Meer Bewegen voor Ouderen

In de nieuwe polisvoorwaarden 2020 staat dat je een vergoeding van € 115,- per jaar kunt krijgen als je meedoet aan het programma Meer Bewegen voor Ouderen.

Dat programma wordt in mijn woonplaats niet gegeven, maar ik ben al wel jaren deelnemer aan Fysio Sport voor 65+ die door onze plaatselijke fysiotherapeut wordt gegeven.

Ik vind het raar dat deelname aan het programma van de plaatselijke fysiotherapeut niet voor vergoeding in aanmerking komt. Doelstelling van beide programma's is toch precies hetzelfde ?

 • Offline

  Goedemiddag Kuun,

  Welkom op onze community allereest! Het klopt dat wij een cursus Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) als preventieve cursus vergoeden vanaf de Aanvullend 1 ster. Op deze pagina vind je het overzicht van de vergoeding en de cursussen die wij aanbieden. 

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/2019/Paginas/Preventieve-cursussen.aspx

  MBvO cursussen hebben vaak meer doelstellingen dan alleen sporten. Zie een uitleg van de organisatie op deze pagina:

  https://www.mbvo-amsterdam.nl/Organisatie.htm

  Ik vermoed dat dit de overweging is geweest om deze cursussen te vergoeden. Ik heb onze afdeling Productmanagement gevraagd om mij hierover meer toelichting te geven. Ook vraag ik specifiek naar hoe wij kijken naar 65+ sportactiviteiten, en of er overwegingen zijn om deze in de toekomst te vergoeden. 

  Wanneer ik een reactie krijg kom er bij jou op terug Kuun. Wordt vervolgd!

  Groetjes,
  Bart

 • Offline

  Goedemiddag Kuun,

  Ik heb inmiddels een reactie gekregen van onze afdeling Productmanagement. Mijn collega's gaven aan jouw vraag goed te begrijpen. Om de reactie met je door te nemen:

  De reden dat een sportactiviteit bij een fysiotherapeut (nog) niet vergoed wordt heeft te maken met dat een fysiotherapeut voor een ander specialisme staat. Dat een fysiotherapeut ook nog andere activiteiten naast fysiotherapie aanbiedt is natuurlijk heel goed, maar wij vergoeden deze activiteiten nog niet.

  Er zijn bijvoorbeeld ook fysiotherapeuten die een afslankprogramma aanbieden. Ook daarvoor bieden wij geen vergoeding aan. Voor bezoeken aan een fysiotherapeut hanteren wij op dit moment alleen de vergoeding(en) voor fysiotherapie.

  Voor een MBvO programma hanteren wij een zelfde gedachte. Wij vergoeden de programma's die zij aanbieden binnen hun specialiteit. Stel dat MBvO activiteiten buiten hun specialiteit zouden aanbieden (zoals een afslankprogramma), dan zouden wij dit ook niet vergoeden.

  Oftewel, een sportactiviteit voor 65+ is niet bewust uitgesloten. Het gaat erom dat de activiteit gegeven door een fysiotherapeut is uitgesloten.

  Is alles een beetje duidelijk voor zover Kuun? Stel gerust je vragen als je die nog hebt.

  Bart


 • Offline

  Dag Bart,

  Bedankt voor je uitgebreide reactie, maar ik voel me met het antwoord toch niet tevredengesteld. Ik woon in een dorp, en daar is de markt om MBvO uit te rollen gewoon niet groot genoeg. Dat betekent dat ik niet voor vergoeding in aanmerking kom, terwijl preventie niet alleen door mij, maar ook door jullie als erg belangrijk wordt getypeerd. De premie gaat elk jaar omhoog ( voor mij dit jaar  € 20,- per maand) terwijl er in de vergoedingen geknepen wordt. Moet ik mijn hoop dan maar vestigen op de haakjes die tussen het woordje nog zijn geplaatst ? Het zou fijn zijn als jullie volgend jaar alle voors en tregens nog eens tegen het licht zouden houden.

  Kuun

 • Offline

  Bedankt voor je reactie Kuun! Wat ik je voor nu kan aangeven is dat de afdeling dit signaal al vaker heeft doorgekregen.  Wat dit voor de vergoedingen in 2021 gaat betekenen weet ik nog niet, maar het is in ieder geval op onze radar.

  Bart

 • Hoi

  Ik ben MBVO sportbegeleider io en heb bij beiden stage gelopen en er zijn zeker verschillen in de lessen, maar dat ligt er natuurlijk ook aan wie het geeft.

  Maar dat ter zijde, ik vraag me af waar u woont, ik woon zelf in drenthe met hele veel kleine dorpjes en zelfs in die hele kleine dorpjes zijn wel meerdere van deze groepen. 

  Misschien heeft u er iets aan dat ik u kan vertellen dat wij als MBVOlesgevers een KNGU diploma hebben en als beroepsvereniging https://vmlnederland.nl/ 

  Wellicht kunt u hier een plek vinden