Wim Faasse