Alternatieve geneeswijze

Ik heb uitgezaaide longkanker en ben opgegeven, met een prognose van hooguit 6 tot 8 maanden. Ik heb bij jullie het verzoek gedaan mijn alternatieve behandelingen te vergoeden, dat weigerde jullie. Ik ben ondanks dat jullie dit weigerde toch alternatief gegaan en leef inmiddels 6 jaar en 3 maanden. Ik ben ook niet de enige er zijn er velen zoals ik. Waar ik mee zit is dat ik nu dubbel de klos ben, want ik ben verplicht een zorgverzekering te hebben EN dan mag ik ook nog mijn alternatieve behandelingen en medicijnen betalen, omdat jullie bepalen dat het nou eenmaal zo is. Ik vind dit zeer onredelijk, zeker nu ik al 6 jaar bewezen heb dat mijn behandeling effectief was.

 • Offline

  Dag Bambi Kweenie,

  Ik zag je andere berichten op ons forum. Goed dat je hier nu een apart topic voor opent, zodat we er verder op in kunnen gaan.

  Je vecht al een flink aantal jaar tegen een zeer pittige vijand als ik het zo lees. Wanneer je tegen alle verwachtingen in toch langer leeft dan gedacht, is dat natuurlijk heel bijzonder. Voor jou spelen de alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen daar een grote rol bij begrijp ik. 

  Ik kan me indenken dat het dan heel raar voelt dat we als zorgverzekeraar iets niet vergoeden dat voor jou juist wel goed werkt. Dat je om in leven te blijven dit zelf moet betalen, terwijl we andere zorg wel vergoeden.

  De vergoeding van alternatieve geneeswijzen kan ik helaas niet voor je veranderen. Ik kan je wel meer toelichting geven over de vergoeding van alternatieve geneeswijzen.

  Alternatieve geneeswijzen worden niet uit de basisverzekering vergoed. De reden daarvan is dat in de basisverzekering alleen zorg wordt vergoed die door wetenschappelijk onderzoek bewezen effectief is. Dat betekent niet dat die zorg altijd voor iedereen werkt. De effecten ervan zijn alleen wetenschappelijk getoetst en kunnen worden herhaald.

  Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van alternatieve geneeswijzen.  Dat betekent niet dat alternatieve geneeswijzen niet voor mensen kunnen werken. We vergoeden bepaalde alternatieve geneeswijzen wel uit de aanvullende verzekering. We hebben daarbij als voorwaarde dat de zorgverlener is aangesloten bij een beroepsvereniging. Hierdoor voldoet de zorgverlener aan bepaalde kwaliteitseisen.

  Ik begrijp uit je bericht dat de zorg die je nu hebt ook niet valt onder alternatieve geneeswijzen die wij vergoeden. Heb ik dat juist of wordt wel een deel vergoed?

  Groeten,

  Bas

 • Beste Bas,

  Wil je ophouden met er is geen wetenschappelijk bewijs voor. Dat is er namelijk wel, kun je zo terugvinden bij pubmed. Waarom ik dubbel moet betalen! En voor zorg waar ik geen gebruik van maak en dan ook nog mijn alternatieve behandeling. Ik ga er financieel aan onder door zo. Die verzekering is ook nog eens illegaal voor de wet. Jurrispedentie is te vinden bij de bond tegen overheidszaken. Ik ben kwaad, ik voel me echt met de rug tegen de muur gezet. Bijna van........je accepteerd onze troep en anders ga je maar dood. Ik loop al 6 jaar op deuren te bonzen, maar vang overal bot!!! Ik zal het maar kort houden, jullie vergoeden enkel waar ik aan zal overlijden..............

 • Offline als antwoord op basa:

  Goedenavond Bambi,

  Ik merk dat je erg gefrustreerd bent en kan me dat ook goed voorstellen als de nodige behandeling voor jou zoveel kosten met zich meebrengt. Op dit moment is alternatieve geneeswijze nog geen onderdeel van de Zorgverzekeringswet.

