Online fysiotherapie: hoe denk jij hierover?

Half april praat de Verzekerdenraad, namens jou, met de directie van Zilveren Kruis. Eén van de agendapunten: online fysiotherapie. Ik wil mij hierop voorbereiden en hoor graag jouw mening.

Zilveren Kruis bereidt zich voor op de productwijzigingen van 2021. Er wordt overwogen om online fysiotherapie te gaan vergoeden, via de aanvullende verzekering. Dat is fysiotherapie waarbij je niet naar je fysiotherapeut toe gaat, maar (een deel van) je behandeling via het internet ondergaat. Bijvoorbeeld door te Skypen met de fysiotherapeut of door zelf oefeningen te doen met instructiefilmpjes.

-        Zou jij gebruikmaken van online fysiotherapie, zoals instructiefilmpjes met oefeningen voor thuis? Waarom wel/niet?

-        Bij welke klachten zou je wel/niet een online videoconsult en digitale behandeling een goed idee vinden?

-        Zou een vergoeding voor online fysiotherapie voor jou een reden zijn om een zorgverzekering bij Zilveren Kruis af te sluiten?

groet,

Mike de Wit

De Verzekerdenraad ontmoet elke maand directieleden. We vertellen dan waar jij je druk om maakt. Laat dus jouw stem (via ons) horen!

 

 • Offline

  Interessant onderwerp. Ik kan mij voorstellen dat maar in een klein gedeelte van de behandelingen een videoconsult effectief kan zijn. 

  Ik kom chronisch bij de fysio om mijn spierem los te maken. De behandeling die de fysio bij mij doet kan absoluut niet via een videoverbinding.

  Ik denk dat wanneer je voor een verkeerde houding bij de fysio komt je gedeeltelijk of zelf helemaal over kunt gaan op een videoconsult.

  Ik hoor steeds meer dat mensen ook voor advies naar de fysio gaan. Dit soort adviezen zouden prima omgezet kunnen worden in een videoconsult.

  Meestal moet je een aantal keren terugkomen bij de fysio. Ik denk dat zeker het aantal behandeling kan worden teruggedrongen als de twee laatste of de laatste behandelingen in een reeks omgezet wordt naar een videocontrole.

  Voor mij is het totaal niet relevant omdat ik vergoeding ontvang vanuit de basisverzekering maar ik weet zeker dat wanneer je het aantal fysieke behandelingen niet terugdring en daar 4 videocontroles aan toevoegt dat mensen daar zeker een verzekering voor afsluiten. Want dan gaan mensen er op vooruit en hebben mensen toch meer ondersteuning van de fysio.

  Een videoconsult hoeft niet lang te duren en kan daardoor ook goedkoop worden ingekocht waardoor ook de zorgverzekeraar ermee gebaat is.

  Als de videoconsulten buiten de behandelindex worden gehouden maak je denk ik ook de therapeuten enthousiast.

  Ik ben benieuwd hoe andere hierover denken! 

 • Offline
   

  Digitaal fysiotherapie is leuk als dat kan. Als iemand daar voornamelijk oefeningen doet of op een loopband oefent dan zou dat waarschijnlijk wel kunnen. Maar als iedere keer alles vast komt te zitten dan helpen oefeningen niet voldoende. Dan heb je de (harde) hand van een fysiotherapeut nodig om alles weer in het gareel te krijgen. Ik heb 28 behandelingen per jaar omdat iedere keer van alles vast zit en ik daardoor moeilijker loop en beweeg. Ik heb mijn invalidenparkeerkaart ook niet voor mijn zweetvoeten tenslotte. Dus voor mij helpt het niet om online met hem te communiceren. Oefeningen doe ik toch wel maar helaas trekt het nu door naar mijn rug en schouders en nek en die krijg ik met digitale oefeningen niet in het gareel. 

 • Offline

  fysio online kan naar mijn inzien niet echt helpen,voor mijn dochter met MS en Whiplash kan dit dus echt niet.Haar hele fysio is op dit moment gestopt,en ze blijft zitten met haar pijnen.

  Het bevreemd mij dat de zorgverleners in ziekenhuizen en verpleeghuizen aan het werk kunnen met beschermende kleding,en fysiotherapeuten ,en ergo therapeuten niet werkzaam zijn ( met beschermende kleding zou dit moeten kunnen )

  Voor mijn dochter zijn alle behandelingen ergo / fysio / training spieren, gestopt op dit moment ( voor hoelang???)