gliclazide vergoeding, vraag

Al meer dan 10 jaar slik ik gliclazide van Mylan. Nu is de dosering verhoogd en was er een recept naar de apotheek gestuurd. Toen ik het medicijn wilde ophalen kreeg ik de mededeling dat ik ruim 20 euro moest betalen omdat het niet vergoed zou worden. Dat ga ik dus echt niet doen dan slik ik maar niets. 

Maar goed er was wel een ander merk dat wel vergoed werd maar uiteraard hadden ze dat niet op voorraad en moest het besteld worden. (Apothekers zijn alleen maar een soort doorgeefluik en waarom moeten ze daar dan nog zoveel extra geld voor vangen). 

Waarom worden medicijnen ineens zonder verdere mededeling ineens niet meer vergoed en waarom kan ik op de website daar niets over vinden. 

Waarom is dit forum zo goed verstopt op de website dat ik nu al bijna 20 minuten bezig ben om het te voorschijn te toveren. 

Bovenliggend
 • Op de website van www.medicijnkosten.nl staat dat alle soorten gliclazides vergoed worden. De ene kost 3 eurocent per dag, de andere €0,25. Alleen de zorgverzekeraar kan soms bepalen dat alleen een bepaald merk vergoed wordt en de andere helemaal niet. Dat heet preferentiebeleid en zou , in geval van Zilveren Kruis, alleen voor mogen komen als jouw apotheek een preferentie-contract heeft afgesloten met Zilveren Kruis ( ca. 20% van de apotheken). Maar volgens mij moet de apotheek altijd een ander product, dat voldoet aan het recept,  leveren ZONDER bijkomende kosten. 
  Er zijn ook apotheken met een IDEA contract en die moeten ook zonder bijkomende kosten een recept afleveren. 

  Zoek zelf op ( in de zorgzoeker van ZK op de website) welk contract de apotheek heeft. En ga een gesprek aan met de apotheker om jou precies de samenstelling en de reden van de factuur te laten uitleggen. Vraag een kopie van de factuur en van het nieuwe en oude recept. 

 • Offline als antwoord op feina:

  Goede toevoegingen Feina. Dank je wel. Voor de werkzame stof Gliclazide hebben wij echter geen preferent merk aangewezen voor apotheken met een preferentiecontract. Dat betekent dat het middel bij een apotheek met een preferentiecontract meegegeven en vergoed wordt, De lijst van preferente geneesmiddelen staat op deze pagina:

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/veelgestelde-vragen/geneesmiddelenbeleid-achmea-zorg

  Mijn vermoeden is dat de apotheek van Nanny een IDEA-contract heeft. Zo ja, dan koopt apotheek zelf geneesmiddelen in. Zij krijgen een vaste vergoeding per declaratie. Voor deze apotheken is het inkopen van een goedkoper geneesmiddel waarin dezelfde werkzame stof zit financieel gezien gunstig, omdat ze anders mogelijk zelf kosten bijbetalen. 

  Bart

Reageren Onderliggend
Geen gegevens