Tips delen om te besparen op je eigen risico

Heb jij weinig zorg nodig? Dikke kans dat je een rekening voor (een deel van je) eigen risico krijgt. Bijvoorbeeld als je toch een keer medicijnen nodig hebt of een echo of mri moet laten maken. Wist je dat je op je eigen risico kunt besparen? Bijvoorbeeld door vooraf te checken waar je een onderzoek laat doen. Dat kan je al gauw enkele tientjes schelen.

Ongeveer 1 op de 3 verzekerden gebruikt zorg, maar maakt zijn eigen risico niet vol. Voor deze groep kan het interessant zijn om keuzes te maken waarmee ze besparen op het eigen risico. Met mijn collega’s ben ik aan het kijken hoe we hiervoor tips kunnen delen. Daarom zijn we benieuwd: denk jij als je zorg nodig hebt na over de kosten van het eigen risico? En zou je andere keuzes maken als je daarmee op je eigen risico kunt besparen?

Update 24/5/17:

We zien dat dit gesprek twee kanten opgaat. Veel reacties gaan over het eigen risico en chronisch zieken. Als je veel zorg nodig hebt, dan is het inderdaad niet mogelijk om op het eigen risico te besparen. We snappen dat dit onderwerp veel losmaakt, juist onder onze communityleden die chronisch ziek zijn. Deze reacties zijn voor ons net zo waardevol als reacties op onze eigen vraag.

We openen hiervoor een apart topic zodat de twee onderwerpen allebei de aandacht krijgen die ze verdienen. Reacties die over dit onderwerp gaan, verplaatsen we naar dit topic.

 • Ik wil graag op mijn eigen risico besparen. Daarom verwacht ik van mijn zorgverzekeraar een opgave van de prijs met garantie dat deze niet hoger wordt bij een aantal ziekenhuizen. Tevens verwacht ik informatie over de vervolgkosten ( bij een herhalingsbezoek). 

  Heel belangrijk is bijvoorbeeld een gegarandeerde maximumprijs voor een aantal veel voorkomende kleine specialistische bezoeken: huidarts ( plekje laten weghalen), oogarts ( consult ) of KNO ( oren uitspuiten in gecompliceerd geval), gynaecoloog. Ook zou ik graag een maximumprijs-opgave willen hebben voor andere specialismen. 

  Vanwege de kosten wijk ik momenteel al uit naar het buitenland en particuliere klinieken.

 • Offline

  Ik zou zeker andere keuzes maken als het eerst mijn eigen risico kost. Als je al niet veel zorgkosten hebt en die ene keer dat je bijvoorbeeld naar de polikliniek moet voor het ziekenhuis, kost het je gelijk je eerste risico. Dan wacht ik liever even of het wel echt nodig is of dat er een andere oplossing is. Is misschien niet altijd goed voor de gezondheid, maar wel voor de portemonnee!

 • Eigen Risico is een schande voor de zorg, tevens ook de als maar hogere kosten en steeds minder wordt vergoed. Het is een dure verplichting die dusdanig weinig vergoed, dat ik nog te veel zelf moet betalen. 

 • Offline

  Kreeg een uitnodiging om hierop te reageren....voor mij een heel ander verhaal, want mijdt de reguliere zorginstanties..Dus geen kosten...

  Neem mijn eigen verantwoordelijkheid voor mijn leven/gezondheid, dit door alternatieve geneeswijzes te hanteren en heb me nog nooit zo levendig gevoeld als de laatste jaren!! 

  Tot mijn 34e jaar constant van alles aflopen en de klachten werden maar niet opgelost, nu vele mogelijkheden die mij veel verder hebben gebracht. Nu 55 jaar oud en voel me weer jong....

  Het hele zorgstelsel is alleen op ons lichaam gefocusd, terwijl lichaam/geest in balans moet zijn!! Waardoor hormoon/zenuwstelsel ook weer samen gaan werken...

