Aanpassing kunstgebit

Ik heb een kunstgebit, maar deze past totaal niet. Hij is 2 maanden geleden geplaatst. Nu wil ik heel graag naar een andere tandarts, maar wordt de aanpassing dan vergoed?

 • Offline gaf het juiste antwoord op deze vraag
  Hoi ,
  Ga in eerste instantie in discussie met je eigen tandarts, meldt hem waar je last van hebt, hij kan(moet?) er voor zorgen dat jij een gebit hebt dat zo comfortabel mogelijk zit.
  Hij kan aanpassingen doen aan het gebit, of kan dit laten doen door een tandtechicus.
  Bij m'n moeder was gelijksoortigs aan de hand en daarmee zijn we toen naar het lab gestuurd waar het gemaakt was en werd het kunstgebit naar wens aangepast.

  Groet mike
 • Offline

  Goedemiddag Brenda,

  Wat Mike zegt klopt. Jij hebt recht op een passend kunstgebit. Ga hierover in gesprek met de tandarts die het kunstgebit heeft geleverd. Hij/zij heeft dan de mogelijkheid om het gebit te verbeteren. 

  Groeten, Michiel

 • Dit lijkt me heel moeilijk als de patiënt, misschien terecht, geen vertrouwen meer heeft in deze tandarts. Waarschijnlijk heeft  al met de tandarts gesproken. Het basis-probleem is dat de tandarts niet mèèr betaald krijgt als hij zijn best doet om het kunstgebit te verbeteren. Zilveren Kruis betaalt toch wel ( er wordt niet gevraagd of het kunstgebit naar tevredenheid geleverd is en of de patiënt akkoord gaat). Het zou zo veel gemakkelijker zijn als de patiënt de rekening zou ontvangen, waardoor de tandarts niet betaald krijgt als de patiënt niet tevreden is.

  PS Zilveren Kruis zou op zijn minst de tandartsen moeten registreren, waarover patiënten niet tevreden zijn. 

 • Offline

  Dag Feina,

  Het kan natuurlijk voorkomen dat je als patiënt liever naar een andere tandarts gaat. Bijvoorbeeld omdat je het idee hebt dat de tandarts geen goed werk heeft afgeleverd.

  Ons eerste advies is dit altijd eerst te bespreken met de tandarts. Zo kan diegene zijn of haar dienstverlening verbeteren. Wat Mike en Michiel ook al aangaven. Wanneer de tandarts lid is van het KNMT, kun je ook advies inwinnen bij het Tandheelkundig Infomatiepunt::allesoverhetgebit.

  Stel dat je dit als patiënt niet wil, dan kan je ook naar een andere tandarts gaan. We vergoeden het rebasen ook bij een andere tandarts, je hoeft hier dus niet per se terecht bij de tandarts die het oorspronkelijk kunstgebit heeft gemaakt. Wel is het zo dat de tandarts eerst toestemming bij ons moet aanvragen als het volledig kunstgebit binnen 5 jaar moet worden vervangen of als de noodprothese binnen een half jaar wordt vervangen. 

  Tot slot kunnen mensen altijd bij ons aangeven als ze niet tevreden zijn over een tandarts. We maken dan een klantsignaal aan en kunnen naar aanleiding hiervan in gesprek gaan met de zorgverlener. Daarnaast kan je via de Zorgkaart Nederland ook ervaringen van patiënten lezen over allerlei zorgverleners.

  Groeten,

  Bas