Merkmedicijn voorgeschreven door cardioloog

Is een apotheek VERPLICHT zich te houden aan het zelfde MERK medicijnen als is voorgeschreven door mijn cardioloog ?????

Gr. C.H.

 • Offline stelde een antwoord voor

  Goedemorgen,

  Jouw apotheek geeft je de goedkoopste variant mee van het geneesmiddel dat je nodig hebt. Hierover hebben we afspraken gemaakt met jouw apotheek. Jouw apotheek kan kiezen voor een IDEA-overeenkomst of een overeenkomst met preferentiebeleid (voorkeursbeleid). Dit gebeurt alleen als er meer merken zijn van hetzelfde geneesmiddel. Je krijgt dan hetzelfde medicijn in een ander doosje. Het andere merk heeft precies dezelfde werking. Je krijgt dezelfde dosis. En je neemt het op dezelfde manier in.

  Je apotheek beoordeelt of er sprake is van een medische indicatie en is dus niet verplicht het merk te geven dat de cardioloog voorschrijft. Ook mag de apotheek je in dat geval een andere variant van een andere fabrikant of leverancier geven. Voor een merkgeneesmiddel kunnen meerdere merkloze varianten zijn. Meer informatie over ons geneesmiddelenbeleid vind je op onze website.

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/veelgestelde-vragen/geneesmiddelenbeleid-achmea-zorg

  Goeten,

  Mouniim

 • afgelopen maanden door Zilveren kruis en Apotheek van kastje naar de muur gestuurd over vergoeding Crestor.

  Apotheek zegt dat ze van Zilveren kruis € 1,00  vergoeding krijgen,

  Zilveren kruis zegt dat op medische noodzaak ( die er op voorschrift cardioloog is !! ) de  Apotheek het wel vergoed krijgt.

  Klachtenprocedure gestart, probleem niet opgelost. Apotheek en Zilveren Kruis blijven bij hun ondoorzichtelijke standpunt.

  Zéér klantonvriendelijke en onduidelijke opstelling van Zilveren Kruis !

  In het verleden diverse andere merken geprobeerd, met als resultaat niet meer kunnen lopen en met spoed naar de Reumatholoog.

  Dit heeft zoveel gekost ( wat wel vergoed werd door Zilveren Kruis )  dat ik daar een paar jaar Crestor voor had kunnen slikken !

  Conclusie : ben gestopt met Crestor gebruiken en zie wel wanneer mijn slagaders echt dicht zitten.

 • als antwoord op P.K:

  Heeft de specialist op het recept echt de afkorting “m.n” gezet ? Heb je gevraagd of de apotheker dat met de specialist wil overleggen? 
  Zo ja, dan MOET de apotheker op de hoogte zijn van het feit dat jij dat middel echt nodig hebt. Als je het dan nog niet krijgt, dan moet je een klacht tegen hem indienen, desnoods een tucht-klacht, want hij verzaakt zijn plicht als hulpverlener. Hij moet op zijn beurt dan Achmea dagen ivm het wurgcontract. Ik begrijp dat er al een klachtenprocedure gestart is. Klacht tegen de apotheek (via KNMP klachten procedure) . Klacht tegen Achmea heeft geen zin, omdat zij , contractueel, alles op het bordje van de apotheek leggen. 
  En als je hier geen zin in hebt, dan betaal je Crestor zelf ( vraag de exacte prijs aan de apotheek, ca. €0,50 per tablet per dag , plus de afleverkosten) en schrijf je een slechte beoordeling van zowel apotheek als zorgverzekeraar.

  Eventueel overstappen op een andere apotheek, die het product wel wil leveren. Zoek in eerste instantie naar een apotheek met een zogenaamd preferentiecontract ipv een IDEAcontract: daarbij heb je misschien meer kans. Via de zorgzoeker.

