Vergoeding permanente make up bij Alopecia

Voormalig community-lid
Voormalig community-lid

Goedenavond,

Na eindeloze telefoontjes met de klantenservice besloten om hier mijn vraag te stellen, en hoop dat ik eindelijk de definitieve antwoord krijg.

Al jaren lijd ik aan Alopecia Areata. Vorig jaar las ik over een kliniek (ik weet niet of ik de naam van de kliniek mag neerzetten, de kliniek is aangesloten bij NSGP en GGD, daarnaast is de eigenaresse PMU-specialist) die gespecialiseerd is in permanente make-up. Nu ik amper wenkbrauwen heb leek het me ideaal om daar niet meer naar om te hoeven kijken. Ik belde met de klantenservice hoe het zat met de vergoeding, en de medewerker zei dat ik een vergoeding van €300,- zou krijgen. Het is voor mij een hele stap om zo'n behandeling te doen, dus wachtte ik tot het eind van vorig jaar met het maken van de afspraak.

De afspraak is binnenkort, en ik belde nog even met de klantenservice om nog dingen te vragen over de verwijsbrief van de dermatoloog. Toen kreeg ik opeens te horen dat de kliniek aangesloten moet zijn bij de NVH, anders zou ik geen vergoeding krijgen. Ik leg dit meteen neer bij de kliniek, en de eigenaresse zei dat ze dit voor het eerst hoorde. Ik belde weer met de klantenservice, toen werd me duidelijk dat de medewerkers het steeds hadden over een huidtherapie, terwijl ik duidelijk aangaf dat het om permanente make up gaat, omdat ik Alopecia heb. Ik vroeg daarom of zij andere adressen voor me had voor permanente make up die wel vergoed werd, en ik kreeg het adres van mijn dermatoloog. Dus mijn vraag was nog niet duidelijk. Ze beloofde dat ik morgen teruggebeld zou worden.

De volgende dag word ik gebeld, en de medewerkster zei dat het bij de kliniek bij de Anbos aangesloten moet zijn wil ik het vergoed krijgen. Ik heb dit weer neergelegd bij de kliniek voor permanente make up, en ging zing zoeken op de website van de Anbos. Daar krijg ik twee adressen te zien die permanente make up doen, maar daar is weinig over bekend. Een adres heeft wel een website, maar die doet het niet. U begrijpt dat een behandeling als permanente make up, dat zo zichtbaar is in het gezicht toch een hele stap is, en dat ik dat pas laat doen bij iemand waar ik veel over gelezen heb en werk van heb gezien. Vandaag weer de klantenservice gebeld, en dit uitgelegd. Ik snap dat er eisen zijn waar de kliniek aan moet voldoen, maar wat als er eigenlijk geen opties zijn?

Wat ik heb gemerkt bij de medewerkers is dat er sowieso heel veel onduidelijkheid is waar permanente make up met indicatie Alopecia en dus een doorverwijzing van dermatoloog onder valt. Ik hoop dat ik hier meer duidelijkheid krijg en verder geholpen kan worden. Ik vind dit namelijk heel vervelend.

Met vriendelijke groet,

Manuela

 • Offline

  Ik hoop dat echt dat ik een reactie krijg van Zilveren Kruis. Ook ik heb alopecia en als gevolg daarvan zijn mijn wenkbrauwen grotendeels weg.

  Nu heb ik net een hele lieve jongen bij Zilveren Kruis gesproken die mij kon vertellen dat PMU vanuit een coulance regeling inderdaad gedeeltelijk vergoed wordt. Volgens hem moest dat dan wel bij een gecontracteerde huidtherapeut gebeuren.

  Nu heb ik ondertussen 66! gecontracteerde huidtherapeuten gesproken of op hun website gekeken en er is er tot hiertoe geen één! die PMU doet. 

  Mijn vraag is nu of het voldoende is als degene die de behandeling gaat uitvoeren een AGB-code heeft.

  Een duidelijk antwoord zou heel erg welkom zijn.

  Met vriendelijke groet,

  Mevr. Robrechts

 • Offline als antwoord op emma36:

  Beste ,

  Welkom op het forum en goed dat je je vraag hier stelt. 

  Het is niet voldoende als degene die de behandeling uitvoert alleen een AGB-code heeft. Om in aanmerking te komen voor de vergoeding zal je echt behandeld moeten worden bij een huidtherapeut die lid is van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) of die werkt volgens de eisen van de NVH. Let er ook op dat je een verwijzing van de (huis)arts en vermelding van de indicatie (op de declaratie) hebt.


  Ik lees uit je verhaal dat er weinig gecontracteerde huidtherapeuten zijn die PMU doen. Graag helpen wij je verder met zoeken. Heb je onze zorgzoeker al gebruikt om de gecontracteerde huidtherapeuten te vinden? Als je wil kun je mij in een privébericht je woonplaats sturen dan zoek ik graag met je mee.

  Misschien is de Nederlandse Haarstichting ook nog interessant voor je? Of ben je daar al bekend mee?

  Zie hier wat meer informatie: De Nederlandse Haarstichting is in het leven geroepen om iedereen, met wat voor soort haarprobleem dan ook, voor te lichten, te helpen en bij te staan. Dit doen zij o.a. door informatie te geven, door mensen ervaringen te laten delen met lotgenoten, door mensen online testen te laten doen op hun haaruitval en haarproblemen en door mensen met haarproblemen en haarziekten in contact te brengen met instanties als dermatologen, haartransplantatieklinieken, haarwerkbedrijven, geregistreerde kappers, ontharingsklinieken en psychologen. Meer informatie vind je op de website www.haarstichting.nl.


