Wat vind jij van dit voorstel om mensen langer thuis te kunnen laten wonen? Deel je mening

Zilveren Kruis kijkt naar oplossingen om haar klanten langer zelfstandig thuis te laten wonen. Via de dienst Alles Oké? kunnen onze klanten een oogje bij elkaar in het zeil houden. Als er veel interesse is in deze dienst, zullen we hem verder ontwikkelen. Hieronder zie je hoe de dienst eruit kan komen te zien.

are-you-okay.png 

Wat houdt deze dienst in?

De 'Alles okee?'-app is gekoppeld aan de dagelijkse activiteit in het huis. Zo houden kunnen familieleden of vrienden een oogje in het zeil houden. Wijkt de activiteit af van de dagelijkse routine? Dan krijgt een familielid of vriend via de app direct een seintje. Optioneel schakelt de app ook een professionele hulpverlener in om even een kijkje te nemen.

De app kijkt naar het energieverbruik zoals de temperatuur in huis, het licht of het gebruik van elektrische apparaten. De app laat op elk moment zien dat alles oké is. En waarschuwt ook bij afwijkend energieverbruik. Bijvoorbeeld als ’s ochtends geen energie wordt verbruikt voor een douche of het dagelijkse kopje thee. De app toont dat iemand energie verbruikt, maar niet wat iemand precies aan het doen is.

Een slimme thermostaat is in minder dan een minuut met een smartphone of tablet te koppelen waarna de app z’n werk verder volledig doet. Meer is er niet voor nodig.

De vragen die we aan jullie hebben over dit concept zijn:

 1. Wat vind je aantrekkelijk aan deze dienst?
 2. Wat zou je veranderen om deze dienst te verbeteren?
 3. Wat maakt het dat je deze dienst wel of niet zou gebruiken?
 4. En in hoeverre vind je deze dienst passen bij Zilveren Kruis?

We zijn heel benieuwd naar jouw mening!

 • Offline

  Ik merk nu aan de lijve hoe belangrijk het is om thuis te blijven

  De situatie is wel heel anders, maar ik juich alles toe wat hulp betreft

 • Offline

  Top idee, hou wel even de privacy in de gaten, want dat zou wel eens een puntje kunnen zijn.

  Helemaal goed om op deze manier mensen te helpen zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Vaak wil men dat ook (hoor ik wel eens). Het lijkt me een prima idee, maar je moet het wel eenvoudig houden. Ik zou best willen weten dmv een app op mijn teleofon om te zien hoe lang geleden er iemand bewogen heeft in het appartement van mijn moeder. Als dit bijvoorbeeld langer is dan 24h zonder reden, trek dan maar aan de bel.

  Wanneer je dit via het internet doet hou dan naast de privacy ook de beveiliging in de gaten, want dat wil nog wel eens een issue zijn.

 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

  Alle hulp, ook doormiddel van de techniek is welkom.

  Ik had via een bedrijf een noodknop aan laten leggen in huis. 1 bij het bed en 1 in de huiskamer. Dit gaf mij zeker een gerust gevoel. Helaas bleek het bedrijf niet betrouwbaar dus heb ik de boel laten verwijderen.

  Een mogelijkheid van bijvoorbeeld zo,n noodknop maar ook de mogelijkheid even te kunnen peilen of alles nog goed is zou voor mij fijn zijn. Ook functies zoals verwarming etc zouden handig kunnen zijn.

  Mij lijkt het zeker wel iets om over na te denken.

  groet, Eric.

 • Hoi ,

  Fijn als bovenstaande ook van hulp kan zijn in uw situatie!

  Wat van de dienst spreekt u vooral aan? En wat zou u graag veranderd zien?

  Groet,

  David

 • Hoi ,

  Bedankt voor het meedenken! Hoe om te gaan met de beveiliging, data en privacy is zeker een belangrijk aandachtspunt. Een grote betrouwbare partner voor de energie is hierin de sleutel.

  Wij proberen de dienst ook zo eenvoudig mogelijk te houden. Wat zou jij aan het bovenstaande idee anders zien om dit te realiseren?

