Wat vind jij van dit voorstel om mensen langer thuis te kunnen laten wonen? Deel je mening

Zilveren Kruis kijkt naar oplossingen om haar klanten langer zelfstandig thuis te laten wonen. Via de dienst Alles Oké? kunnen onze klanten een oogje bij elkaar in het zeil houden. Als er veel interesse is in deze dienst, zullen we hem verder ontwikkelen. Hieronder zie je hoe de dienst eruit kan komen te zien.

are-you-okay.png 

Wat houdt deze dienst in?

De 'Alles okee?'-app is gekoppeld aan de dagelijkse activiteit in het huis. Zo houden kunnen familieleden of vrienden een oogje in het zeil houden. Wijkt de activiteit af van de dagelijkse routine? Dan krijgt een familielid of vriend via de app direct een seintje. Optioneel schakelt de app ook een professionele hulpverlener in om even een kijkje te nemen.

De app kijkt naar het energieverbruik zoals de temperatuur in huis, het licht of het gebruik van elektrische apparaten. De app laat op elk moment zien dat alles oké is. En waarschuwt ook bij afwijkend energieverbruik. Bijvoorbeeld als ’s ochtends geen energie wordt verbruikt voor een douche of het dagelijkse kopje thee. De app toont dat iemand energie verbruikt, maar niet wat iemand precies aan het doen is.

Een slimme thermostaat is in minder dan een minuut met een smartphone of tablet te koppelen waarna de app z’n werk verder volledig doet. Meer is er niet voor nodig.

De vragen die we aan jullie hebben over dit concept zijn:

 1. Wat vind je aantrekkelijk aan deze dienst?
 2. Wat zou je veranderen om deze dienst te verbeteren?
 3. Wat maakt het dat je deze dienst wel of niet zou gebruiken?
 4. En in hoeverre vind je deze dienst passen bij Zilveren Kruis?

We zijn heel benieuwd naar jouw mening!

 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

  Als ik het goed begrijp moet je dus in bezit zijn van de slimme meter Toon. Deze is alleen te gebruiken met Eneco.

  Ik ben mantelzorger voor mijn partner dus niet alleenstaand of een oudere. Als ik zeg dat zij een oudere is heb ik ruzie.. ;-) 

  Maar als ik het zo goed lees vallen wij niet binnen de criteria voor het testen maar dan ook voor de toekomst niet als dit in gebruik genomen zou worden. Wij hebben geen Eneco en willen ook geen Eneco.

 • Hallo Voormalig community-lid. Dank voor je feedback. Het laatste wat wij willen is dat jij ruzie krijgt met je vrouw. Dus nee: jullie kunnen niet mee doen. Jouw vrouw is veel te jong ;-). En zij is niet alleenwonend. Dit is een test waarbij we beginnen binnen een bepaalde doelgroep. Wie weet waar het uiteindelijk toe gaat leiden:smileyhappy:

  Ik heb navraag gedaan over het technische gedeelte van jouw vraag

  Het is geen vereiste dat de deelnemers een Toon van Eneco moet hebben. Het enige wat nodig is, is een slimme elektriciteitsmeter. Het maakt ook niet uit bij welke energieprovider je zit. Dit leggen we nog niet goed uit, zag ik. We gaan daar nog even goed naar kijken. Onderaan de webpagina zk.nl/allesoke staan wel 'Veelgestelde vragen'.  Daar las ik dit:

  Wat zijn de voorwaarden om mee te doen?
  U meldt zich aan als koppel. Een koppel bestaat uit een gebruiker en een waarnemer. De gebruiker woont alleen en is in het bezit van een slimme elektriciteitsmeter of een Toon van Eneco. Als de gebruiker een slimme elektriciteitsmeter gebruikt, moet er ook een stopcontact én een internet router/modem in de meterkast staan. Want het Alles Oké meetapparaat wordt aangesloten op uw internetverbinding. De waarnemer is in het bezit van een Android of Apple smartphone. Voldoet u niet aan bovenstaande voorwaarden? Dan kunt u helaas niet meedoen aan de test. 

  Ter leringh ende vermaak

  Ik las handige informatie over de slimme meter op de website van de consumentenbond. Wellicht interessant?

 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

  De uitleg is duidelijk.

  Wij vallen (nog) niet binnen de doelgroep.

