Hoe is het om doof of slechthorend te zijn?

Hoe is het om doof of slechthorend te zijn? Je kunt je er misschien weinig bij voorstellen. Hoe gaat dat bijvoorbeeld op je werk waar communiceren vaak een belangrijke rol speelt? Ronald Kaijim werkt als klantenservicemedewerker bij Zilveren Kruis. Hij is slechthorend. Door zijn gehoorbeperking zit Ronald niet aan de telefoon. Hij behandelt vooral online klantvragen, bijvoorbeeld via chat.

Hieronder geeft Ronald een kijkje in zijn leven:

Werken was voor mij jarenlang een zaak van overleven. Op mijn tenen lopen om aan de informatie te komen die ik voor mijn functie nodig had. Steeds achter collega's aan lopen als ik niet had gehoord wat zij zeiden. Meelachen om grappen die ik niet eens had verstaan. En bij verplichte vergaderingen voor mij uit staren en van binnen smeken om het einde van het overleg. Ik snap achteraf niet waar ik toen de kracht vandaan haalde om dit allemaal vol te houden.

Het werd ook steeds moeilijker om vol te houden. Mijn gehoor nam af. Zo veel inspanning leveren lukt ook alleen als er een beloning komt. En een beloning bleef vaak uit. Want hoe ik ook mijn best deed om te zorgen dat mijn slechthorendheid niet in de weg zat in mijn werk en bij mijn collega's, ik werd toch afgerekend op wat ik niet had gehoord en de misverstanden die daar uit volgden.

Ik nam daarom het heft in eigen handen. Ik liet mij opereren voor een cochleair implantaat (CI), mijn laatste redmiddel om nog iets aan gehoor over te houden. Ik werkte aan mijn assertiviteit. Ik zette schrijftolken en extra hulpmiddelen in. Ik zette, kortom, alle wapens in die ik kon bedenken. Was ik eerst iemand die zich vooral aanpaste, nu werd ik iemand die opkwam voor zijn rechten.

Een belangrijke gebeurtenis in mijn leven vond plaats op de dag dat ik las over een speciaal team binnen Zilveren Kruis. Een team dat 'mensen met een beperking' juist de kans gaf. Dit was precies wat ik nodig had na twee jaar werkloosheid. Ik hoef mij nu nog nauwelijks druk te maken om mijn gehoor. Geweldig dat ik mijn energie alleen nog maar hoef te steken in het werk zelf. En in het omgaan met mijn collega's natuurlijk. Nu kan ik eindelijk ontdekken waar mijn kracht ligt, welke kant ik op wil groeien!


Herken je jezelf (of iemand in je omgeving) in het verhaal van Ronald? Of heb je een vraag aan hem? Schrijf hieronder een reactie en ga met elkaar in gesprek!

Bovenliggend Reageren Onderliggend
Geen gegevens