Zorgkosten van een operatie achterhalen

Hallo,

Is het mogelijk om als persoon buiten de zorg. Kosten van een specifieke operatie te achterhalen. Je kunt natuurlijk op je declaraties kijken maar als deze operatie langer dan 7 jaar geleden is dan valt dat af. Tuurlijk heb je dan geen exacte prijs wat het toen gekost heeft. Maar is er bijvoorbeeld een databank met alle DBC waar je actuele prijs kan zien? Ik snap dat dit per ziekenhuis verschilt maar dan kun je een gemiddelde prijs zien.

  • Offline gaf het juiste antwoord op deze vraag

    Goedemiddag Jesse,

    De Nederlandse Zorgautoriteit heeft een 'zorgproductapplicatie'. Daar kun je zoeken op omschrijving, declaratiecode of zorgproductcode. Hier werden ook altijd tariefindicaties gegeven (ik weet niet of dit nogsteeds het geval is). Je kunt daar in ieder geval 2012 tot nu bekijken.

    Je vindt de zorgproductapplicatie hier.

    Is dit wat je zocht?

    Groeten, Michiel 

  •  ,  geeft een goede link. Hier kun je alle tarieven vinden, tenminste als je de code ( zorgproduktcode(=dbccode)) of declaratiecodes) kent. Je kunt in principe ook zoeken op trefwoorden, maar dat wordt heel moeilijk.  Belangrijk om te weten is dat slechts 20% van de tarieven een vastgesteld maximum tarief hebben. Dit zijn de behandelingen uit het gereguleerde segment ( herkenbaar aan het getal 14 aan de voorkant van de declaratiecodes). De overige 80% behandelingen ( herkenbaar aan het getal 15 voor aan de declaratiecodes) hebben geen prijsvermelding. Zie de bijlage. 
    Als je meer hulp nodig hebt, dan hoor ik het graag. 

  • Offline

    Bedankt voor jullie reacties  en . De operatie die ik heb gehad is inmiddels 11 jaar geleden. Tuurlijk zou dit geen actueel beeld geven maar ik vind het gewoon intressant om te achterhalen. Helaas mag een verzekeraar maar 7 jaar declaratie bewaren en zijn deze niet meer in bezit,

    Ik zou ook echt  niet weten onder welke code deze is gedeclareerd. Het is tevens ook een operatie die niet dagelijks wordt uitgevoerd. Het gaat hier om de SDR operatie.

  • Offline

    Begrijpelijk. Ik denk dat je de informatie uit 2007 niet meer kunt vinden. Ben dus bang dat de kosten van die operatie dan ook niet terug te vinden zijn omdat het zo lang geleden is.

    In die zorgproductapplicatie kun je overigens ook op omschrijving zoeken. Wellicht vind je zo in het vervolg wel de Zorgproductcode die hoort bij je behandeling.

    Groeten, Michiel