Hoe zit het met jouw zitgedrag?

We doen het allemaal. Als we werken, eten of ontspannen. Zitten! Vaak urenlang achter elkaar, dag in dag uit. We weten nu dat zitten niet goed is. En dat we er letterlijk ziek van kunnen worden. Door wat vaker op te staan, leef je gezonder.

Hoe zit dat met jouw zitgedrag? Ben je een echte ‘zitter’ of sta je juist vaak op? En heb je misschien leuke tips om minder te zitten en vaker op te staan?

 • Offline

  Tja, veel zitten. Het is heel herkenbaar. Sinds ik met een team van collega's bezig ben met de voorbereiding van een campagne over zitgedrag, ben ik mij erg bewust van mijn eigen zitgedrag. We maken er onderling ook steeds grapjes over en spreken elkaar erop aan. Ik probeer door de dag heen vaker op te staan. Niet mailen, maar langslopen. Lopend bellen. En in de trein terug naar huis, vind ik staan plotseling minder erg. Maar, er valt nog een wereld te winnen. Zeker thuis. Want die bank blijft erg aantrekkelijk…

 • Offline

  Zitten is het nieuwe roken. Ik heb nieuws voor je: ik ben een kettingroker. Ziezo, da's d'r maar uit.

  't Is niet helemaal vrijwillig natuurlijk, ik heb hEDS en ben daardoor grotendeels gedwongen tot zitten en liggen. Ik heb gelukkig een prachtige elektrische rolstoel met kantelfunctie dus ik kan met deze prachtige nazomer zelfs half liggend naar buiten.

  Ja, ik maak er ook wel grapjes over, maar ik lach als een boer met kiespijn. Maar wat moet ik? Ik kan er niks mee, helaas. Ik steek er nog maar een op.

 • Offline

  Zelf werk ik in een schoenenwinkel op drukke dagen zitten we met het aanpassen van de schoenen op pasbankjes. Maar daarnaast lopen we toch veel.

  Op stille dagen probeer ik wel regelmatig even wat te doen waardoor ik even in beweging ben. Daarnaast probeer ik in mijn vrije tijd toch wel wat te wandelen en te sporten

 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

  Wij hebben de oplossing. De StandUpBox!

  Omdat we zelf meer staand wilden werken maar geen dure hoog-laag bureau's wilden aafschaffen hebben we i.s.m. de Radboud Universiteit de StandUpBox ontwikkeld. 

  Dat is een opvouwbare lichtgewicht bureauverhoger waarmee je voor €39,95 staand en zittend werken kunt afwisselen.

 • Offline

  Op het werk ben ik degene die voor onze kamer meestal drinken gaat halen.

  Voordeel daarvan is dat je weer in beweging bent en dat je bij de koffieautomaat collega's van andere kamers tegenkomt waar je even mee kunt kletsen.

 • Kantoortips:
  -als de telefoon gaat sta dan eerst op en pak dan pas de telefoon op;
  -niet met de stoel met wieltjes naar de kast rijden om een map te pakken maar opstaan en naar de kast lopen. Is ook beter voor je rug;
  -haal zo vaak mogelijk koffie en thee voor je collega's maar drink zelf niet te veel koffie (water is beter);
  -loop voor elk printje of kopietje naar de centrale printer, spaar niets op;
  -terwijl je bij de centrale printer staat te wachten op je prints kun je strek oefeningen doen of gewoon wat rondjes lopen. Collega's zijn hier al snel aan gewend en vinden het niet raar. Ze prijzen je juist omdat je zorgt dat je beweegt!

  Deze tips kun je ook gedeeltelijk thuis doorvoeren door elke taak apart te doen en geen taken samen te voegen. Daardoor beweeg en loop je meer. Voorbeeld: eerst het drankje van je partner verzorgen daarna terug lopen naar de keuken om je eigen drankje te halen.

 • Hoe zit het mijn zitgedrag¿? Met een zittend beroep als buschauffeur best wel in een spagaat.

  Zittend op een stoel die geschikt moet zijn voor heel veel verschillende personen, is het dus een compromis.

  In principe geen slechte stoelen, maar niet voor iedereen even geschikt ergonomisch.

  Voor mijzelf lastig omdat je met 193 cm lengte aan de grenzen van het instelbereik komt wat bij mij past op levert met een hoofdsteun die in conflict is met je schouderbladen.

  Sommige zaken worden wel goed geregeld door de werkgever, maar niet alles is te regelen.