  Vindt het ook belachelijk dat deze maatschappij ons zo ziek maakt en er ook nog veel voor moeten betalen om weer gezond te worden!! 

 • Offline

  Helaas is mijn vrouw al in januari uiterlijk februari door haar eigen risico heen door chronische aandoeningen. Voor mijzelf is het wisselend.

  Voorheen kregen chronisch zieken nog een compensatie(CAK) maar nu worden ze steeds meer gestraft. 

  Doordat mijn vrouw door haar ziekte nagenoeg geen inkomsten krijgt 80 euro per maand. Loop ik regelmatig dingen voor mijzelf uit te stellen met dokters bezoeken.

  Wij vallen met verschillende regelingen tussen het wal en schip..

  Ik vrees dat wij op deze manier met de ziektekosten Amerika achterna gaan en dat de zorg voor de rijkeren gaat worden.

  Ik ben geen negatief persoon maar hierdoor word ik wel steeds negatiever gestemd.

 • Offline

  Heel soms ging niet mijn hele eigen risico er doorheen en denk  ik wel dat ik dat ik dan in vervolg zou kijken, waar ik goedkoper terecht kan voor ziekenhuis bezoek/testen/foto's e.d. (zag ik laatst staat, dat je prijzen kunt vergelijken).

  wat ik wel heel graag zou willen is dat het duidelijker is hoe ziekenhuis bezoeken e.d. gedeclareerd worden i.v.m. de eigen risico.
  Twee jaar terug dacht ik in een jaar geen eigen risico te hebben, bleek dat niet te kloppen omdat het behandelingsplan qua declaratie liep van 31 dec ???? tot aan mrt het jaar erop.
  Jammer genoeg had ik net een betaalregeling getroffen voor dat jaar dat ik dacht kosten te hebben, kreeg ik er dikke kosten bij van het jaar daarvoor (zat ik met een dubbele afbetaling).
  Sindsdien betaal ik gewoon elke maand, elk jaar en zie ik wel of ik wel of niet alles gebruik.

 • Offline

   Wat fijn dat je met alternatief gezond kan leven!

  Helaas is mijn hormoonhuishoouding een totale chaos waardoor ik pillen MOET slikken, doe ik dat niet. ga ik dood! zo is het nu eenmaal.

 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

  Ik sluit mij volledig aan bij Nanda. Hoewel ik zelf mijn eigen risico bij lange na nog niet opmaak (wat misschien in de toekomst wel zou kunnen gebeuren, want ik ben nu nog maar 65 jaar) ben ik ook voor het volledig afschaffen van het eigen risico. Ik vind eigen risico pas terecht als het een risico is wat je zelf bewust neemt, bijvoorbeeld als je gaat autorijden. Als je door eigen schuld schade veroorzaakt of oploopt, dan is het terecht dat je no-claim korting lager wordt en dus je premie omhoog gaat. Maar als je ziek wordt, kun je daar onmogelijk schuld aan hebben. Dat overkomt je. Misschien is het een idee om de premie voor rokers en andere verslaafden die bewust risico's nemen, te verhogen. Als ze die dure sigaretten kunnen betalen kan een hogere premie ook geen probleem zijn. Misschien krijg ik nu alle rokers over me heen, maar ach..dat houdt deze discussie levendig. Ik ben 11 jaar geleden gestopt met roken en kort daarop werd de premie voor mijn overlijdensrisicoverzekering drastisch verlaagd. Om maar een voorbeeld te noemen.

 • Ik gebruik gelukkig niet ieder jaar mijn volledige eigen risico,  het is wel lastig om de zorgkosten in controle te houden, aanbieders sturen rekeningen in naar de zorgverzekeraar, inhoudelijke zijn deze lastig te controleren.  Verder begeleid ik een aantal mensen met problematische schulden, daar zijn dit kosten meer een isue.

 • Offline

  ja kan maar moet dan wel geld weer uitgeven om daar te kommen hebben hier maar een ziekenhuis en moet ik dan met het openbaarvervoer heb geen auto.