vergoeding medicijnen; welke wel en welke niet?

Zondag via de HAP bij de SEH terechtgekomen met ernstige buikpijn. Blijkt galblaasontsteking te zijn. Ik kreeg een recept mee voor Buscopan, een specifieke pijnstiller voor koliekpijn. Bij de apotheek bleek dat de medicijnen niet vergoed werden. Het gaat me niet om het bedrag - 3,70 is een koopje om van je pijn verlost te zijn - maar toch vraag ik me af hoe dit kan. Dit lijkt me een heel normaal medicijn. Waarom wordt dit niet vergoed? Ik vind dit vreemd. 

 • Offline

  Goedemorgen Lilianne,

  Dat is niet zo mooi een galblaasontsteking. Ik hoop dat het nu wat beter met je gaat!

  Buscopan is zowel met als zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Afhankelijk van welke samenstelling je krijgt. Via de volgende link kun je dit nakijken:

  https://www.medicijnkosten.nl/zoeken?trefwoord=buscopan

  Laat je het me weten als je nog vragen hierover hebt? Hopelijk ben je snel weer opgeknapt! Groetjes, Laura

 • Voor een verzekerde is dit ondoorzichtig. Ten eerste heb ik niet in de hand welke variant de arts voor schrijft en kan ook niet beoordelen of een andere variant in mijn situatie net zo goed is. Ten tweede is het moeilijk te begrijpen dat hetzelfde medicijn in de ene variant wel en in de andere niet vergoed wordt. Ten derde vond ik via de link in het overzicht niet de variant die ik gekregen heb.

 • Beste Lilianne,

  je hebt helemaal gelijk dat dit ondoorzichtig is. Dit heeft te maken met een landelijke, wettelijke regeling. Sinds een aantal jaren is de regel dat een medicijn dat vrij verkrijgbaar is , niet vergoed wordt. Maar als een huisarts die voorschrijft, zonder dit aan de patiënt te melden, is dat heel vervelend, omdat de kosten bij de apotheek hoog kunnen zijn omdat er ook afleverkosten (ca. €14 eerste keer) (kunnen) worden berekend. Om die hoge kosten te vermijden moet je door de voorschrijvende arts op de hoogte gesteld te worden van de vrije verkrijgbaarheid, omdat het bij de drogist goedkoper is. Tijdens diensttijden van de apotheek zijn de afleverkosten nog veel hoger (€40-€50, verschilt per apotheek). Dit betekent dat je dan voor een medicijn dat maar een paar euro kost zoveel geld moet neertellen. ( dit is ook een probleem als het medicijn wel vergoed wordt maar als je hierover eigen-risico moet betalen.). Eigenlijk had de arts jou dus gewoon een papiertje met de naam en de sterkte van het medicijn dat hij aanraadt, moeten meegeven. ( vergelijkbaar met het advies “ neem paracetamol 500mg 6x per dag: daar zou ook geen recept voor worden meegegeven). Ik vermoed dat soms een specifieke sterkte toch niet vrij verkrijgbaar is, en dan kennelijk toch niet vergoed wordt? Dat weet ik niet precies, maar de apotheker moet dat kunnen uitleggen. 

 • Offline als antwoord op feina:

  Dankjewel voor jouw uitgebreide aanvulling Feina!