   

 • Offline
  Jammer dat dit zo'n kansloze discussie blijft. Punt is dat er geen vergoeding is voor PMU, en blijkbaar ook nooit gaat komen?! Waarom kan er niet worden gekeken naar díe mogelijkheid? Ik zou best het resultaat van mijn PMU een keer live willen laten zien aan de mensen die over het beleid gaan. Wanneer je overbeharing hebt, krijg je wel een vergoeding om dat weg te laten halen, maar vrouwen (en mannen) met bijv. Alopecia (wat al erg genoeg is!!) krijgen niets :(. Ik ben inmiddels 10 jaar helemaal kaal, mis mijn wenkbrauwen ontzettend, en ben blij met mijn PMU, maar blijf het bijzonder vinden dat alle verzekeraars hier zo krampachtig mee omgaan.
 • Offline

  Na ook de NVH gebeld te hebben begin ik te vrezen dat je gelijk hebt, het is wel leuk van Zilveren Kruis om iets zogenaamd te vergoeden terwijl er geen gecontracteerde te vinden is die de behandeling uitvoert.

 • Offline als antwoord op willekeh:

  Beste ,

  Ik heb je ook al een privébericht gestuurd maar geef de informatie ook graag door aan geïnteresseerden.

  Ik ben op zoek gegaan naar huidtherapeuten die bij ons zijn gecontracteerd en PMU aanbieden.

  Zie hier 2 voorbeelden;

  - Huid med Zorg - Wassenaar
  Website: https://www.huidmedzorg.nl/
  Zorgzoeker: zorgzoeker.zilverenkruis.nl/zorgverlener/90016210/huid-med-zorg-wassenaar/2241ST-22#huidtherapie

  - Simone de Wildt huid en oedeemtherapie - Ewijk
  Website: http://huidtherapie-dewildt.nl/permanente-make-up/

  Zorgzoeker: zorgzoeker.zilverenkruis.nl/zorgverlener/90012589/simone-de-wildt-huid--oedeemtherapie-ewijk/6644BH-2#huidtherapie

  Ik heb deze voorbeelden gevonden door op google te zoeken op de term 'huidtherapeut PMU'. Daarna heb ik de zorgzoeker op onze website ingevuld om na te kijken of de huidtherapeut bij ons gecontracteerd is. Misschien helpt dit jou ook?

  Daarnaast lees ik dat je de NVH hebt gesproken en je niet verder konden helpen. Heb je wel andere informatie of tips van hun gekregen?

 • Ik heb ook alopecia totale en heb inmiddels ook gezien met t zilveren kruis over vergoeding van mijn permanente make up.Mijn pmu mevrouw werkt volgens de richtlijnen van de GGD.

  Dat was een vereiste maar is niet aangesloten bij de Anbos.

  Het zal dus touwtrekken worden over een eenmalige! vergoeding van 200 euro per leven.

  Wenkbrauwen moet ik ook laten doen.Zonder gezichtsuitdrukking voel ik me zwaar ellendig.Wel vreemd dat mensen met overbeharing wel vergoeding krijgen.

  Ik zou gaarne in gesprek gaan met t zilveren kruis en andere alopecia patiënten om onze situatie aanschouwelijk te maken.

  Groeten Inge Hilberdink

 • Offline

  Beste , bedankt voor je bericht. En ook voor je oproep om met ons in gesprek te gaan, om de situatie van mensen met alopecia onder de aandacht te brengen.

  Om jou, en anderen in een vergelijkbare situatie, goed te kunnen helpen, hoor ik graag wat je belangrijkste zorgen en vragen zijn. (Mogelijk liggen deze zorgen en vragen in het verlengde van wat anderen ook al hebben gemeld in dit topic, maar dat double-check ik graag bij je.) Dan ga ik kijken wat ik kan betekenen.

 • Offline als antwoord op inge_hilberdink:

  Hoi , zoals gezegd hoor ik graag wat je belangrijkste zorgen en vragen zijn, en wat je precies van Zilveren Kruis verlangt. Kun je dat zo concreet mogelijk beschrijven in een reactie? Zodat ik je verzoek goed begrijp en hopelijk iets voor jou, en andere mensen in deze situatie, kan doen.

  Ik kijk uit naar je antwoord!

 • Offline als antwoord op Rogier:

  Mijn zorgen zijn dat ik alopecia heb en waarschijnlijk nooit meer mijn haren terug krijg.Mijn pruik vergoeding is minimaal.En ivm met mijn ziekte kan ik niet lang met een pruik doen dat heeft blijkbaar met de afscheiding  van zweet en stoffen te maken volgens mijn pruikleverancier.

  Ook het aanbrengen van de permanente make up wordt maar één malig vergoed.

  Ik heb iemand gezocht die GGD goedgekeurd is en waar ik vertrouwen in heb en toch blijkt dat ik dit niet vergoed krijg.Ik had daar telefonisch contact over gehad met ZK

  Ik had eerst iemand gevonden die bij de Anbos was,maar het was daar zeer onrustig in de zaak.

  Groeten I Hilberdink