Vergoeding lensimplantatie: klopt dit?

Op de website (  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/2019/Paginas/Lensimplantatie.aspx  )  is de vergoeding voor lensimplantatie tussen 2019 en 2020 veranderd. In 2019 wel vergoeding, in 2020 niet. In de polisvoorwaarden en in het wijzigingenoverzicht kan ik dit niet terugvinden. Is dit misschien een fout?

Zo niet, kan het uitgelegd worden? 

Zie bijlage.

 • Offline

  Goedemorgen Feina,

  De vergoeding is er nog wel, maar dit is verplaatst naar het algemene artikel voor medisch specialistische zorg. Wanneer je de vergoeding bij basisverzekering openklikt, vind je het volgende:

  Soms krijgt u een vergoeding uit de basisverzekering
  Krijgt u een standaardlens? Monofocale lenzen kunt u vergoed krijgen als medisch-specialistische zorg. Kijk voor de voorwaarden en hoogte van vergoeding bij medisch-specialistische zorg.


  Ondergaat u een staaroperatie en heeft u een medische indicatie voor een multifocale of torische lens? Dan kunt u dit ook vergoed krijgen als medisch-specialistische zorg.

  Is dat de informatie die je miste Feina? Of heb ik je verkeerd begrepen?

  Groeten, Michiel

 • Mag ik de conclusie trekken dat op de website de informatie gewijzigd/verplaatst is maar in de Polisvoorwaarden niet?

  Hoewel deze informatie kennelijk verbeterd is, is de verwijzing naar medisch specialistische zorg ( met link) om de vergoeding voor monofocale lenzen te vinden heel onduidelijk. Als ik op de link klik, kom ik bij het hele grote hoofdstuk van MSZ zorg uit, maar niet specifiek bij informatie van een lensvervanging? Doe ik iets fout? Voor de vergoeding wordt hiernaar verwezen, maar ik kan het niet vinden! Ik heb het gevoel het bos in te worden gestuurd. Zie de bijlage. 

  PS kan ik de juiste link krijgen om de vergoeding voor een monofocale lens bij een staaroperatie te vinden?

 • Offline als antwoord op feina:

  Hallo Feina,
  op de website is de informatie inderdaad verplaatst. De vergoeding is hetzelfde gebleven: het valt onder medisch specialistische zorg. Welke specifieke informatie over lensvervanging mis je dan? 
  Michiel

   

 •  ,

  je haalde zelf deze tekst aan: SOMS krijgt u een vergoeding uit de basisverzekering
  Krijgt u een standaardlens? Monofocale lenzen kunt u vergoed krijgen als medisch-specialistische zorg. Kijk voor de voorwaarden en hoogte van vergoeding bij medisch-specialistische zorg.

  SOMS krijg je een vergoeding naar niet altijd? Vorig jaar was het altijd. 

  Monofocale lenzen kunnen vergoed worden maar worden niet altijd vergoed? 

  Dus dan ga ik kijken naar de verwijzing, de MSZ zorg ( inclusief de link), waarnaar ik volgens bovenstaande aanhaling verwezen wordt. Ik verwacht daar de nodige uitleg te krijgen. Maar.... dit lukt dus niet.

  Dus graag de benodigde uitleg en links naar de plaats waar dit precies wordt uitgelegd.

 • Offline als antwoord op feina:

  Hi Feina,

  Meer uitleg dan dat Michiel gaf zoals het op de website staat, kan helaas niet. Er staat namelijk niet meer op de website vermeld dan dat het onder MSZ valt. Voor de verwijzing kan men terecht bij een huisarts, optometrist of medisch specialist.

  Groetjes, Reinier

 •   en  , 

  Het gaat nog steeds om de gewijzigde tekst bij de Vergoeding lensimplantatie 2020 https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/Paginas/Lensimplantatie.aspx:

  Waarom worden de woorden SOMS en KUNNEN gebruikt? Je moet dan toch kunnen uitleggen in welke situatie de monofocale lens niet vergoed wordt.

  Soms krijgt u een vergoeding uit de basisverzekering

  • Krijgt u een standaardlens? Monofocale lenzen kunt u vergoed krijgen als medisch-specialistische zorg. Kijk voor de voorwaarden en hoogte van vergoeding bij medisch-specialistische zorg. >>>>>> waar kan ik dit vinden? Wat staat er precies? 
  • Ondergaat u een staaroperatie en heeft u een medische indicatie voor een multifocale of torische lens? Dan kunt u dit ook vergoed krijgen als medisch-specialistische zorg. >>>> hoe dan? Volgens mij moet een torische lens zelf betaald worden.  Waar kan ik dit vinden? 
 • Offline als antwoord op feina:

  Hi Feina,

  'Soms' wordt gebruikt omdat alleen in die genoemde gevallen sprake is van vergoeding.

  Een multifocale- of torische lens is bij bepaalde indicaties ook medisch-specialistische zorg. Dit is aan de oogarts om te beoordelen.

  Michiel

 • Het is héél erg onduidelijk  . 

  Waarom staat er:  Krijgt u een standaardlens? Monofocale lenzen kunt u vergoed krijgen als medisch-specialistische zorg. Kijk voor de voorwaarden en hoogte van vergoeding bij medisch-specialistische zorg. 

  Als je gelijk hebt, had hier moeten staan: Krijgt u een standaardlens? Monofocale lenzen kunt worden u vergoed krijgen als medisch-specialistische zorg.

  PS en géén link naar de MSZ zorg vermelden zogenaamd voor de voorwaarde en hoogte, aangezien jullie hier geen antwoord op hebben. 

 • Offline

  Hoi Feina,

  Dank voor je suggestie. Ik heb je input verzameld en aangeleverd bij onze beheerders van de website. Zij gaan kijken naar de geleverde punten (ook even dit topic meegestuurd). Zodra ik van hen hoor kom ik bij je terug met een update.

  Groeten, Michiel