  38 procent van de Nederlanders vindt dat een of meer alternatieve geneeswijzen onderdeel moeten vormen van het basispakket. Dat is op dit moment niet het geval. Geneeskundige zorg die wordt vergoed door de basisverzekering moet namelijk voldoen aan meerdere criteria, waaronder:

  • De zorg moet voldoen aan de stand van de wetenschap en de praktijk met een zo hoog mogelijke bewijskracht
  • Het moet gaan om zorg die de beroepsgroep zelf rekent tot het aanvaarde zorgaanbod
  • De zorg moet worden geleverd op een manier die de beroepsgroep als professioneel juist beschouwt

  Bron: https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2020/alternatieve-geneeswijzen-even-waardevol-als-reguliere-geneeskunde

  Voor nu is dat geen oplossing voor je. Ik moet je die oplossing dan ook schuldig blijven.

  Groeten, Michiel

 • wetenschappers, artsen.........ze aanvaarden nooit enige aansprakelijkheid voor hun daden. Ik erger me er inderdaad aan. Het moet bewezen zijn? Wat ben ik dan? Een huisarts die de palliatieve zorg had, heeft na 6 jaar nog steeds niet gebeld? Volkomen normaal natuurlijk. En het gaat nog verder......omdat ik verhuisde naar het buitenland EU, nam het zilveren kruis ook nog mijn psychologische hulp af. Ik ben nog steeds verzekerd voor de basis in Nederland. De hulp verliep via skype, ben ik in nederland dan mag het wel, zit ik in het buitenland dan niet, dan moet ik hier maar naar een psycholoog? Ik spreek de taal niet.......oh dan moest ik maar een tolk inhuren, die ik uiteraard zelf mag betalen. Kom op zeg, dat werkt toch niet!!!

  Wat ik hier wil zeggen, is dat jullie hier wel de keurige mensen staan uit te hangen, maar dat we wezenlijk gewoon de deur gewezen krijgen. Verzekeringen blijken altijd gebakken lucht.

 • Ik zou nu zomaar eens de oplossing hebben kunnen gevonden.

  https://www.sin-nl.org/verzekeringsweigeraar-jordy-zwarts-krijgt-duizenden-euros-terug/

 • Offline als antwoord op bambi_kweenie:

  Goedemiddag Bambi,

  Ik begrijp dat jij een andere mening hebt over de vergoeding van alternatieve geneeswijze, uit de basisverzekering. Zoals je hebt kunnen lezen zien wij/de zorgverzekeringswet dit anders. Om steeds dezelfde argumenten te gaan herhalen lijkt mij niets toevoegen. Ik om dan ook op de conclusie dat wij op dit moment hierover niet op een lijn komen. 

  Wat betreft de vergoeding van online psychologische hulp wanneer je in het buitenland verblijft, zijn er zeker mogelijkheden die wij vergoeden. Je kan hiervoor contact opnemen met onze zorgcoach: https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/zorg-regelen/zorgcoach. Mijn collega's bespreken dan alle opties met je.

  Groeten, Joram

 • Ik wil graag mijn oude psycholoog van het HDI, dat ging gewoon via skype, wat maakt het nou uit of ik in maastricht zit, of net over de grens. jullie zouden ook eens coulant kunnen zijn tegen iemand die elke maand keurig betaald en daar feitelijk nooit gebruik van maakt. Maar nee, halstarrig een patient blijven tarten, erg goed ook voor mijn gezondeheid natuurlijk.

  We gaan er inderdaad niet uitkomen. Ik heb screenshots gemaakt van jullie antwoorden en deze aan de bond tegen overheidszaken gestuurd. Deze is bezig om een zaak tegen de staat en de zorgverlening aan te spannen, dan kan dit mooi gelijk even meegenomen worden.