18 jaar en wat dan met de ziektekostenverzekering?

wanneer een kind 18 wordt moet het een eigen polis met bijbehorende factuur regelen

dan komen er ineens veel vragen naar boven.

natura of niet?

aanvullend of niet

tandarts of niet?

studentenpolis of zijn hier ook nadelen aan?

een mens van 18 heeft ogenschijnlijk een lager risicoprofiel dan zijn ouders waarbij hij/zij nu meelift, dus klink het logisch om minder zwaar te verzekeren

Maar omdat het risicoprofiel lager is verwacht je ook een voordeligere aanbieding van de ziektekostenverzekeraar.

vreemde is dat het heel erg stil blijft van de kant van Z.K., ik had verwacht dat er een op maat gesneden aanbieding zou komen

 • Offline stelde een antwoord voor

  Hoi Eric,

  Leuk dat je een post plaatst op Samen. Het is ook een goed onderwerp om aan te snijden. Ik ga er graag op in.
  Wij sturen 1 maand voordat een persoon 18 jaar wordt een brief/e-mail waarin wij alle opties aangeven. De persoon kan:

  - De verzekering geheel aanpassen of opzeggen. Dit kan tot en met 30 dagen na zijn of haar verjaardag.
  - Op de polis van de ouders verzekerd blijven. De ouders gaan dan de premie voor de persoon betalen.
  - Zelf verzekeringsnemer worden. De persoon gaat dan zelf de premie betalen

  Op deze pagina leggen wij alle opties en de zaken waar de (ouders van) 18 jarige rekening mee moeten houden:

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/service/wijzigen/ikword18

  Wat wij niet doen is de persoon die 18 jaar wordt een aanbieding sturen op basis van zijn of haar zorggebruik. Wij mogen vanwege de privacy wetgeving de medische gegevens van een persoon hier niet voor raadplegen. Wel geven wij in de brief en op de website de handvatten aan die de persoon en de ouders kunnen gebruiken om een keuze te maken. Een paar belangrijke punten:

  - Vanaf 18 jaar wordt algemene mondzorg niet meer uit de basisverzekering. De 18 jarige kan een tandverzekering afsluiten om deze zorg alsnog vergoed te krijgen.
  - Hetzelfde geldt voor fysiotherapie. Standaard fysiotherapie behandelingen worden alleen vergoed uit een aanvullende verzekering vanaf 18 jaar.
  - De 18 jarige krijgt te maken met het eigen risico. Het wettelijke eigen risico wordt naar rato berekend. Een kind dat middenin 2020 18 wordt krijgt dus een lager eigen risico voor 2020 dan € 385,-. De 18 jarige heeft de keuze om het eigen risico met maximaal € 500,- te verhogen. Hier staat een maandelijkse korting op de premie tegenover. Het vrijwillig verhoogd eigen risico wordt niet naar rato berekend.
  - Welk pakket het beste aansluit op een kind dat 18 jaar wordt hangt af van de zorgkosten die hij/zij maakt en verwacht te gaan maken. De basisverzekering vergoedt de meeste medisch noodzakelijke zorg. Denk daarbij aan ziekenhuiszorg en geregistreerde geneesmiddelen. De aanvullende (tand) verzekeringen vullen hierop aan met specifieke vergoedingen.

  Onderaan mijn bericht vind je linkjes naar de pagina’s met informatie over al onze verzekeringen. Neem deze informatie door om een goed beeld te krijgen van de vergoedingen en uit welke verzekeringen deze komen. Ook geef je een link naar onze pagina over collectieve verzekeringen. Wij hebben een aantal collectiviteiten voor studenten (voor bijvoorbeeld MBO, HBO en universitaire studenten). Studenten mogen gedurende de studie gebruik maken van de collectiviteit. Er zitten geen nadelen aan een collectieve verzekering voor studenten. De voordelen zijn kortingen op de premie en een aantal extra vergoedingen die in de collectiviteit zijn meegenomen. Een 18 jarige die al studeert kan zich hier direct voor aanmelden bij het afsluiten van de verzekering:

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/zorgverzekering/collectieve-verzekering

  Als laatste wil ik onze voordelige ZieZo zorgverzekering noemen. Voor ZieZo hebben wij géén collectiviteiten afgesproken. Ook liggen de aanvullende verzekeringsmogelijkheden lager. Hierdoor kunnen wij de premie voor ZieZo een stuk lager houden. Voor mensen die weinig zorg hebben kan ZieZo een goede keuze zijn. Op deze pagina vind je alle informatie over ZieZo:

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/zorgverzekering/ziezo/dit-is-ziezo

  Een hoop informatie Eric! Kan je hier wat mee denk je? Blijf gerust vragen stellen als je die hebt. Dan blijven wij er in deze post over in gesprek.

  Groetjes,
  Bart


  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/zorgverzekering/basisverzekering

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/zorgverzekering/aanvullende-verzekering

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/zorgverzekering/tandartsverzekering

 • @eric2, je schrijft  “een mens van 18 heeft ogenschijnlijk een lager risicoprofiel dan zijn ouders waarbij hij/zij nu meelift, dus klink het logisch om minder zwaar te verzekeren”. 
  Je moet bij “ minder zwaar verzekeren” zowel denken aan minder of geen aanvullende verzekeringen en een hoger eigen risico nemen. De korting die verleend wordt bij een hoger eigen risico ( direct €885 nemen) is per zorgverzekeraar verschillend. De prijs per maand kan dan zo laag worden, dat de zorgtoeslag hoger is dan de premie. 
  Had je ook aan het aanvragen van zorgtoeslag gedacht? 
  Let op: de leden van een gezin behoeven niet dezelfde aanvullende verzekeringen te hebben en ze kunnen altijd op een eigen polis. Ivm eventuele collectiviteitskorting geldt dat het soms van de werkgever afhangt, of alle gezinsleden  die korting kunnen krijgen, ook als ze een eigen polis hebben. Het is voor een kind prettiger om een eigen polis te hebben ( meer privacy).