totale bedrag aan eigen risico betalen ?

Moet ik het totale bedrag aan eigen risico betalen wanneer ik geen zorg genoten heb ?

 • Offline

  Hallo @tjongetjonge,

  Ik ben niet van Zilverenkruis maar kan je wel een antwoord geven. Je eigen risico wordt berekend aan de hand van de gemaakte zorgkosten. Maak je in een jaar maar voor 300 euro zorgkosten dan hoef je maar 200 euro eigen risico te betalen. Je betaald alleen eigen risico voor zorg die vergoed word uit de basisverzekering met een aantal uitzonderingen zoals huisartsenzorg en de wijkverpleging. Over zorgkosten die vanuit de aanvullend verzekering vergoed worden betaal je geen eigen risico.

  Als je het eigen risico in termijnen betaald en heb je niet het volledige bedrag aan kosten gemaakt, dan zal de verzekeraar het teveel betaalde deel in het volgende kalenderjaar terug betalen.

 • Offline als antwoord op jesse:

  Bedankt voor je reactie op @Tjongejonge Jesse. Ik vul voor de zekerheid even aan, omdat ik denk dat je een klein typfoutje hebt gemaakt.

  Als verzekerde vanaf 18 jaar betaal je alleen eigen risico wanneer je zorgkosten maakt die uit de basisverzekering vergoed worden. Het wettelijke eigen risico is € 385,- per kalenderjaar. Je kunt jaarlijks kiezen voor een vrijwillig verhoogd eigen risico tot € 500,- extra. Het hoogste eigen risico dat een verzekerde kan hebben is daarom € 885,-

  Je betaalt nooit meer eigen risico dan de zorgkosten die je binnen het jaar maakt. Om het voorbeeld van Jesse te pakken:

  Als  je in totaal € 300,- aan zorgkosten uit de basisverzekering maakt, dan betaal je € 300,- als eigen risico. Hetzelfde geldt voor als je maar € 100,- aan kosten maakt. Je betaalt dan € 100,- eigen risico. De rest betaal je niet. 

  @Tjongejonge als je dus helemaal geen gebruik hebt gemaakt van zorg uit de basisverzekering, dan betaal je ook geen eigen risico. Kijk voor alle informatie over het eigen risico op deze pagina:

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/zorgverzekering/basisverzekering/eigen-risico

  De uitzonderingen van zorgkosten die uit de basisverzekering vergoed worden, maar waar je geen eigen risico voor hoeft te betalen geven wij hier ook op aan. 

  Groetjes,
  Bart

 • als antwoord op tjongetjonge:

  Beste @tjongetjonge, ik wil nog iets toevoegen. Namelijk : er zijn (gemeente)verzekeringen, in ieder geval voor 2021, die het eigen risico ‘zogenaamd’ VERZEKEREN. In die situatie krijg je het eigen risico, dat dan in de maandpremie inbegrepen zit, NIET terug.