Revalidatie na Totale Knie Prothese (tkp)

 1. Heb ik voor fysiotherapie aan huis voor direct na de operatie een aparte verwijzing nodig?
 2.  
 • Offline

  Op de website van Zilveren Kruis kan ik hier niets over vinden. Ook bij andere zorgverzekeraars niet. Heel vreemd, omdat fysiopraktijken dit wel aanbieden en het in veel gevallen ook noodzakelijk is. Zeker nu de patienten steeds eerder het ziekenhuis verlaten. Vroeger kreeg je de noodzakelijke therapie al in het ziekenhuis. 

  Het tarief voor een behandeling aan huis is uiteraard hoger ( ca. €31 ipv €22 gecontracteerd tarief). Fysiotherapie na een operatie valt onder de chronische lijst, maar de eerste twintig behandelingen worden niet vergoed. Die moet u zelf betalen of ( gedeeltelijk) via de aanvullende verzekering.

  Op de site van een fysio-praktijk vond ik een aanwijzing dat er wel een aparte verwijzing nodig zou zijn: Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen om te overleggen of therapie aan huis in uw geval mogelijk is. Houdt u er rekening mee dat bij ‘aan huis behandelingen’ een verwijsbrief van uw huisarts of specialist noodzakelijk is. Alleen op deze manier komt uw behandeling voor vergoeding vanuit de aanvullende verzekering in aanmerking.

 • Offline

  Ik heb er om gevraagd na mijn tkp in de Sint Maartenskliniek, niet de minste. Daar is verteld dat ze dit niet omschrijven in de verwijsbrief omdat dit in overleg zou gaan tussen fysiotherapeut en patiënt. De thuis fysiotherapeut bepaald samen met de patiënt of deze zelfstandig naar de praktijk kan komen. Mijn fysio praktijk houdtvast aan een briefje, maar geeft niet aan waar dat vandaan zou moeten komen of wie dat zou moeten geven.

 • Offline als antwoord op kobuskiep:

  Goedemiddag KobusKiep,

  Je kunt fysiotherapie aan huis vergoed krijgen

  De therapeut bepaalt of een thuisbehandeling medisch noodzakelijk is. Is het medisch noodzakelijk? Dan wordt het vergoed zoals de reguliere fysiotherapie vergoed wordt.

  Soms heb je een verklaring nodig

  Bij een ziekte of klacht die op de lijst met chronische ziektes van de overheid staat heb je eerst een verklaring nodig. Op de verklaring zet de therapeut dat de behandeling thuis moet gebeuren. De fysiotherapeut bewaart deze verklaring, je hoeft deze niet in te sturen.

  De fysiotherapeut is hiervan op de hoogte. Het klopt dat je geen verwijsbrief nodig hebt van de Sint Maartenkliniek. Je kunt dus direct even met de therapeut hierover in gesprek gaan.

  Beantwoordt dit je vraag zo, KobusKiep?

  Groeten, Michiel

 • Offline

  Beste allen,

  Inmiddels heeft de fysiotherapie praktijk toegegeven dat een exra verwijzing voor thuis therapie niet noodzakelijk was en dit onderling afgesproken had moeten worden. Aangezien de communicatie hierover zo direct was van, dat doen wij niet, heb Ik een andere fysiotherapie praktijk gezocht. 

  Maar het zou allemaal wat duidelijker moeten zijn wanneer thuis therapie noodzakelijk is, met bijvoorbeeld een TKP is het echt niet handig de eerste 3 weken naar de praktijk te gaan en zo zijn er wel meer voorbeelden.

  Voor mij mag deze topic gesloten worden en dank voor alle inbreng,

  Kobus Kiep