Darmhormoon (Ozempic) ervaringen/meningen ?

Ik heb Diabetes type 2 en het blijft moeilijk om met Insuline (Ryzodeg) de hba1c laag te krijgen. Nu begon mijn vooruitstrevende Diabetes-verpleegkundige erover dat er nu een middel is dat Darmhormonen beinvloedt genaamd Ozempic. Ik begrijp dat dit product inmiddels gewoon is toegelaten op de nederlandse markt maar toch ben ik niet iemand die graag te nieuwe middelen gebruikt. Ik heb liever iets dat al 10 jaar veilig gebruikt wordt. Ik las ook in de bijsluiter dat er vaker oogproblemen met dit middel voorkomen en smaak en honger-gevoel gerelateerde veranderingen. Wie heeft er ervaring mee en/of een mening over ? 

 • Ik weet hier niets van. 
  Ik weet wel dat je als patiënt het recht hebt om zo'n vraag aan een deskundige arts te stellen in plaats van aan een verpleegkundige. Ik vind dat je dus, naast dit forum, zelf een arts moet raadplegen ( via verwijzing naar een specialist door huisarts of verpleegkundige). Ik vind dat de gezondheidszorg aan het afglijden is als de patiënt alleen advies krijgt van een verpleegkundige. 

 • Online als antwoord op feina:

  Goedemiddag

  Wat goed dat je dit topic bent gestart en op zoek gaat naar informatie.

  In jouw bericht lees ik dat je wat problemen ervaart met het op peil houden van jouw waarden. Hiervoor zou mogelijk een oplossing zijn met een 'nieuw' middel waarvan nog niet veel bekend is. Ik kan mij indenken dat je graag eerst de ervaring van anderen hoort voordat je zelf volledig overgaat op het middel. 

  Feina geeft al een goede tip. Dank hiervoor, Feina! Mogelijk dat je wat informatie kan ophalen bij artsen. Zij zijn als geen ander bekend met de werking van het middel en de mogelijke bijwerkingen die daarbij komen kijken. 

  Zoals je misschien weet zijn er op de community meer topics en Denk-mee ideeën over diabetes. In deze topics of ideeën zijn er veel actieve communityleden zoals en . Zijn jullie bekend met dit middel?

 • hoi  ,  ,

  sinds 4 weken gebruik ik nu ozempic, op dit moment amper bijwerkingen,

  alleen af en toe wat misselijkheid in het verkeer(te veel beweging)

  hiervoor gebruikte ik victoza en dat is ook een GLP-1 agonist, 

  hierbij had ik ook last van misselijkheid en een duidelijke rem op de eetlust, resultaat was wel 10 kg gewicht kwijt in de loop van 1 jaar.
  ervaring van een vriendin die inmiddels al ruim 1 jaar semaglitude gebruikt zijn veelal positief, gewichtsverlies, betere instelling van haar diabetes en algemeen veel beter gevoel.
  beide hebben we de middelen gekregen via de internist.

  groet mike

 • Je kunt ook het bijwerkingen centrum Lareb raadplegen: https://www.lareb.nl/nl/

  of het Meldpunt Medicijnen (https://www.meldpuntmedicijnen.nl/ervaringen?med=new  )Hier staan echter nog geen ervaringen. Bij Lareb staan wel 4 ernstige bijwerkingen.

 •  bedankt voor je antwoord. Ik loop niet via de internist (gelukkig ?) en mijn hba1c was 66 vorige periode en gelukkig door mijn toedoen dit kwartaal weer gezakt naar 57.

  Ik ben blij dat je van Ozempic geen bijwerkingen hebt maar weet je zeker dat auto-misselijkheid enkel door de auto komt ? Ik wil absoluut geen misselijkeheidsklachten krijgen (buiten auto) en ik rijd vrij veel auto dus ook niet met autorijden.