  In samenspraak al enkele keren onderzoek gedaan voor stoelgebruik ism een fysiotherapeut, finetunen van de zithouding en stuurgedrag (wat gelukkig dicht bij mijn houding zat die ik voor het onderzoek had), maar de fysio kwam ook tot de conclusie dat de ene stoel qua ergonomie en verstelbaarheid niet erg goed bij mij past(±/-25% van onze bussen heeft die stoel helaas)

  Stoelen zijn dus iets waar je wel de hele dag aan vast zit, maar geen keuze in hebt qua model.

  Waar je wel invloed op hebt is het gebruik, zo goed mogelijk instellen beperkt de e hinder die je er van kunt hebben.

  En natuurlijk je rijgedrag heeft erg veel invloed op de last die je van zitten kunt hebben.

  Je snelheid waarmee je over klinkerweg rijdt, hoe hard je over drempels rijdt, hoe hard je over een rotonde rijdt, alles heeft invloed op je lijf.

  Enige wat dan weer tegenwerkt is de tijdsdruk, de werkgever verwacht wel dat je op tijd rjdt, terwijl comfortabel rijden toch tijd kost.(weer een spagaat)

  En dan nog de tijd die je achter elkaar door mag rijden, maximaal 4 uur achter elkaar en daarna even een pauze.

  Als ik die 4 uur echt in een keer door rijdt, dan kom ik behoorlijk stijf achter het stuur vandaan, dus tussendoor probeer ik wel zo vaak als mogelijk even uit de bus te gaan om de benen weer even te kunnen strekken of even een korte plaspauze in te lassen.

  Gelukkig woon ik op fietsafstand van mijn werk, zodat ik in ieder geval voor en na het werk toch nog even een momentje van bewegen heb rond al dat zittende werk.

 • Offline

  Beste mensen,

  Bedankt voor ieders reactie. Goed om te lezen dat jullie ook zelf manieren hebben gevonden om wat vaker op te staan. En , ook als je niet op kunt staan, hebben we tips voor je om  - voor zover dat mogelijk is - te bewegen. 

  : Met zo’n zittend beroep is het inderdaad lastig. Ook daarvoor hebben we mooie tips voor!

  En , je bent je volgens mij al heel bewust van je zitgedrag en dat is prima.

  Nieuwsgierig naar hoeveel je op een dag zit?

  Doe dan onze Zitcheck op www.zk.nl/zitcheck. Binnen 1,5 minuut weet je hoeveel je zit en krijg je tips om zitminuten kwijt te raken.

 • hoi ,

  is inderdaad lastig met een zittend beroep om vaak te gaan staan.
  werkgevers zien het liefst dat je de maximale tijd achter elkaar zit/rijdt.
  hun advies dus om maar vooral niet te veel te drinken voor het werk :smileysurprised:
  en zij denken ook dat 2 minuten inclusief looptijd voldoende is voor een plaspauze :smileymad:
  da's precies net zo veel tijd als ik normaal krijg om van de bus naar de kantine te lopen, dus wanneer ik dan zou moeten plassen weet ik ook even niet.

  helaas dan maar een klein beetje ongehoorzaam en net even iets langer van de bus af om in ieder geval de blaas te kunnen legen, ook als het geen echte noodzaak is, maar wel om even in beweging te zijn en van die stoel af te komen.
  krijg van de leiding nog wel eens commentaar waarom ik meer dan 120 secondes te laat vertrek vanaf hetr station, maar tegen het argument toiletbezoek kunnen ze weinig in brengen (per slot van rekening is rijden met een volle blaas ook niet bevordelijk voor de verkeersveiligheid als bijna alle aandacht naar die blaas toe gaat om alles binnen te houden :smileyfrustrated: )

  groet mike

 • Té veel zitten is niet goed nee.

  Maar als jullie nou willen dat mensen meer gaan bewegen , want dat is jullie idee er achter, waarom sluiten jullie als zorgverzekeraar geen kortingen bij bijvoorbeeld een fitness organisatie ?

  Niet iedereen is bij machtte om €20 per maand te betalen.

  En mensen met een staande baan zijn blij als ze even kunnen zitten.

  Té veel staan is namelijk ook niet goed dus ja.

  We kunnen hier een ellen lange discussie over voeren maar maximaal 4,5 tot 5 uur mógen zitten vind ik sterk overdreven !

  Maar dat is mijn mening.