Verwijzing & Basis Budget, helpt het ophogen?

Dag allemaal,

Ik heb een doorverwijzing van mijn huisarts (niet tertiair) naar een academisch ziekenhuis waar een wachttijd is van 5 maanden voor het desbetreffende onderzoek. Echter heb ik zelf een Basis Budget verzekering.

Je snapt het al... indien ik nu naar het ziekenhuis ga dan moet ik het volle pond betalen voor het onderzoek. Maar, als ik nu in januari naar het ziekenhuis zou gaan (want, wachttijd) dan zou ik natuurlijk per januari de niet-budget verzekering kunnen aanschaffen. In dat geval betaal ik alleen het eigen risico. 

Mijn vraag is, omdat de verwijzing dan stamt uit het jaar met een Budget polis, krijg ik de zorg dan wel (gedeeltelijk) vergoed? Moet ik dan alsnog het volledige onderzoek zelf betalen? 

Hoop dat een van jullie met me kan meedenken.

Gr. Polle

 • Offline

  Hoi,

  Een behandeling word in zogenoemde DBC's gedeclameerd. Hierbij is de start datum van de DBC belangrijk. Als de startdatum van de DBC dit jaar ligt (een DBC mag maximaal 4 maanden open staan) dan geld de huidige polis. Verander je van polis op 1 januari en ligt de startdatum van de DBC na 1 januari dan geld de polis die je dat behandeljaar hebt. Het kan dus zo zijn dat als je eind dit jaar de intake hebt ze de DBC laten doorlopen en je dus wel een gedeelte zelf betaalt. Als ze na 1 januari starten dan vallen de kosten onder de nieuwe polis en maakt het niet uit dat de verwijzing dit jaar gegeven is. 

  Een verwijzing blijft wel maar 1 jaar geldig  maar als je eventueel al op gesprek bent geweest heeft dit volgens mij geen consequenties. 

 • Offline stelde een antwoord voor

  Goedemorgen,

  Als je met een Basis Budget naar een ziekenhuis die geen contract heeft gaat vergoeden we 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief. De rest van de kosten betaalt je dan zelf. De begindatum van de DBC is bepalend. Als je per 1 januari 2022 je polis wijzigt en de begindatum van de DBC is ook in 2022 vergoeden wij deze kosten volledig als het ziekenhuis een contract met ons heeft. Deze kosten komen inderdaad wel eerst ten laste van je eigen risico als deze nog niet zijn voldaan.

  In de onderstaande link vind je meer informatie op onze website hoe een een ziekenhuisbehandeling tot rekening komt. 

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/ziekenhuis-van-behandeling-tot-rekening

  @jesse, bedankt weer voor je reactie.

  Groeten,

  Mouniim