Hulpmiddel (hoortoestel) wordt niet vergoed

ZK vergoedt niets bij aanschaf gehoorapparaat buiten het standaardpakket.

Hiermee ben ik veroordeeld tot apparaten die een geluid produceren, dat het best vergeleken kan worden met het geluid, dat je hoort met je hoofd in een zinken emmer.

Er is echt veel beter op de markt.

Ik kan me voorstellen, dat ZK dat niet helemaal vergoedt, maar dat ze NIETS vergoedt is een schande.

Waarom niet het berag vergoed dat gelijk is aan dat van een exemplaar uit de standaard?

Dit is voor mij onbegrijpelijk en ik ben ook benieuwd naar dde uitleg.

 • Offline

  Goedemiddag Henk,

  Wij vergoeden hoortoestellen van iedere audicien, zolang deze audicien maar geregistreerd staat bij Stichting Audicienregister.

  Bij een niet-gecontracteerde audicien betaal je eigen risico voor je hoortoestel en dien je vooraf toestemming bij ons aan te vragen. De audicien vraagt die toestemming bij ons aan. Bij een gecontracteerde audicien betaal je geen eigen risico en is toestemming ook niet nodig.

  Heb je een Basis Exclusief? Dan krijg je 100% van het gecontracteerd tarief (exclusief de eigen bijdrage). Met een andere basisverzekering krijg je maximaal 75% van het gemiddeld door ons gecontracteerde tarief (exclusief de eigen bijdrage). De eigen bijdrage op hoortoestellen is 25%.

  Geeft dit antwoord op je vraag, Henk?

  Groeten, Michiel

 •  , volgens mij is dit niet het antwoord op de vraag. Het gaat erom, dat iemand een duurder hoortoestel ( zogenaamd buitencategorie) wil aanschaffen dan waarvoor hij volgens het protocol in aanmerking komt. De klant wil dan de meerprijs zelf betalen. Alleen..... ZK geeft dan plotseling geen enkele vergoeding meer. Daar wil  graag uitleg over hebben. 

  En voor de duidelijkheid: er zijn andere zorgverzekeraars die dit wel betalen. En ZK deed dit tot vorig jaar ook ( alleen bij restitutie-verzekerden).

  Voor  voeg ik een bijlage toe met de polisvoorwaarden vanaf 2019.

  Ook interessant is de tweede bijlage met informatie over het hoorprotocol, contracten van audicien(ketens) met zorgverzekeraars en extra aanvragen. 

  attachments.zip
 • Offline
  Kan iemand vertellen welke verzekeraar(s) wel vergoeding geven voor toestel boven budget naar keuze.
  Ik ben al aan het zoeken, maar loop vast in het moeras van voorwaarden.
  Als ik er een vind, dan ben ik weg....
 • Offline

  Hallo Henk,
  Ik zie nu dat mijn collega je vraag verkeerd heeft begrepen, sorry. Het gaat om de vergoeding van een hoortoestel in de buitencategorie. Dat wordt wel vergoed als er een medische noodzaak is.
  Hoe zit dat?
  Als jouw hoorprobleem niet opgelost kan worden met een hoortoestel uit categorie 1 t/m 5, stuurt jouw audicien je door naar het audiologisch centrum. De audioloog test samen met jou opnieuw verschillende hoortoestellen uit categorie 1 t/m 5. Als uit deze testen blijkt dat uw hoorprobleem inderdaad niet op te lossen is met hoortoestellen uit categorie 1 t/m 5, dient de audioloog een aanvraag voor vergoeding van een buitencategorie toestel bij ons in.  
  Als er geen medische noodzaak is, dan wordt een toestel in de buitencategoerie helemaal niet vergoed.  Een hoortoestel uit een andere (hogere) categorie dan geïndiceerd of een toestel uit de buitencategorie zonder medische noodzaak is niet doelmatig en adequaat. Volgens de Zorgverzekeringswet mag zorg die niet doelmatig en adequaat is, in geen enkele situatie vergoed worden. Vandaar dat het dan ook niet deels vergoed wordt.
  Groet, Kim

 • Offline

  VGZ vergoedt wel een  bij aanschaf buitencategorie hoortoestel. Blijkbaar interpreteren die de wetgeving anders.

  Ik ben en blijf teleurgesteld over het standpunt van ZK in deze.

  Of een hulpmiddel doelmatig is bepaalt de klant, of een verzekeraar dit vergoedt is aan de verzekeraar.

  Om de gehoorwereld te verlaten een vergelijking:

  Als een patient bij een heupoperatie een gouden protese wil, lijkt me dat ook niet doelmatig. Maar als hij dat wil moet hij dat zelf weten. De verzekeraar vergoedt dan het bedrag, dat een normale heupprotese kost en de patient betaalt zelf het meerdere.

  Terug naar de gehoorwereld: ik heb net €4000 uitgegeven voor gehoortoestellen, zonder een cent vergoeding. Dat doe ik echt niet voor de luxe, maar uit noodzaak. die dingen zijn echt stukken beter dan de standaardoplossingen.

  Ik hoop, dat ZK zijn standpunt in deze gaat veranderen. Het huidige is niet rationeel en niet te verdedigen.

 • Offline als antwoord op henkw:

  Goedemiddag Henk,

  Ik kan me goed voorstellen dat je erg teleurgesteld bent, het gaat tenslotte om een flink bedrag. 

  Helaas kan ik er niets anders van maken. Mijn collega Kim heeft exact uitgelegd hoe de voorwaarden, met betrekking tot een gehoorapparaat in de buitencategorie, werken.

  Een andere mogelijkheid voor jou is om de kosten op te geven bij de Belastingdienst. Omdat de kosten in zijn geheel niet worden vergoed vanuit je zorgverzekering, is aangifte bij de Belastingdienst toegestaan. 

  Groet, Laura