Giving birth abroad

Hi!

I am considering spending my maternity leave abroad and giving birth there - 3-4 months.

Would my insurance cover anything on a reimbursement basis? How can I see the covered costs and what procedures must I follow?

Please feel free to reply in dutch.

My insurance is Basis Exclusief (Restitutie) Anvullend **

Thank you,

Helena

 • Offline

  Also please let me know if I should contract something different to be able to get this coverage, as soon as possible

 • Beste Helena,  ik ben blij dat ik in het Nederlands kan antwoorden! Ik ben NIET van Zilveren Kruis. Zo te zien krijg je niet meer op tijd antwoord van Zilveren Kruis( om nog te kunnen beslissen om te wisselen van zorgverzekering). Er is een probleem met jouw wens, die overigens helemaal te begrijpen is. De meeste buitenlandse vrouwen vertrouwen de gezondheidszorg in hun eigen land meer dan die in NL. Dat is te begrijpen. Het probleem is het volgende: ALLE zorgverzekeringen ( dus wisselen zal vermoedelijk niet helpen) staan op het standpunt dat het om zogenaamde PLANBARE zorg gaat. Immers, je weet dat er een bevalling aankomt en je gaat toch naar het buitenland. Bij Planbare zorg krijg je alleen het Nederlandse tarief vergoed . Je hebt de restitutieverzekering, dus dan krijg je tot 100% van het Marktconforme tarief vergoed. MAAR, er is nog dan nòg een groot probleem en onduidelijkheid. Want hoe hoog is het marktconforme tarief? Er zijn tarieven bekend voor verloskundigen. Die tarieven bestaan uit verschillende onderdelen, die ik niet precies ken , maar die je misschien op kan zoeken. Zoals 1. De begeleiding van de zwangerschap, de bevalling en de nacontroles ( dit is het complete pakket), 2. Het complete pakket maar dan zonder de bevalling ( bijvoorbeeld omdat de verloskundige je naar de gynaecoloog verwijst) en …….. en …….. Van deze tarieven moet je uitgaan, omdat dit de normale basistarieven zijn. Dit krijg je vergoed, ook als je in een ander land bevalt ( bij jou zou dit nog een stukje begeleiding zwangerschap zijn, de bevalling en de nacontroles). 
  In bijna alle landen bevallen vrouwen in een ziekenhuis. Deze ( hogere?) kosten krijg je dus niet vergoed ( tenzij de kunt aantonen dat er een zogenaamde “ medische indicatie” was om in het ziekenhuis te bevallen). Ook in het geval van een medische indicatie kun je problemen krijgen, omdat de tarieven in NL gestandaardiseerd zijn: dat wil zeggen dat er één prijs wordt berekend, of je nu lang of kort in het ziekenhuis verblijft. Dus als je in jouw land lang in het ziekenhuis moet blijven, dan kan dat wellicht een probleem geven. Je moet ook denken aan de zorgverzekering van de baby: daar weet ik niets van, maar ik vermoed dat je de baby direct moet aanmelden bij ZK en dat de baby dan in de NL-verzekering zit. 
  Als je Europees ingezetene bent, dan kun je de EHIC kaart gebruiken. De EHIC kaart is normaliter niet te gebruiken voor planbare zorg ( dwz je kunt hem niet gebruiken voor een geplande heupoperatie in een ander land), maar ik DENK/VERWACHT dat je hem wel voor een bevalling kunt gebruiken.( nee>>>> zie beneden >>>
  je hebt waarschijnlijk een S2 formulier nodig!!!!!!)  Als je die kaart / formulier laat zien, dan geven de publieke ziekenhuizen jou ‘ gratis’ zorg, maar wel volgens de regels van het land waar je bent. Als bijvoorbeeld in Frankrijk iedere vrouw altijd €100 voor een bevalling moet betalen, dan moet jij dat als EHIC gebruiker ook. 
  Er zijn hele mooie EUROPESE regels, die zeggen dat iedereen zich vrij moet kunnen bewegen in Europa en niet gehinderd mag worden door beperkingen. Maar toch maakt Nederland het je hier wel moeilijk. 
  PS de twee sterren aanvullende verzekering is de goede keuze, omdat de die de Eigen Bijdrage voor de kosten van de poliklinische bevalling vergoedt. Maar voor het buitenland weet ik het niet. Andere zorgverzekeraars geven GEEN vergoeding voor die eigen bijdrage ( de eigen bijdrage is ca. €400). 

  Misschien heb je nog iets aan onderstaande webpagina’s van Zilveren kruis. 

  Zie www.zilverenkruis.nl/.../brochure-medische-zorg-in-het-buitenland.pdf   
  en

  Lees de volgende informatie! Je kunt namelijk lezen dat als de bevalling “ medisch” wordt, dat je dit DIRECT moet melden bij de alarmcentrale!. +31 71 364 12 22
  www.zilverenkruis.nl/.../krijg-ik-verloskundige-zorg-buitenland-vergoed

  PS als je op dit moment , in de Nederlandse zorg voor zwangeren, al “ medisch” bent verklaard, gelden er natuurlijk andere tarieven. Dan gelden de tarieven voor de begeleiding door een gynaecoloog in een ziekenhuis en heb je niet te maken met de “ eigen bijdrage” voor een poliklinische bevalling. ( dus dan heb je niets aan die 2 sterren AV wat dat betreft

  PS voor alle zekerheid zou je ook je verzekering vanavond, 31 december, nog kunnen opzeggen. In het geval ZK je geen goede inlichtingen geeft over je bevalling in het buitenland, dan kun je nog tot 31 januari 2022 een andere verzekering kiezen. 

 • Hello Helena, 

  At first: happy new year! 


  Please send me a private message by clicking on my name or picture. I'll help you sort this out. 

  Kind regards, Birgit

 • Hello Helena, 

  At first: happy new year! 


  Please send me a private message by clicking on my name or picture. I'll help you sort this out. 

  Kind regards, Birgit