startdatum verzekering

We zitten met een bizarre situatie waarbij we van het kastje naar de muur worden gestuurd tussen Zilverern Kruis-Ziekenhuis-Gemeeente Amsterdam en de IND. Mijn partner heeft haar verblijfsvergunning eerder dit jaar gekregen met als ingangsdatum 17 Januari. Na succesvol het traject door te hebben gelopen heeft ze op 19 Mei zich ingeschreven bij de gemeente en heeft ze dus een BSN nummer gekregen en heeft ze ook haar fysieke pas voor de verblijfsvergunnigs afgehaald bij de IND. Iedereen weet dat je een BSN nummer nodig hebt om een verzekering af te sluiten. Het vreemde is dat later bleek dat het voor de verzekering niet mogelijk was om de startdatum op 19 Mei te hebben. In verband met haar zwangerschap moesten we op 20 Mei naar het ziekenhuis, en zij hebben die datum gehanteerd als startdatum. Zilverern Kruis zegt dat de eerst mogelijke datum van inschrijving 21 Mei is omdat IND dat als ingangdatum van de geldigheid gebruikt. Het vreemde is dat de IND blijkbaar 3 dagen nodig heeft om de geldigheid van de verblijfstitel in gang te zetten, maar nog vreemder is dat Zilveren Kruis deze datum hanteert. Het is vrij absurd te bedenken dat je al 3 dagen een BSN nummer hebt en een fysieke pas als verblijfsdocument maar NIETS waard is voor de verzekering. Hoe krom is dat? Alles wijst erop dat 19 mei de startdatum was, maar volgens het basisregister zou haar verblijfstitel op 21 Mei nog  'in procedure' zijn en op 22 Mei zijn omgezet tot vergunning regulier bepaalde tijd. Het ergste is nog dat iedereen naar elkaar wijst en je zelf vervolgens met een gigantische ziekenhuisrekeing opgescheept zit. Hoe had ik dit kunnen weten op 19 en 20 Mei? Niet! 

Iemand zou dit toch moeten kunnen rechttrekken ?

 • Offline

  Wat een verhaal vertel je Hwyt!

  Ik kan me voorstellen dat jullie met je handen in het haar zitten. Graag wil ik meer weten over hoe dit precies zit. Heb jij voor mij het relatienummer van zowel jouzelf als je partner, jullie geboortedata en jullie postcode/huisnummer in een privébericht? Dan ga ik uitzoeken wat er aan de hand is en kom ik hier bij je terug. 

  Groetjes, Laura

 • Offline

  Hallo Hwyt,

  Blijf bij de gemeente er op aandringen dat ze het goed in het basisregister zetten, de 19e dus. Zij kunnen in het register de juiste datums zetten. Heb een soortgelijk "geintje" gehad met mijn gemeente, daar zat één dame die het prima wel begreep en die heeft het uiteindelijk opgelost. Helaas begrijpt niet iedereen wat 1 of 2 dagen later voor gevolg heeft

  Succes