Vergoeding Tandem T:Slim X2

Waarom wacht zilveren kruis met vergoeding van de de Tandem T:Slim X2, als Menzis, DSW, Caresq en ASR al wel vergoeden. De pomp is niet duurder dan een andere insulinepomp en heeft zich al jaren bewezen in US.

 • Hoi Ansker,

  Leuk dat je een topic plaatst op Samen! Ik heb je vragen over de Tandem T:Slim X2 uitgezet bij mijn collega's van de afdeling Zorginkoop. Wanneer ik een reactie krijg kom ik er bij je op terug. Wordt zo snel mogelijk vervolgd!

  Groetjes,
  Bart

 • Hoi Ansker,

  Ik heb inmiddels een antwoord gekregen van mijn collega's. Wij vergoeden de Tandem T:Slim X2 vanaf 1 oktober 2020. Een gecontracteerde leverancier kijkt samen met een verzekerde naar wat de beste optie is. Heeft een verzekerde al een insulinepomp? Dan geldt dat er na de afloop van het gebruikstermijn (1 pomp in bruikleen per 4 jaar) gewisseld kan worden. Wilt de verzekerde binnen het gebruikstermijn wisselen? Dan moet hij/zij hier met de leverancier over in gesprek gaan. Die bepaalt de mogelijkheden. 

  Gaat een verzekerde voor het eerst gebruik maken van een insulinepomp? Dan heeft de verzekerde een verwijzing nodig van een medisch specialist, huisarts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige.

  Bij een niet-gecontracteerde leverancier moet er voorafgaand toestemming gevraagd worden door de leverancier. Wij vergoeden minder bij niet-gecontracteerde leveranciers, namelijk 75% van de door ons gecontracteerde tarieven. Uit de Basis Exclusief vergoeden wij 100%. Voor verzekerden vanaf 18 jaar geldt het eigen risico in dit geval wel, omdat de pomp dan in bruikleen wordt meegegeven. Check voor alle afspraken over de vergoeding van diabeteshulpmiddelen deze pagina (klik op: ‘basisverzekering.’):

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/diabeteshulpmiddelen

  Is mijn uitleg duidelijk zo Ansker? Laat het mij gerust weten als je nog vragen hebt.

  Bart

  EDIT: de bovenstaande informatie is niet actueel. Lees hieronder voor de huidige situatie:

  "Ik heb inmiddels duidelijkheid over de situatie. Helaas is het geen goed nieuws. Zoals aangegeven is de Tandem T: Slim X2 vanaf 1 oktober 2020 meegenomen in de lijst van insulinepompen die wij vergoeden. Op dit moment zijn er, anders dan eerder aangegeven in deze topic, nog géén gecontracteerde leveranciers die de Tandem kunnen leveren. 

  Wanneer de pomp wel bij gecontracteerde leveranciers leverbaar zal zijn weten we nog niet. Dit hangt af van de beschikbaarheid en de afspraken over de distributie en de levering van de pomp en toebehoren met leveranciers (zoals Mediq). 

  Mijn excuses voor de onduidelijkheid die is ontstaan in dit topic. Wanneer ik bericht krijg over de leverbaarheid bij gecontracteerde leveranciers laat ik direct van mij horen. En om eventuele vraagtekens weg te nemen: de vergoeding bij een niet-gecontracteerde leverancier zoals Vitalaire verandert niet. Samenvattend:

  - De pomp moet aangevraagd worden door de leverancier. 
  - Bij toestemming vergoeden wij 100% van het Wmg-tarief of marktconforme bedrag als iemand een Basis Exclusief heeft. Uit onze andere basisverzekeringen vergoeden wij 75% van de door ons gecontracteerde tarieven. In beide situaties geldt het eigen risico vanaf 18 jaar."

 • Offline stelde een antwoord voor als antwoord op barth - Zilveren Kruis:

  Betekent dit ook, dat er een contract is met de leverancier van deze pomp?

 • Offline als antwoord op ansker:

  Nee, het betekent dat wij de pomp in de lijst van insulinepompen die een leverancier van diabeteshulpmiddelen kan meegeven is meegenomen. Wij hebben geen contract met specifiek de fabrikant van de pomp.

  Bart

 • Offline stelde een antwoord voor als antwoord op barth - Zilveren Kruis:

  Dat was dus geen erg duidelijk antwoord, maar een gevalletje op het verkeerde been zetten.

 • Offline als antwoord op ansker:

  Die opmerking snap ik niet. Waar heb ik jou op het verkeerde been gezet? En waarom is het contract met een fabrikant belangrijk volgens jou? Het lijkt mij dat het jou gaat om de vergoeding van de insulinepomp. De insulinepomp wordt vergoed.
  Als er nog iets onduidelijk is laat het mij weten. 

  Bart

 • Offline stelde een antwoord voor als antwoord op barth - Zilveren Kruis:

  Ik begrijp er nu helemaal niets meer van. Wordt de Tandem T:Slim X2 vergoedt zonder dat er een contract is met Vitalaire?

 • Offline als antwoord op ansker:

  Dat klopt. De pomp wordt vergoed als een leverancier van diabeteshulpmiddelen deze pomp meegeeft. Hebben wij een contract met een leverancier of apotheek voor diabeteshulpmiddelen? Dan vergoeden wij de kosten volledig. Er geldt geen eigen risico omdat de pomp dan in bruikleen wordt meegegeven.

  Hebben wij geen contract met een leverancier of apotheek? Dan moet de leverancier de pomp bij ons aanvragen. Geven wij toestemming, dan vergoeden wij 75% van het door onze gecontracteerde tarief voor een aanschaf van de pomp. De vergoeding is 100% als iemand de Basis Exclusief heeft. Omdat de pomp in deze situaties eigendom wordt geldt wel het eigen risico vanaf 18 jaar.

  Vitalaire is geen gecontracteerde leverancier. Dat betekent zij eerst een aanvraag moeten doen bij ons. Wij beoordelen dan of de pomp vergoed wordt aan de hand van de aanvraag.

  Ga je liever naar een gecontracteerde leverancier, gebruik dan onze Zorgzoeker om er 1 in de buurt te vinden:

  zorgzoeker.zilverenkruis.nl/

  Maakt dit het wat duidelijker?

  Bart

 • Offline als antwoord op barth - Zilveren Kruis:

  Hier hebben we toch eigenlijk op dit moment niets aan aangezien er geen gecontracteerde leverancier is voor deze pomp. Ik vindt het erg spijtig dat nu mijn 7 jarige zoon waarschijnlijk langer moet wachten omdat ik pas op 1 januari over kan stappen naar een verzekering waar de pomp wel gewoon voor 100% vergoed wordt. 

 • Offline als antwoord op Patricia:

  Ook aangezien vital aire wel gecontracteerde zorg is voor andere hulpmiddelen. Snpa er echt niets van waarom jullie zo moeilijk doen.