Vergoeding

wat is de vergoeding van concerta 27mg?

Wij overwegen om over te stappen naar Zilveren Kruis.  Huidige zorgverzekering vergoed concerta. Wij betalen eigen bijdrage/risico van 15 euro per maand. 

Wat vergoed Zilveren Kruis in 2021?

Bovenliggend
 • Zilveren Kruis zal hier geen uitspraak over doen. Want voor het merendeel van de contracten , namelijk het IDEA contract dat de meeste apothekers afsluiten, bepaalt de apotheek het middel dat hij uitgeeft. De apotheek zal niet graag een duur middel geven, omdat ze per “pakje” ( maakt niet uit welk geneesmiddel) altijd hetzelfde bedrag vergoed krijgen. Dus u bent volledig afhankelijk van de apotheker. Wat u kan doen is aan de apotheker vragen of hij u onder contact met Zilveren Kruis Concerta 27 mg wil leveren. U kunt het type contract per apotheek in de Zorgzoeker nazoeken. Voor de uitleg van ZK: zie de link.  Let er op dat , ook als u een recept hebt met “ Concerta” of zelfs met “ Concerta M.N.”, toch de apotheek gaat bepalen of hij dat voor u nodig vindt. Dus lees verder door dan de 1-e regel!

  Het belangrijke gedeelte van de tekst op de website van ZK is:

  Wat krijgt u vergoed bij een IDEA-contract?

  • kortwerkend methylfenidaat
  • langwerkend methylfenidaat
  • atomoxetine 
  • bereiding van dexamfetamine 2,5 mg zonder merk (in zeer specifieke gevallen)
  • dexamfetamine 5 mg van het merk van het merk Amfexa of Tentin
  • guanfacine van het merk Intuniv
  • dienstverlening van de apotheek

  Soms schrijft uw arts op medische noodzaak een specifiek merk voor als Ritalin, Concerta, Equasym, Medikinet of Strattera. De apotheker toetst vervolgens of de medische noodzakelijkheid terecht is. Pas als uw apotheker akkoord is met de medische noodzaak, krijgt u dit merk vergoed. Zijn er meer merken van uw medicijn? Dan kiest uw apotheek het meest voordelige merk.

  www.zilverenkruis.nl/.../adhd-geneesmiddelen

 • Offline als antwoord op feina:

  Bedankt voor jullie reacties Jesse en Feina. @HHartman was de informatie die Jesse en Feina jou hebben gegeven duidelijk voor je?
  Het enige wat ik er aan toe wil voegen is dat onze lijst van preferente geneesmiddelen nog niet klaar is. Dit is de lijst van geneesmiddelen die wij vergoeden als je naar een apotheek gaat die een preferentiecontract met ons heeft. Bij deze apotheken bepalen wij het geneesmiddel dat wordt meegegeven.

  Wanneer de lijst beschikbaar is werken we deze pagina bij:

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/veelgestelde-vragen/geneesmiddelenbeleid-achmea-zorg

  Ik verwacht echter niet dat Concerta het preferente middel zal zijn. Als we daar voor nu even vanuit gaan:

  Concerta vergoeden wij als er sprake is van een medische noodzaak voor specifiek dit middel. De gecontracteerde apotheek beoordeelt de medische noodzaak aan de hand van het recept. Dit geldt voor zowel apotheken met een IDEA-contract als een preferentiecontract. Is de medische noodzaak terecht? Dan vergoeden wij de kosten die uit de basisverzekering komen volledig. Het eigen risico geldt wel vanaf 18 jaar. De wettelijke eigen bijdrage die je voor Concerta en andere geneesmiddelen waar dit voor geldt betaalt betaal je zelf tot maximaal € 250,- per kalenderjaar. Dit heet ook wel een GVS-eigen bijdrage. Zoals Jesse aangeeft vergoeden wij deze kosten niet uit een aanvullende verzekering.

  Je kunt contact opnemen met een apotheek waar wij afspraken mee hebben om te vragen of je het geneesmiddel vergoed zou krijgen. Je vindt gecontracteerde apotheken bij jou in de buurt in onze Zorgzoeker:

  Zorgzoeker.zilverenkruis.nl

  Hebben we een contract met jouw apotheek in 2021? Vraag dan na of zij Concerta kunnen blijven declareren bij ons wanneer je zou overstappen. Je weet dan waar je aan toe bent. Mocht je nog vragen hebben stel ze dan gerust!

   

  Bart

 • Offline als antwoord op barth:

  Bedankt voor het antwoord. Ik weet voldoende.  Mijn man stapt niet over, ik wel. 

Reageren Onderliggend