  In de bijsluiter van Ozempic lees ik dit: Vaak: komen voor bij minder dan 1 op de 10 gebruikers
  • complicaties van diabetische oogaandoening (retinopathie) - informeer uw arts als u tijdens
  behandeling met dit geneesmiddel oogklachten krijgt, zoals veranderingen in gezichtsvermogen

  Dit verontrust me, ik vind dit geen goede zaak omdat een diabetes-medicijn juist bedoeld is om oogproblemen te voorkomen (ik heb ze niet) .

  Semaglutide kende ik niet. Ik lees dat het als toedieningsvorm een Pil is. Wordt dit middel wel vergoed al door zilveren kruis ?

 • mijn diabetesverpleegkundige is iemand die nogal bekend is in de nederlandse diabetes-wereld en hij hoort veel. Je hebt het over het vragen aan een arts, maar de enige arts die ik ken is mijn huisarts en zij zegt dat mijn diabetesverpleegkundige 'er veel meer van af weet' dan zij. Ze staat 100 procent achter zijn beslissingen voor mij.

 • Ik zie nu dat Ozempic de merknaam voor semaglutide is. Ik zag op google dat in de USA het al in tabletvorm bestaat.

 • hoi ,

  bij mij was de misselijkheid in verkeer alleen als ik aan het werk was als buschauffeur, dus 8 uur achter elkaar in verkeer met redelijk veel stadsverkeer/bochtenwerk, in de eigen auto geen last gehad.

  misselijk tijdens het eten was meer op het moment dat je lijf aangaf dat je te veel gegeten had, kwestie dus van tijdig stoppen met eten, meer genieten van kleinere porties.

  voor mijn ogen heb ik wel al even een eerdere afspraak gemaakt dan in de plannig was, januari ipv augustus, ik kom in principe ieder jaar voor controle van de ogen ivm diabetes bij de oogarts en tot nu toe nog steeds schone ogen.

  dankzij de victoza ben ik wel sterk verlaagd in insuline gebruik en momenteel zelf zonder insuline gebruik.
  voot jou in ieder geval erg fijn dat je een goede diabetesverpleegkundige hebt bij de huisarts, vaak is het een praktijkondersteuner waar ik nogal eens mijn twijfels bij heb gehad over de kennis (ook mijn toenmalige huisarts, wat mij dan wel weer stimuleerde in het verleden om er voor te zorgen dat mijn kennis op het gebied van diabetes wel op hoog nivo kwam)

  groet mike

 • Hoi Mike. bedankt voor de verduidelijking mbt autorijden en misselijkheid. Ik loop dus niet bij een Internist en krijg daarom (vermoedelijk) alleen een fundusfoto eens per 2 jaar. Ik vind dit niet vaak !

  Ja ik heb een echte diabetesverpleegkundige en hij zit vrijdags bij mijn huisarts en verder bij andere huisartsen en bij Evean. Hij heeft vrijdags ook overleg met mijn huisarts. Ik ga in januari met hem bespreken of ik Ozempic wil maar na het lezen van jullie reacties ben ik daar nog niet zo zeker van. Het voelt als een soort afvalmiddel ipv een bloedglucose-verlager en ik wil wel mezelf blijven en niet door een medicijn een ander eetpatroon (dat heel normaal is) laten opdringen. Natuurlijk is afvallen wel gezond dus ik moet er nog eens over nadenken. Ik ben ook bang voor de oogproblemen die bekend zijn met Ozempic en zoals ik in mijn topic-start al schreef houd ik niet van middelen die nog vrij kort op de markt zijn. Je weet nooit of er na 10 jaar ineens toch blijkt dat het schadelijk voor het lichaam is en het dan al te laat voor 'jou' is. (ondanks de klinische trials voordat het op de markt komt). Ook ben ik bang dat ik tijdens de startperiode met Ozempic ineens niet kan functioneren door bijwerkingen of veelvuldige hypo's. Ik zit dus in dubio of dit nu al iets voor mij is.