Waarom kreeg ik geen reiskosten vergoeding?

Ik ben een vrouw van 59, vanaf 2015 heb ik vele operaties gehad.

Het waren jaren van alleen maar ziek zijn, mijn lichaam was op, ik had totaal geen energie meer.

Ik had een gescheurde blaas, nier falen en in mijn buik zaten er allerlei verklevingen door eerdere bestralingen en chemo waar door er veel niet goed meer werkte, ik heb sacoïdose en autisme.

Psychisch was ik één grote chaos, ik kon de gesprekken met de artsen niet meer voeren en begreep niet goed meer wat er om mij heen gebeurde.

Mijn is mijn mantelzorger, hij stopte mij in bad, deed de huishouding, de boodschappen, kookte en verzorgde mij waar nodig was ook s’nachts, hij bracht mij naar de vele onderzoeken en dokters afspraken in het ziekenhuis en voerde de gesprekken met de artsen.

Daarnaast heeft hij een volledige baan die hij bijna kwijt raakte omdat de zorg voor mij zoveel tijd in beslag nam.

Mijn man kon dit niet meer aan en ging eraan onderdoor.

Toen ik de vervoerslijn belde voor reiskosten vergoeding, kreeg ik te horen omdat ik niets aan mijn benen mankeerde ik niet in aanmerking kwam punt zo zijn de regels geen discussie mogelijk.

Dit begreep ik niet.

Ik kon geen auto meer rijden en met het openbaar vervoer was te zwaar voor me ik kon amper zitten.

Ik heb nogmaals gebeld in de hoop dat ik iemand anders aan de lijn zou krijgen die iets minder kortaf en iets begripsvoller zou zijn, helaas dat was niet zo ik kreeg dezelfde meneer aan de lijn.

Mijn man heeft nog gebeld maar het antwoord was nee.

Ik heb hem zelfs gevraagd om in mijn dossier te kijken zodat ik mijn nood kon bewijzen maar dat mocht niet volgens deze meneer.

Ook voor de hardheidsclausule kwam ik niet in aanmerking ondanks dat de rekensom hoger was dan 250.

Ik was te ziek om dit verder uit te zoeken of met andere woorden beter voor mezelf op te komen.

Ik kan nog steeds niet veel en vraag me af hoe ziek een mens moet zijn om in aanmerking te komen voor reiskosten vergoeding.

Daarom mijn vraag, kan iemand mij aub uitleggen waarom ik steeds geweigerd ben zodat ik het begrijp en de onrust hier over weg gaat?

 • let op: ik ben niet van zilveren kruis! 
  Ik kan het een beetje uitleggen. De zorgverzekering is gebaseerd op wet en regels. Als je niet aan de voorwaarden voldoet, dan krijg je geen vergoeding. De zorgverzekeraar MAG ook niets uitkeren! De hardheidsclausule is een ander verhaal. Daarvoor moet je voldoen aan een bepaald aantal kilometers per maand meen ik. Dat kun je ook zelf narekenen. Als je dat niet krijgt, terwijl je denkt daar wel recht op te hebben, kun je bezwaar maken, daarna een klacht indienen, daarna een heroverweging vragen en daarna naar de SKGZ stappen. Als de hardheidsclausule niet in de polisvoorwaarden van ZK genoemd staat, is hij vast wel ergens anders op internet te vinden. Het is een formule. 

 • Dag Meau, Laura hier! Goed dat je je vraag hier stelt op Samen.
  Ik kan me natuurlijk niet in jou verplaatsen, maar ik kan me voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Je hebt veel meegemaakt en nog steeds, heftig om te lezen wat je allemaal hebt doorstaan. Voor je man valt het ook niet altijd mee, ik heb erg respect voor hem hoor!

  Wat Feina vertelt is juist, ze heeft het goed uitgelegd. De hardheidsclausule is inderdaad een formule waarmee je kunt uitrekenen of je mogelijk recht hebt op een vergoeding van je vervoerskosten.

  Als het je niet duidelijk is waarom je niet voor vergoeding in aanmerking komt, dan adviseer ik je om toch nog een keer contact op te nemen met de collega's van de Vervoerslijn. Zij moeten jou goed en rustig uitleggen wat de reden is. 

  Ik stuur je de link:

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/hardheidsclausule-vervoer

 • Het Zorginstituut heeft een iets andere formule die op hetzelfde neer komt. Want de 2 factoren : aantal weken per maand (=4) maal 0,25=1, dus kan worden weggelaten. De voorbeelden zijn misschien wel handig.