Verwijzing & Basis Budget, helpt het ophogen?

Dag allemaal,

Ik heb een doorverwijzing van mijn huisarts (niet tertiair) naar een academisch ziekenhuis waar een wachttijd is van 5 maanden voor het desbetreffende onderzoek. Echter heb ik zelf een Basis Budget verzekering.

Je snapt het al... indien ik nu naar het ziekenhuis ga dan moet ik het volle pond betalen voor het onderzoek. Maar, als ik nu in januari naar het ziekenhuis zou gaan (want, wachttijd) dan zou ik natuurlijk per januari de niet-budget verzekering kunnen aanschaffen. In dat geval betaal ik alleen het eigen risico. 

Mijn vraag is, omdat de verwijzing dan stamt uit het jaar met een Budget polis, krijg ik de zorg dan wel (gedeeltelijk) vergoed? Moet ik dan alsnog het volledige onderzoek zelf betalen? 

Hoop dat een van jullie met me kan meedenken.

Gr. Polle

 • Offline

  Hoi,

  Een behandeling word in zogenoemde DBC's gedeclameerd. Hierbij is de start datum van de DBC belangrijk. Als de startdatum van de DBC dit jaar ligt (een DBC mag maximaal 4 maanden open staan) dan geld de huidige polis. Verander je van polis op 1 januari en ligt de startdatum van de DBC na 1 januari dan geld de polis die je dat behandeljaar hebt. Het kan dus zo zijn dat als je eind dit jaar de intake hebt ze de DBC laten doorlopen en je dus wel een gedeelte zelf betaalt. Als ze na 1 januari starten dan vallen de kosten onder de nieuwe polis en maakt het niet uit dat de verwijzing dit jaar gegeven is. 

  Een verwijzing blijft wel maar 1 jaar geldig  maar als je eventueel al op gesprek bent geweest heeft dit volgens mij geen consequenties. 

 • Offline stelde een antwoord voor

  Goedemorgen,

  Als je met een Basis Budget naar een ziekenhuis die geen contract heeft gaat vergoeden we 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief. De rest van de kosten betaalt je dan zelf. De begindatum van de DBC is bepalend. Als je per 1 januari 2022 je polis wijzigt en de begindatum van de DBC is ook in 2022 vergoeden wij deze kosten volledig als het ziekenhuis een contract met ons heeft. Deze kosten komen inderdaad wel eerst ten laste van je eigen risico als deze nog niet zijn voldaan.

  In de onderstaande link vind je meer informatie op onze website hoe een een ziekenhuisbehandeling tot rekening komt. 

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/ziekenhuis-van-behandeling-tot-rekening

  @jesse, bedankt weer voor je reactie.

  Groeten,

  Mouniim

 • Polle, er is nog een andere mogelijkheid. Je hebt nu de vrije keus om naar een ander ziekenhuis te gaan, dat een kortere wachttijd heeft. Ook al heeft de huisarts een verwijzing gegeven voor het academisch ziekenhuis. Want je bent zelf vrij in het kiezen van het ziekenhuis. Vroeger kreeg je een verwijsbriefje en daarmee kon je bij elke ziekenhuis terecht. Tegenwoordig gaande verwijsbriefje vaak rechtstreeks naar het ziekenhuis, dat door huisarts en patiënt uitgekozen wordt tijdens het consult. Maar dat kun je laten veranderen. Door: ofwel de verwijzingsbrief zelf op te vragen bij de huisarts of de huisarts te vragen om de eerdere verwijzing die via het zogenaamde Zorgdomein ( applicatie voor verwijzing van huisarts naar een ziekenhuis) geplaatste is, te wijzigen. Als het andere ziekenhuis je dan eventueel doorstuurt naar het academisch ziekenhuis, dan betaalt de Budgetverzekering het WEL. ( dus als een ander ziekenhuis je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis doorverwijst).

  Als je kan wachten, dan zou ik daar gewoon voor kiezen. Dat is het gemakkelijkst.

 • Offline als antwoord op feina:

  Hoi Feina, 

  Goed om je weer op Samen te zien en bedankt voor je reactie op Pollewob.

  @Pollewob: heb je al met ons gesproken over of wij kunnen helpen via wachtlijstbemiddeling? Onze Zorgcoach kijkt graag samen met jou naar wat de mogelijkheden zijn om ergens anders sneller een afspraak te maken (ook met oog op je Basis Budget). Bel ons op 071 751 00 52 als je daar behoefte aan hebt. De Zorgcoach is op werkdagen bereikbaar van 08:00 -18:00.

  Groetjes,
  Bart