  Ook geef je aan dat je het graag bij je moeder in je appartement zou hebben. Hoe denk je dat je moeder zelf hier tegenoverstaat?

  Bedankt!

  Groet,

  David

 • Hoi Voormalig community-lid,

  Vervelend dat het bedrijf van de noodknop niet betrouwbaar was. Heeft u wel eens gekeken in ons online warenhuis Zilverkorting? Hier kunt u als Zilveren Kruis klant met korting producten en diensten aanschaffen. Graag wijs ik u op deze pagina voor betrouwbare alarmeringsapparatuur.

  Ook geeft u aan dat verwarming u zou helpen. Zijn er nog meer extra functies wanneer u naar bovenstaande dienst kijkt die u graag zou willen zien?

  Dank!

  David

 • Offline

  @daviddewilde Het idee gaat er van uit dat het energie verbruik kan worden gemeten, ik denk dat het niet het gewenste resultaat heeft. immers, de CV ketel gaat altijd aan op vaste tijd (klok thermostaat) bij veel mensen.

  Ook lijkt het mij lastig aan te geven, wellicht heeft de persoon die je controleert geen zin in koffie oid en dan zit je zelf op de bank met gierende hartkleppen want die persoon heeft geen koffie gedronken terwijl je dat wel verwacht.

  Over het algemeen gaan mensen wel natuurlijk gewoon eten of naar de WC (in de badkamer / wc zo iets ophangen is wellicht lastiger ivm vocht). Dus wanneer je meet of iemand dus naar de WC gaat of beweegt in de woning dan weet je zeker dat ze niet ergens in het bed liggen te wachten oid.

  Ik denk dat mijn moeder het wel handig zou vinden want wanneer zij zich dus niet kan bewegen (omdat ze gevallen is oid) dan kan ze niet bij de telefoon en of bij de noodknop. Zo kan je toch in de gaten houden of ze het bed is uitgekomen.

  Wellicht moet je het eenvoudiger houden, kan het met een wifi babyfoon met een app op je telefoon ofzo ?

 • Offline

  Ik zie net dat er van Sonoff eea beschikbaar is, oplossing zou bestaan uit een een centraal systeem wat op het internet is aangesloten (bridge) een een sensor (pir). Hier kan je nog veel meer dingen op aanknopen 

  https://nl.aliexpress.com/item/Sonoff-RF-Brug-433-PIR2-Pir-sensor-DW1-Deur-en-Raam-Alarm-Sensor-Smart-Domotica-Werk/32839248219.html

  Kost 30 USD en kan je volgens mij ook op de smartphone van je partner installeren en of de directe buren. Wat je nodig hebt is wifi internet, maar volgens mij was dat ook al nodig bij het eerste voorstel

 • Hi Boumacour,

  Je hebt helemaal gelijk dat we moeten oppassen dat het alarm niet 'onterecht' bij elk wissewasje afgaat. Gelukkig hebben we hier een patroon herkenner op gezet die zo secuur mogelijk is, en rekening houdt met scenario's die jij omschrijft. We gaan nu testen of dit daadwerkelijk perfect werkt.

  Mooi product van Sonoff ook. Dit is wel echt een sensor, en de kracht van Alles Oké zit hem denk ik in het feit dat hij niet zichtbaar is en alleen reageert wanneer het patroon afwijkt. Dus minder inbreuk op je privacy.

  Het eenvoudig houden, zoals je zegt, is inderdaad de sleutel tot een goede oplossing. Bedankt voor je tips en meedenken! Als je nog meer weet hoor ik het graag :-)

  Groet,

  David

 • Bedankt voor al jullie reacties in dit topic. We willen Alles Oké graag gaan testen onder echte gebruikers. Daarom gaan we vanaf 16 februari een pilot starten van 3 maanden, samen met Toon. Nu zijn we opzoek naar koppels om deze dienst mee te testen. Het koppel bestaat uit een deelnemer die de slimme elektriciteitsmeter gebruikt (gebruiker) en een deelnemer die via de app waarneemt (waarnemer).

  Ben je benieuwd? Ga dan naar dit nieuwe forum topic voor meer informatie.