  Uiteraard blijf ik het wel volgen.

 • Offline

  Ik blijf dit volgen, maar twijfel of het gaat lukken. Wellicht is het wel goed zichtbaar in de app dat mensen uit bed zijn en of ze wat doen. In de winter wellicht wel, dan start je (handmatig hoop ik) je cv ketel en dan zie je stroom verbruik, maar in de zomer ?? Kan er helemaal naast zitten natuurlijk, maar het lijkt mij buitengewoon lastig checken.

  Er zijn zat mensen die in de zomer buitengewoon weinig energie verbruiken.  Wanneer ik naar mijn eigen moeder kijk, die douched s'morgens niet maar wast zichzelf even met koud water bij de douchewasbak. Daarnaa gaat ze ontbijten met een glas melk. Daarna meestal boodschappen doen of gaat ze de krant lezen.

  Met al deze acties verbuikt ze buitengewoon weinig energie (zowel gas als stroom) en heb ik dus vanaf afstand geen idee of alles goed is of dat ze gevallen is en in de douche ligt.

  Het kan voor iedereen anders zijn, maar ik twijfel aan deze methode, zou echt kiezen voor een oplossing waarbij een systeem een signaal geeft wanneer er iemand in de keuken is (geweest) oid. Dan heb je denk ik een echte oplossing.

 • Interessant wat je zegt, . Ik kan me inderdaad ook goed voorstellen dat het zomers lastiger wordt om te meten. Ook mijn moeder gebruikt nauwelijks stroom in de ochtend. Het lichtgebruik ik het toilet zou in de zomer misschien wel de enige indicatie kunnen zijn.

  Hebben jullie hier ook over nagedacht Voormalig community-lid? Of gaat het uit de test blijken of het meten van stroomgebruik ook zomers betrouwbaar is?  

 • Hi beide,

  In de zomer is inderdaad minder energieverbruik omdat er minder licht wordt gebruikt. Toch hebben we wij er vertrouwen in dat we dan alsnog een afgestemd signaal kunnen geven wanneer het patroon afwijkt. Kleine handelingen, bijvoorbeeld de koelkast die open en dicht gaat, hebben ook al invloed op het energieverbruik.

  Toch is dit ook zeker de reden waarom we het systeem nu eerst gaan grondig gaan testen!

 • Offline

  Hallo Voormalig community-lid


  Ik hoop dat dit gaat lukken, maar ik vrees dat je het in en uitschakelen van bijvoorbeeld één ledlamp van 5 watt oid niet goed kan meten met de meter. Ik denk dat je heel snel in het gebied van de meetfouten etc gaat komen en dat het dus niet gaat lukken.

  Geen idee of je zelf thuis een toon hebt, maar het meten van dit soort dingen (gebeurd overigens niet door de toon, maar door de energie meter van je netwerkleverancier, was daar geen gedonder over bij kassa ?? ==> https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/slimme-meter-is-onbetrouwbaar/  ) is niet naukeurig genoeg om iets zinniges er over te zeggen.

  Bestel maar zo'n setje uit china ==> https://nl.aliexpress.com/item/Sonoff-RF-Brug-433-PIR2-Pir-sensor-DW1-Deur-en-Raam-Alarm-Sensor-Smart-Domotica-Werk/32839248219.html  en test dat maar eens zelf thuis, ben benieuwd naar je ervaringen. Waarschijnlijk zal je zien dat er bijna geen fouten zijn met de registratie omdat de gedachten hieracher heel anders is.

 •  dank, ik ga er eens naar kijken!

  En ik hoop het ook. Ik heb er goede vertrouwen in, de test gaat het verder uitwijzen, eind mei weten we meer :-)!

  Fijn weekend.

 • Offline als antwoord op daviddewilde:

  Goedemiddag,

  We zijn nu een paar maanden verder ( Slight smile ) en ik ben zeer benieuwd wat nu de resultaten zijn. Zoals in het verleden aangegeven had (en heb) ik het idee dat het heeeel lastig zou zijn om dit goed voor elkaar te krijgen omdat stroomverbruik niet alles zegt.

  Groeten Boumacor

 • Offline

  Hallo Is er al nieuws van dit project ? Kan er niets nieuws over vinden.
  Groeten Cor-Jan