 • Offline als antwoord op P.K:

  Dag P.K.,
  Vervelend om te lezen dat er zoveel gedoe is over je geneesmiddelen. Om je een toelichting te geven waar je hopelijk wat aan hebt: voor het geneesmiddel Crestor is Rosuvastatine de werkzame stof. Afhankelijk van het contract dat wij met je apotheek hebben bepalen wij of de apotheek welk geneesmiddel je krijgt. Heeft je apotheek een preferentiecontract, dan bepalen wij dat. Voor Rosuvastatine zijn de merken Sandoz of All-Gen (bij specifiek 40mg) de preferente middelen. 

  Heeft de apotheek een IDEA-contract, dan bepalen zij zelf welk middel zij meegeven. Zij krijgen een vaste vergoeding van ons. Dit betekent in de praktijk dat apotheken met een IDEA-contract zo goedkoop mogelijk in willen kopen. 

  In beide situaties krijg je een geregistreerd geneesmiddel mee waarin dezelfde werkzame stof in zit als in het merkgeneesmiddel (Crestor). Wij vergoeden de kosten die de apotheek bij ons indient op het eigen risico na uit de basisverzekering.

  Let op: als er sprake is van een medisch onderbouwde noodzaak dan is de apotheek ongeacht het contract verplicht om het merkgeneesmiddel mee te geven en bij ons te declareren. De apotheek beoordeelt of de medische noodzaak die gegeven wordt terecht is. Als specialist op gebied van medicatie hebben zij de verantwoordelijkheid om dit te doen. Uiteraard kunnen de apotheek en specialist ook met elkaar in gesprek gaan. Alleen medische noodzaak op een recept schrijven is niet voldoende om een merkgeneesmiddel mee te krijgen. Er moet duidelijk worden gemaakt waarom je bent aangewezen op 1 specifiek merk (bijvoorbeeld vanwege een allergie voor bepaalde hulpstoffen). Anders kan de apotheek geen beoordeling doen. 

  Op deze pagina lees je alles over ons geneesmiddelenbeleid:

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/veelgestelde-vragen/geneesmiddelenbeleid-achmea-zorg

  Kom je er met de apotheek niet uit? Dan kan je de specialist vragen om een aanvraag bij ons in te dienen via dit formulier:

  https://www.zilverenkruis.nl/zorgaanbieders/zorgsoort/extramurale-farmacie/declareren/machtiging-aanvragen

  Wij beoordelen dan zelf of de medische noodzaak die gegeven wordt terecht is. 

  Heel veel sterkte. Ik snap dat dit soort situaties niet fijn zijn. Hopelijk heb je wel wat aan mijn uitleg. Heb je nog vragen reageer dan gerust.

  Groetjes,
  Bart

 • Ik reageer op de zin “Let op: als er sprake is van een medisch onderbouwde noodzaak dan is de apotheek ongeacht het contract verplicht om het merkgeneesmiddel mee te geven enLet op: als er sprake is van een medisch onderbouwde noodzaak dan is de apotheek ongeacht het contract verplicht om het merkgeneesmiddel mee te geven en 

  bij ons te declareren”. 

  Volgens mij kan de IDEA apotheker dit medicijn niet apart declareren, als een duurder medicijn. Hij krijgt , ook voor een duur product, het standaard gemiddelde bedrag van alle medicijnen die hij omzet tezamen. 
  Klopt dit dat dit anders is dan bij een apotheek met een preferentie-contract?  

 • Offline als antwoord op feina:

  Hoi Feina,
  Alle gecontracteerde apotheken zijn verplicht om de kosten van een merkgeneesmiddel te declareren als daar een aantoonbare medische noodzaak toe is. De apotheek beoordeelt hiervoor de aangeleverde informatie van een behandelend arts. Apotheken met een IDEA-contract krijgen ook in deze situatie de vaste afgesproken vergoeding van ons. Zij betalen de meerkosten zelf bij. Wat jij zegt klopt dus helemaal.

  Ik had je reactie helaas gemist. Sorry daarvoor!

  Bart