Vergoeding hulpmiddelen: Ik verbaas mij...

Ziektekostenmaatschappijen kan ik niet meer zo goed volgen. Er zijn nogal wat hulpmiddelen die niet meer worden vergoed. En dat terwijl er steeds meer mensen zijn die zelf het vermogen niet hebben om hulpmiddelen zelf aan te schaffen. Daarentegen worden allerlei 'moderne' initiatieven vergoed, waarvan ik mij afvraag WAAROM? 

Kijk eens hoeveel mogelijkheden er zijn als je gebruik wilt maken van een coach. Voor wat dan ook. Vitaliteitscoach, mantelzorgcoach enz enz. 

Daarentegen zijn er steeds meer hulpmiddelen die niet worden vergoed of maar mondjesmaat. Vandaag heb ik een kruk nodig omdat ik voorlopig niet zonder kan lopen. Nee, wordt niet vergoed. Is wel 'gratis' te lenen als ik lid wordt van een thuiszorgorganisatie. Oh ja, dat kost net zo veel als zelf krukken kopen.

Mijn dementerende moeder kan geen alarm krijgen wanneer zij 's nachts uit bed komt (zij woont bij mij in huis) en ik dus wakker wordt van de bel die af gaat. Dat moet zij maar zelf kopen. 

Brillen worden alleen vergoed als je een fikse aanvullende verzekering hebt en dan ook nog maar mondjes maat waardoor je honderden euro's zelf moet bijbetalen.

Heb je diabetes en zou je veel baat hebben bij een apparaat die voorkomt dat je de hele dag jezelf moet prikken? Nee, dat vergoeden we niet.

Maar als ik wil praten met allerlei coaches, ja dan gaan de geldpotjes open. Ik vraag mij af of we met z'n allen niet een beetje te veel in de war geraakt zijn. Preventief handelen is prima, maar niet als dit ten koste van noodzakelijke vergoedingen gaat!

Ik zoek een ziektekostenverzekering die haar nuchtere verstand gaat gebruiken, maar die heb ik nog niet gevonden. Ik sta open voor tips?

 • Bedankt voor het delen van je mening! Er zijn verschillende hulpmiddelen die uit de basisverzekering worden vergoed. De overheid bepaalt welke hulpmiddelen uit de basisverzekering wel of niet vergoed worden. Sommige hulpmiddelen die niet uit de basisverzekering vergoed worden, kan je via de gemeente bij de WMO aanvragen. Altijd goed om daar ook te informeren wanneer iets niet uit de basisverzekering vergoed wordt.

  Vervelend dat je voorlopig niet zonder krukken kan lopen. Kan me ook voorstellen dat je ervan baalt als je te horen krijgt dat deze niet worden vergoed. We bieden wel korting aan. Op https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/zorg-regelen/zilverkorting/Paginas/Detail.aspx?pcid=160&pid=555606 kan je meer lezen over de korting en het huren/lenen van hulpmiddelen bij Vegro. Mocht je niet de mogelijkheden hebben om krukken te kunnen huren, kan je bij de gemeente ook om Bijzondere Bijstand vragen. 

  Voordat nieuwe diabetes hulpmiddelen vergoed kunnen worden uit de basisverzekering is er heel wat tijd nodig om te onderzoeken naar de werking ervan en of het effectief is. Pas als is bewezen dat het effectief is, kan het worden opgenomen in de basisverzekering. Zo is dat bijvoorbeeld ook gegaan met de Freestyle Libre die nu ook uit de basisverzekering vergoed kan worden. Op https://forum.zilverenkruis.nl/t5/Diabetes/Alles-over-de-Freestyle-Libre/m-p/20784 kan je hier meer over lezen. 

  Groetjes, Reinier

 • hoi  ,

  de freesyle libre vergoed uit de basisverzekering vergoed?
  ja, maar dan wel voor een kleine selectieve groep gebruikers en niet voor de grote groep diabetespatienten die er veel baat bij kunnen hebben.
  als je te goed ingesteld bent (dankzij de freestyle libre bv) heb je helaas nog altijd geen recht op vergoeding van de freestyle libre.
  discussie over die vergoeding loopt inmiddels al ruim 5 jaar nen is nog altijd niet klaar helaas.

  groet mike

 • Het kan zijn dat de vergoeding voor volgend jaar uitgebreid gaat worden. Zorginstituut Nederland is hiermee bezig. Op https://www.zorginstituutnederland.nl/werkagenda/stofwisseling-en-hormoonhuishouding/flash-glucose-monitoring-freestyle-libre-bij-diabetes kan je meer informatie vinden hierover. 

  Groetjes, Reinier

 • Offline

  Ik was net van plan een dergelijke vraag te stellen, waarom wel wc verhogers, klossen voor onder bed ed, maar geen krukken na een heupoperatie.

  Te gek voor woorden.

 • Offline

   

  Ik begrijp je reactie wel. De overheid heeft in de afgelopen jaren eenvoudige loophulpmiddelen uit de basisverzekering gehaald.  Denk daarbij aan standaard rollators, looprekken en krukken.  De reden hiervoor was omdat dit soort hulpmiddelen relatief goedkoop te huren of aan te schaffen zijn via een thuiszorgwinkel. Door eenvoudige loophulpmiddelen uit de basisverzekering te halen blijft er meer geld over om kostbare hulpmiddelen (die daadwerkelijk een aanslag op de portemonnee zijn) te vergoeden. 

  Bart