Waarom ben ik geen eigen persoon meer nu ik bij mijn man op polis sta?

Ik zou graag willen weten waarom ik voor het zk geen eigen persoon meer ben , nu ik bij mijn man op de polis sta en mee verzekerd ben onder zijn collectiviteit .
Ik heb wel een eigen polisnummer en mijn man zijn eigen polisnummer , maar toch is het alleen maar mogelijk dat 1 iemand de post / mail krijgt en alles dus in kan zien van de ander . En vind het vreemd dat je gewoon niet alles onder je eigen polisnummer kan beheren over je zelf .
Aantasting van de privacy die tegenwoordig toch zo belangrijk is !!

 • Offline gaf het juiste antwoord op deze vraag

  Hallo Kiekie,

  laat ik je allereerst geruststellen, je bent voor ons nog steeds een eigen persoon met een eigen individualiteit! Zoals je zelf ook aangeeft heb je ook nog steeds je eigen relatienummer. En in jouw Mijn Zilveren Kruis kan je ook je eigen zorgverbruik inzien. 

  Wat wel is veranderd, is dat jouw man nu jouw verzekeringsnemer is geworden. Jij was hiervoor de verzekeringsnemer van jezelf. De (zorg)verzekering wordt afgesloten tussen de verzekeraar en de verzekeringsnemer. Dit is zo vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Omdat de verzekeringsnemer degene is die de verzekering afsluit, krijgt deze ook alle post én is verantwoordelijk voor alle betalingen.

  Wat betreft jouw privacy is het goed om te weten dat de verzekeringsnemer geen inzicht heeft in jouw zorgverbruik (tenzij jij hier toestemming voor geeft). 

  Heb je nog vragen, dan hoor ik het graag Kiekie.

  Groeten, Joram

 • Offline

  Ik zit met hetzelfde te stoeien. Alleen dan net andersom. Omdat ik merendeels de administratie doe, vind ik het dus super lastig dat ik niet in de zorg adminsitratie van mijn kan kijken of dingen wel vergoed zijn na indiening declaratie. Hij kan mij (omdat hij hoofdverzekerde is) niet machtigen.


  Ik vraag mij af hoe dat straks gaat als mijn dochter 12 is. Kan alleen hij dan de gegevens van haar in zien of kan ze mij ook machtigen?

 • Offline als antwoord op mdhm:

  Goedemorgen MdhM,

  Leuk dat je je vraag weer via de community stelt!

  Ik begrijp dat er nog wat onduidelijk is wat betreft het inzien van de zorgkosten van je partner (die de verzekeringsnemer is) en je dochter.

  Zowel jouw partner als jouw dochter kunnen jou machtigen, zodat jij online hun zorgkosten ziet. Dit doen ze via de volgende link: https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/service/wijzigen/machtigen

  Laat je het me weten als je nog vragen hebt? 

  Groetjes, Laura

 • Offline
  Mijn man kan mij niet machtigen omdat hij hoofdverzekerde is.
 • Offline

  Goedemorgen MdhM,

  Het klopt dat alleen de hoofdverzekerde de zorgkosten van anderen in Mijn Zilveren Kruis kan zien als die daarvoor gemachtigd is. Zou je dat dus als meeverzekerde willen? Dan moet jij hoofdverzekerde worden.

  Het makkelijkste is om ons hier samen met jouw man over te bellen. Je man moet namelijk ook toestemming geven om de hoofdverzekerde te wijzigen. We kunnen de verzekering dan wijzigen, zodat jij voortaan de hoofdverzekerde bent.

  Geeft dit zo antwoord op je vraag?

  Groeten,

  Bas

 • Offline

  Maar ja, dan is het weer omgekeerd he, dat mijn man mijn dingen niet kan zien. Ik vind dat dit gewoon voor iedereen zichtbaar moet zijn, dus dat ik mijn man kan machtigen om te kijken, en hij mij.

  Maar ik ben waarschijnlijk 1 van de weinige die dat vind, want anders was dat allang al mogelijk geweest.

 • Offline als antwoord op mdhm:

  Goedemiddag MdhM,

  Ik begrijp je wens. Je wilt graag dat de machtiging om de zorgkosten in te kunnen zien beide kanten op kan gaan. Dat is op dit moment inderdaad niet mogelijk. Ik heb jouw signaal doorgegeven aan onze ontwikkelaars. Hoe meer wij deze wens ontvangen, des te hoger komt dit ook op de wensenlijst voor veranderingen. Dat dit binnenkort, of later in de toekomst wordt aangepast kan ik je helaas niet garanderen. 

  Als je nog vragen hebt, laat het dan gerust weten!

  Groeten, Joram

 • Offline als antwoord op andreav (Voormalig medewerker):

  Ik ben hier geheel mee eens, heb nu wel de machtigingen ingevuld maar ik vind het ook krom dus graag zo gauw mogelijk aanpassen.

 • Offline als antwoord op liemve:

  @liemve Bedankt voor je reactie. Goed dat je hier kenbaar maakt hoe jij naar dit onderwerp kijkt.

  Als ik zo teruglees in het topic zie ik behoorlijk wat dezelfde signalen voorbijkomen. Jullie geven allemaal aan dat jullie graag als meeverzekerde partner gegevens van de hoofdverzekerde zouden willen inzien of juist andersom.

  Het gesprek hier in dit topic, wat begon als vraag en waar ook antwoord op werd gegeven, is al ver gevorderd. Ik zou jullie (@liemve @mdhm @kiekie) heel graag willen uitnodigen om jullie wens/idee met ons te delen in Meedenken. Wij gaan dan met jullie wens/idee intern aan de slag om te kijken wat er mogelijk is. Uiteindelijk zal er dan een antwoord volgen van een inhoudelijk expert.

  Groet,
  Jasper