Vergoeding alternatieve geneeswijzen in coronatijd

Hoi! Ik maak(te) gebruik van shiatsu behandelingen, maar ik heb begrepen dat deze niet meer mogen vanwege de coronamaatregelen. Ik heb wel veel belang bij deze behandelingen en met mij denk ik dat er veel zorgbehoevenden zijn die er erg veel waarde aan hechten. Helaas vergoedt Zilveren Kruis alleen de shiatsu behandelingen op de oude manier: er is geen alternatieve vergoeding mogelijk. Shiatsu behandelingen kunnen daarom niet op een alternatieve plaats vinden en voor vergoeding in aanmerking komen.

 

Blijft dit hetzelfde als de coronamaatregelen verlengd worden, wat naar verwachting in ieder geval het geval is in 2020? Dit betekent dat ik geen toegang heb tot - voor mij - belangrijke zorg: alternatieve geneeswijzen. Overigens betaal ik hier wel een flinke premie voor. 

 

 • Offline gaf het juiste antwoord op deze vraag

  Hoi Leonie,

  Welkom op onze community! Vervelend dat je door de Coronacrisis niet naar de shiatsu therapeut kan gaan. Veel niet-urgente behandelingen liggen door de huidige maatregelingen in Nederland stil. Voor alternatieve geneeswijzen zoals shiatsu therapie zal dit helaas niet anders zijn.

  De huidige insteek van artsen/alternatieve genezers is om niet-urgente behandelingen zoveel mogelijk uit te stellen, tot we ons weer in een 'normale' situatie bevinden. Misschien goed om te benadrukken dat het niet zo is dat wij een behandelingen voor alternatieve geneeswijzen op dit moment niet vergoeden. Als er een behandeling plaatsvindt die aan de voorwaarden voldoet (en je hebt de juiste verzekering en vergoeding over), dan vergoeden wij de kosten zoals afgesproken:

  www.zilverenkruis.nl/.../Alternatieve-geneeswijzen.aspx

  Veel zorgverleners zullen vanwege de adviezen echter niet behandelen. Dit voor zowel eigen bescherming, als de bescherming van patiënten. Dat is waar jij nu tegenaan loopt. 

  We weten niet wat de toekomst op korte en lange termijn gaan brengen. We hopen dat de zorg zo snel mogelijk weer opgepakt kan worden. 

  Wat betreft jouw opmerking over shiatsu behandelingen op een alternatieve plaats: Shiatsu therapie is een lichaamsgerichte behandeling. Wij vergoeden een behandeling bij een therapeut, mits deze aan de voorwaarden voldoet en iemand de juiste aanvullende verzekering heeft. Wat bedoel je precies met een 'alternatieve plaats?'

  Bart

 • Offline

  Hoi Bart, 

  Bedankt voor je reactie. Ik begrijp de maatregelen en ik sta hier ook achter. Ik heb begrepen dat een voorwaarde is dat er sprake moet zijn van lichaamsgerichte behandeling - ofwel aanraking - wat momenteel verboden is door de overheid. Hierdoor kan feitelijk niet aan de voorwaarden voor vergoeding voldaan worden, waardoor het wel flauw is om te zeggen dat Zilveren Kruis Shiatu momenteel wel vergoed: feitelijk kan niet aan de voorwaarden worden voldaan, waardoor feitelijk shiatsu niet kan worden vergoed. Of begrijp ik dit verkeerd?

  Aangezien mijn therapeut mij erg goed kent, denk ik dat alleen al een gesprek een enorme opluchting kan geven - ookal vindt er normaal massage plaats. Het is toch een vertrouwenspersoon met wie je het kan hebben over waar je tegenaan loopt en waar je momenteel erg mee zit en vooral ook om te zorgen dat de ontwikkelingen die je doormaakt niet gehinderd worden doordat je elkaar nu niet kan zien. Vooral aangezien wij niet weten tot hoelang het niet mogelijk is, siert het zorgverzekeraars om te kijken of zij voorwaarden kunnen versoepelen waardoor behandelingen toch in alternatieve vorm plaats kunnen vinden. Als voorbeeld: lichamelijk contact niet als voorwaarde stellen voor vergoeding van shiatsubehandelingen teneinde de behandeling in alternatieve vorm tijdelijk kan worden voortgezet en patienten niet in een groter gat vallen dan nodig. Iets is beter dan niets, vooral in deze zorgelijke tijden.

 • Offline

  Duidelijk wat jouw wensen zijn Leonie. Je zou het fijn vinden als wij een consult dan wel een behandeling op afstand zouden vergoeden. Dat is op dit moment niet zo. Wij vergoeden alleen een behandeling van een shiatsu therapeut, zoals omschreven door de beroepsverenigingen (de lichaamsgerichte therapie).

  Of wij hier in deze tijden anders mee om kunnen/willen gaan weet ik nog niet. Ik zet hier een vraag over uit bij onze afdeling die over de polisvoorwaarden gaan. Wanneer ik een reactie krijg dan laat ik jou dit hier weten. Vind je dat goed?

  Bart