Wonen in België, werken in Nederland; ziektekosten vrouw en meerderjarige kinderen

Goedendag,

Mijn kinderen willen graag in Leuven (verder) sturen en ik overweg in toekomst naar België te verhuizen.

Ik ben dan ook van plan om ons huis in Nederland te verkopen en een huis in omgeving Leuven kopen.

Ik heb diverse website bestudeerd en een en ander is mij duidelijk, maar over de ziektekosten verhaal ben ik nog niet helemaal uit.

Omdat ik in Nederland werk moet ik voor de ziektekosten verzekeren; dat begreep ik.

Maar de situatie met mijn vrouw en meerderjarige kinderen is mij niet duidelijk.

Mijn vrouw werkt niet, ze zal ook voorlopig nog niet werken.

Kinderen worden dan 18 en 21 en gaan in België in universiteit studeren. Oudste gaat masterstudie opvolgen en jongste beging aan de eerste jaar bij het Katholieke Universiteit Leuven.

Voor zover ik begreep, omdat zowel mijnvrouw als kinderen in Nederland geen inkomsten hebben hoeven ze in Nederland ook niet te verzekerend zijn. Dat moeten ze dus in het land waar ze gaan wonen (België) doen.

 • Maar moet ik of ze nog iets in Nederland voor de ziektekosten betalen? Ik laas dat ik nog iets voor hen aan CAK/via CAK moeten betallen. Klopt dat? Is dat veel?
 • Veranderd iets als mijn vrouw in België gaat werken?
 • Veranderd iets als ik met pensioen ga (pensioen via werkgever, nog voor AOW leeftijd)?

Alvast bedankt!

 • Offline gaf het juiste antwoord op deze vraag

    Goed dat je hier contact over opneemt. Wanneer jullie verhuizen naar België, blijf jij alleen recht hebben op een zorgverzekering in Nederland, zo lang je inkomen krijgt uit Nederland. Je vrouw en kinderen kunnen dus in België worden verzekerd. Hun verzekering zal worden beëindigd. Hier zijn geen verdere kosten aan verbonden. Ook als je je pensioen uit Nederland blijft ontvangen, zal jij alleen verzekerd blijven bij een Nederlandse zorgverzekering.

  Maakt dit het wat duidelijker voor je?

  Groetjes, Reinier​​​​​​​

 •  , je vroeg

  • Veranderd iets als ik met pensioen ga (pensioen via werkgever, nog voor AOW leeftijd)?  

  Ja, dan bouw je over de jaren vanaf het vervroegde pensioen tot aan de AOWleeftijd geen AOW op. Je kunt dat wel inkopen via het CAK. 
  PS jouw vrouw en kinderen vanaf 18 jaar bouwen ook geen Nederlandse AOW op vanaf het moment dat ze in België wonen.( vermoed ik) 

 • gaf het juiste antwoord op deze vraag

  Wat betreft de zorgverzekering van je vrouw en kinderen: op de website van het CAK staat inderdaad dat zij ( soms) kunnen worden meeverzekerd, en dat dit beslist wordt door je nieuwe woonland. Ook staat op de website van het CAK, dat dit wordt doorgegeven aan het CAK in het geval meeverzekering wordt toegestaan door de Belgen. Echter hoeveel dit kost blijft onduidelijk. Zilveren Kruis weet hier kennelijk ook het antwoord niet op. Ik raad u aan om dit bij het CAK te vragen: +31887115551 ( = speciaal telefoonnummer voor zorgverzekering en buitenland).

  zie de bijlage met de CAK-informatie en de website van het CAK ivm zorgverzekering en buitenland: www.hetcak.nl/.../werken-in-nederland-wonen-in-buitenland

 • Offline

  Bedankt voor u berichten!

  Met name berichten van Feina gingen over mijn voornamelijk vraag betreft verzekering voor mijn vrouw en kinderen.

  Wat ik begreep is dat verzekeren in België juist vele malen goedkoper is dan in Nederland. In die zin denk ik dat hun met mij meeverzekeren zal nadelig/duurder zijn.

  U zegt dat dus Belgische ziekenfonds besluit of ze in Nederland mogen meeverzekerde zijn. Betekend dat als ik het dus niet wil, hoeft dat ook niet? Ik dacht namelijk dat juist omdat verzekering in België goedkoper is, Nederland een bepaalde bedraag van mij ter compensatie van deze kosten zouden willen…

  U had ook nog over AOW. Dat is ook interessante aspect…

  Heb ik alsnog recht op AOW ook als ik buiten Nederland ga wonen? Ik dacht namelijk dat AOW is iets alleen voor mensen die in Nederland geregistreerd zijn.

