wat valt er onder eigen risico

Ik word binnenkort 18 jaar,

dus moet ik een zorgverzekering afsluiten. nu zat ik erover na te denken om het maximale bedrag van eigen risico te kiezen zodat ik zo min mogelijk premie hoef te betalen, maar dan wilde ik wel graag eerst weten welke dingen er allemaal onder het eigen risico vallen. zodat ik niet ineens bijna €900 euro moet betalen voor iets. Ik ben daarom op zoek gegaan op het internet maar kon niks vinden over wat wel en niet eigen risico is. Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen.

 • Hallo DJeuring, ik kan je zeker helpen, maar ik ben niet van ZK. Je kunt ook zelf zoeken op internet in het algemeen, want de regels zijn wettelijk en landelijk. Dus als een andere zorgverzekeraar deze informatie wel geeft op de website, dan kun je daarop vertrouwen.

  De eerste methode voor de opsomming is via de omgekeerde weg: dus : ALLES valt onder het eigen risico behalve….. 
  1. Huisarts en 2. Verloskundige zorg en 3. Wijkverpleegkundige zorg

  kortom ik had een heel lang en uitgebreid verhaal, maar….. dit community forum past een time-out toe waardoor al mijn tekst verloren is gegaan. Stel me maar privé een vraag als je meer wil weten. Ik heb nog tips over de redenering om te beslissen, de korting eigen risico die verschilt per zorgverzekeraar, de mogelijkheid dat je nu zelf een andere zorgverzekeraar kan kiezen ( als je 18 jaar wordt ), de kosten van een kaak chirurg, de kosten van een specialistisch consult, etc. 
  Ik wil nog even noemen dat het voor jongeren duidelijk VOORDELIG is om een maximaal vrijwillig eigen risico te kiezen. Let er ook op dat de korting per €100 eigen risico niet evenredig is. Bijvoorbeeld voor €100 eigen risico krijg je €4 korting, voor €400 €16 en Dan voor €500 €25. Dus de laatste €100 levert het meeste op. 
  Verder let op: voortaan moet je de tandarts zelf betalen , dit valt NIET in de verzekering ( consult ca . €23, gaatje ca. €50), 

 • Offline

  Hallo DJeuring,

  Heel goed dat je nadenkt over hoe je je premie kan verlagen. Ik begrijp dat je een afweging wilt maken of je het eigen risico kan verhogen of niet. Hier kun je alles lezen over het eigen risico: www.zilverenkruis.nl/.../eigen-risico

  Zoals Feina al aangeeft, over de meeste zorgkosten die vergoed worden vanuit de basisverzekering vanaf 18 jaar wordt eigen risico berekend.
  Behalve: Huisartsenzorg, verloskundige zorg en wijkverpleging plus nog een paar andere zaken. Die kun je hier nalezen:
  www.zilverenkruis.nl/.../uitzonderingen-eigen-risico
  Bloedonderzoeken die de huisarts naar het laboratorium stuurt wordt wel weer eigen risico over berekend.

  Het is een afweging die je voor jezelf moet maken, lagere premie maar meer kans op een hogere rekening voor het eigen risico.

  Eigen risico is niet van toepassing op zorg uit de aanvullende verzekeringen. Feina gaf ook al aan dat je tandartskosten niet meer vergoed worden. Mocht je hier een Aanvullende Tand verzekering voor afsluiten dan geldt hier het eigen risico niet voor. Maar mocht je naar de kaakchirurg worden doorgestuurd, geldt daar wel het eigen risico over.

  Wordt het zo duidelijker voor je?

  Groet, Birgit