Vergoeding permanente make up bij Alopecia

Goedenavond,

Na eindeloze telefoontjes met de klantenservice besloten om hier mijn vraag te stellen, en hoop dat ik eindelijk de definitieve antwoord krijg.

Al jaren lijd ik aan Alopecia Areata. Vorig jaar las ik over een kliniek (ik weet niet of ik de naam van de kliniek mag neerzetten, de kliniek is aangesloten bij NSGP en GGD, daarnaast is de eigenaresse PMU-specialist) die gespecialiseerd is in permanente make-up. Nu ik amper wenkbrauwen heb leek het me ideaal om daar niet meer naar om te hoeven kijken. Ik belde met de klantenservice hoe het zat met de vergoeding, en de medewerker zei dat ik een vergoeding van €300,- zou krijgen. Het is voor mij een hele stap om zo'n behandeling te doen, dus wachtte ik tot het eind van vorig jaar met het maken van de afspraak.

De afspraak is binnenkort, en ik belde nog even met de klantenservice om nog dingen te vragen over de verwijsbrief van de dermatoloog. Toen kreeg ik opeens te horen dat de kliniek aangesloten moet zijn bij de NVH, anders zou ik geen vergoeding krijgen. Ik leg dit meteen neer bij de kliniek, en de eigenaresse zei dat ze dit voor het eerst hoorde. Ik belde weer met de klantenservice, toen werd me duidelijk dat de medewerkers het steeds hadden over een huidtherapie, terwijl ik duidelijk aangaf dat het om permanente make up gaat, omdat ik Alopecia heb. Ik vroeg daarom of zij andere adressen voor me had voor permanente make up die wel vergoed werd, en ik kreeg het adres van mijn dermatoloog. Dus mijn vraag was nog niet duidelijk. Ze beloofde dat ik morgen teruggebeld zou worden.

De volgende dag word ik gebeld, en de medewerkster zei dat het bij de kliniek bij de Anbos aangesloten moet zijn wil ik het vergoed krijgen. Ik heb dit weer neergelegd bij de kliniek voor permanente make up, en ging zing zoeken op de website van de Anbos. Daar krijg ik twee adressen te zien die permanente make up doen, maar daar is weinig over bekend. Een adres heeft wel een website, maar die doet het niet. U begrijpt dat een behandeling als permanente make up, dat zo zichtbaar is in het gezicht toch een hele stap is, en dat ik dat pas laat doen bij iemand waar ik veel over gelezen heb en werk van heb gezien. Vandaag weer de klantenservice gebeld, en dit uitgelegd. Ik snap dat er eisen zijn waar de kliniek aan moet voldoen, maar wat als er eigenlijk geen opties zijn?

Wat ik heb gemerkt bij de medewerkers is dat er sowieso heel veel onduidelijkheid is waar permanente make up met indicatie Alopecia en dus een doorverwijzing van dermatoloog onder valt. Ik hoop dat ik hier meer duidelijkheid krijg en verder geholpen kan worden. Ik vind dit namelijk heel vervelend.

Met vriendelijke groet,

Manuela

Bovenliggend
 • Offline

   Welkom bij de community!

  Erg vervelend dat je geen duidelijkheid krijgt over de vergoeding van je behandeling. Dat is niet de bedoeling. Ik ga het voor je uitzoeken, zodat je weet waar je aan toe bent. 

  Voor een volledig beeld: zou je willen aangeven naar welke kliniek je gaat. Je mag de naam van de kliniek gewoon openbaar in dit topic noemen. 

 • Offline als antwoord op Eva:

  Dag Eva,

  Bedankt voor je reactie. Het gaat om Dfine Clinic in Amsterdam.

 • Offline als antwoord op manuela_vd:

   Bedankt voor de extra informatie.

  Ik heb uitgezocht hoe het precies zit, samen met een collega expert. 

  Er is geen vergoeding voor permanente make-up (of een medische tatoeage).  

  De collega's die je eerder hebt gesproken hebben gekeken naar de vergoedingen die horen onder de algemene noemer 'huidverzorging'. Hieronder vallen verschillende vergoedingen: camouflagetherapie, acnebehandeling en epileren. 

  De link met permanente make-up en camouflagetherapie wordt dan al snel gemaakt. Er zit alleen geen vergoeding voor deze behandeling in camouflagetherapie. 

  Ik kan me voorstellen dat dit niet het antwoord is, waarop je had gehoopt. 

  Hoe je tot dit antwoord bent gekomen, is een ander proces. Eén die veel beter had moeten lopen. Mijn excuses hiervoor! Het is uiteraard niet de bedoeling dat er foutieve informatie wordt gegeven. Daarom willen we graag met je meekijken waar het precies fout is gegaan en of we daar iets aan kunnen doen. Als je dat ook zou willen, wil je mij dan je gegevens in een privé bericht sturen? 

 • als antwoord op Eva:

  Ik heb bij de NVH, de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten geïnformeerd. Zij beantwoorden mij als volgt: Afhankelijk van de indicatie en gekozen behandeling (camouflage of dermatografie) kan dit voor vergoeding in aanmerking komen. In de aanvullende verzekering dient dan camouflagetherapie te zijn opgenomen. Doorgaans kunnen beide vormen van camouflagetherapie onder deze noemer vergoed worden. 

  Conclusie: kennelijk bestaan er andere verzekeraars die dit wel vergoeden. Ik raad vragenstelster daarom aan om zowel bij andere zorgverzekeraars te informeren ( met het oog op een eventuele overstap volgend jaar) als om dit onder de aandacht van Zilveren Kruis te brengen. 

  Zilveren Kruis: kunnen jullie dit nog eens goed nachecken? Deze permanente makeup heet dermatografie. Dit is een soort semi-permanente tatouage. Deze moet na enige jaren herhaald worden.

 • Offline als antwoord op feina:

  Voor de volledigheid heb ik nog even navraag gedaan. Maar ook dermografie is geen onderdeel van de vergoeding voor camouflagetherapie.   

Reageren Onderliggend
Geen gegevens