  Alvast bedankt!

 •  ,

  Je vraagt U zegt dat dus Belgische ziekenfonds besluit of ze in Nederland mogen meeverzekerde zijn. Betekend dat als ik het dus niet wil, hoeft dat ook niet? Ik dacht namelijk dat juist omdat verzekering in België goedkoper is, Nederland een bepaalde bedraag van mij ter compensatie van deze kosten zouden willen…. 
  Ik weet dit niet, maar ik denk dat je hier geen keuze in hebt. Het betreft namelijk verplichte sociale regelgeving. Maar ik vermoed eigenlijk dat de kosten ter compensatie niet hoog zullen zijn. Dit moet u dus in ieder geval aan het CAK vragen. 
  PS ik heb meer informatie gevonden op de website Grensinfo . Zie ook de bijlage.

 •  , u vraagt : Heb ik alsnog recht op AOW ook als ik buiten Nederland ga wonen? Ik dacht namelijk dat AOW is iets alleen voor mensen die in Nederland geregistreerd zijn.

  Ja, ook buiten Nederland heeft u recht op AOW. Voor ieder jaar dat u niet in NL heeft gewoond of gewerkt wordt de AOW met 2% verlaagd. Nederland maakt uw AOW over naar het buitenland. U betaalt daarover wel ( buitenlandse) belasting. Zie de eerste bijlage. Of klik AOWinhetbuitenlandontvangen 

  PS veel informatie over de gevolgen van de verhuizing naar Belgie zijn te vinden op de website wonen in België, werken in Nederland : grenzinfo België NL of zie de tweede bijlage.

  attachments.zip
 • Offline

  Bedankt voor u berichten.

  Ik heb aan CAK een email bericht met mijn vragen verstuurd.

  Maar als ik de Grensinfomeeverzekeren.pdf lees lijkt mij duidelijk dat dus Nederlandse CAK gaat mij €85,32 per mand per persoon facturen.

  Dat is eigenlijk vervelend.

  Dat betekent dat ik voor alle gezinsleden zowel in België als in Nederland moet betalen.

  In België aan het ziekenfonds en in Nederland aan CAK.

  Voor mijn vrouw zolang ze niet werkt snap ik enigszins, maar voor meerderjarige kinderen vind ik dat eigenlijk helemaal onterecht.

  Ze gaan dan wonen en sturen in België, waarom zou ik dan voor hun in Nederland €85,32 per mand moeten betalen…

 • , volgens mij hoeft er nooit dubbel betaald te worden. De gezinsleden die meeverzekerd worden, hebben zowel recht op Belgische zorg als op Nederlandse zorg. U heeft, op basis van uw NL-inkomen, verplicht uw eigen zorgverzekeraar in Nederland. Dit kan elke zorgverzekeraar zijn. 

  Een medeverzekerd gezinslid heeft geen zorgverzekering in Nederland, maar kan de Belgische zorgkosten wel bij het Belgische ziekenfonds ( = mutualiteit) declareren. En kan tevens van de Nederlandse zorg gebruikmaken op basis van de via het CAK verkrijgbare EHIC kaart. 
  zie de bijlage
  PS ik lees dat studenten tot 25 jaar in België niets betalen voor de zorgverzekering: dus voor uw kinderen is het inderdaad ongunstig als ze moeten betalen aan het CAK: zie de tweede bijlage.

  attachments.zip
 • Offline

  Dat staat eigenlijk niets over voorkomen van het dubbeltallen.

  Ze zeggen allen dat ze zorg zowel in Nederlands als in België mogen ontvangen (maar dat is ook nu zonder in België te wonen zo).

  Daarnaast zeggen ze dat ze mogen kiezen bij Belgische of Nederlandse ziektekostenverzekering declareren.

  Hieruit maak ik juist de conclusie dat ze in beide landen moeten betalen.

 • Nee, ze hoeven in België niet te betalen ( maar wel de aanvullende hospitalisatieverzekering om de eigen bijdrage bij ziekenhuisopname te dekken; deze is echter niet verplicht) . Lees mijn laatste opmerking: studenten zijn in België tot 25 jaar gratis, dus dan is het inderdaad onvoordelig.

  PS maar misschien kunnen de kinderen NL-Zorgtoeslag krijgen? En misschien kunnen ze studiefinanciering ( zie duo.nl/.../volledige-opleiding-in-het-buitenland.jsp ) krijgen van de DUO? Zie bijlage.

  attachments.zip