Mantelzorg: wat vind jij belangrijk?

Half april praat de Verzekerdenraad, namens jou, met de directie van Zilveren Kruis. Mantelzorg zal één van de gespreksonderwerpen zijn. Ik ben benieuwd naar uw mening.

Als mantelzorger sta je soms voor het dilemma dat je even geen zorg kunt bieden voor naasten. Of het mantelzorgen is niet te bolwerken omdat de zorgtaak tijdelijk zwaarder is. In die situaties kan de mantelzorger een financiële tegemoetkoming van Zilveren Kruis krijgen, via de aanvullende verzekering. Dit geldbedrag kan ook worden gebruikt voor cursussen, coaching en tijdelijke huishoudelijke hulp.

Zilveren Kruis kijkt alvast vooruit naar 2021 en overweegt deze vergoeding in geld om te zetten naar een vergoeding in natura. In plaats van een geldbedrag uit te keren, zorgt Zilveren Kruis dan voor mantelzorgsteun, cursussen, coaching en tijdelijke huishoudelijke hulp. In dat geval hoeft de mantelzorger dit niet zelf te organiseren met een bepaald budget.

 • Wat vind jij van dit idee?

 • Welke diensten rondom mantelzorg zijn, volgens jou, de belangrijkste om in de aanvullende verzekering te hebben?

Groet,

Mike de Wit

De Verzekerdenraad ontmoet elke maand directieleden. We vertellen dan wat u, en alle andere klanten van Zilveren Kruis, bezighoudt. Laat dus uw stem (via ons) horen! We houden u op de hoogte.

 • Offline

  Laat ik eerst mijn wadering uitspreken naar alle mantelzorgers in Nederland die ook in deze tijd klaar staan voor iedereen.

  Het Idee van Zilveren Kruis heeft voor en nadelen als je het aan mij vraagt. Het omzetten van het geldbedrag voor de cursussen kan denk ik prima als je die inkoopt bij organisaties met landelijke dekking.

  Als je gebruik moet maken van vervangende mantelzorg is dit een spannende tijd. Het is daarom prettig dat de mantelzorger of degene die het ontvangt met het budget zelf kan kiezen bij wie hij of zij zich veilig voelt.

  Het zou vervelend zijn als je door de natura inkoop niet meer bij je vertrouwde ondersteuner terecht zou kunnen. Dat zou de drempel voor vervangende zorg zelf kunnen verhogen.

  Ik vindt ik voor zowel de ondersteuner als de vervangende huishoudelijk hulp.

  Groet,

  Jesse

 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

  Ik schrik hier van maar ligt wel in mijn lijn der verwachting.

  Ik ben mantelzorger voor mijn vrouw. Zij laat absoluut geen vreemde handen toe. Cursussen en dat soort ondersteuning is ruim voldoende te verkrijgen bij verschillende instanties. Dat ZK dit zou aanbieden heeft zodoende geen toegevoegde waarden.

  Het bedrag welke is aan te vragen gebruikte ik, het gebruikte kom ik zo op terug, gebruikte ik om zo nu en dan wat adempauze te kopen. Dat is een lang proces geweest om hier de juiste mensen voor te vinden.

  Ik zou terug komen op gebruikte;

  ZK denkt na : In plaats van een geldbedrag uit te keren, zorgt Zilveren Kruis dan voor mantelzorgsteun, cursussen, coaching en tijdelijke huishoudelijke hulp.

  Ik maakte gebruik van het geldbedrag zoals ik eerder schreef. Ik mag dat bedrag niet meer aanvragen aangezien ik moet zorgen voor een structurele oplossing. Het geld is bedoeld voor overbrugging. Uitleg van ZK naar aanleiding van de weigering. Dus als ik het idee dan volgens de eerder verkregen uitleg lees is ook deze ondersteuning van tijdelijke aard. Daarbij heb ik een aanvullende module via KPO-PCOB.. Vanuit deze zou er een bedrag van 250e in 2020 aan te vragen zijn. Geldt dat nu nog en hoe is dat in 2021 met dit idee.

 • Offline
   

  Ik ben mantelzorger voor een vriendin die momenteel in een verzorgingstehuis zit. 

  Van mantelzorg komt nu niet zoveel terecht. Ja de administratie en financiën maar het broodnodige bezoekje ontbreekt, de directe hulp, het kopje koffie, het wandelen in de tuin is er ook niet bij als iemand in een verzorgingshuis zit. Bellen gaat niet want mijn manteltje weet niet meer hoe een telefoon werkt en is die dus ook kwijtgeraakt. Dus ik heb geen idee hoe het met haar gaat. Mantelzorgsteun heb ik niet nodig, cursussen en coaching vind ik ook niet aantrekkelijk, tenslotte ben ik zelf ook al in de 70. Ieder jaar vraag ik het mantelzorgcompliment aan bij de gemeente. Dat zijn dan vvv-bonnen ter waarde van 75 euro. Dat ben ik in een jaar ook al kwijt aan telefoontjes naar instanties, haar kinderen die er geen raad mee weten als er weer iets mis loopt en benzine, maar  het is wel leuk dat het gewaardeerd wordt. Haar belastingpapieren zijn op tijd de deur uit gegaan hoewel het ieder jaar weer een sport is om haar jaaropgaven te vinden. 

  Als je thuis voor iemand moet zorgen dan ligt dat natuurlijk heel anders. Dan wil je op een gegeven moment er even tussen uit. En ik denk niet zozeer naar een cursus maar naar iets ontspannends waar je gewoon wat kunt kletsen of iets leuks doen zonder dat je je zorgen hoeft te maken hoe het thuis zal gaan.

 • Offline

  huishoudelijke hulp is er al via WMO,mijn dochter kan ook niet met andere ( vreemden ) overweg omdat die haar ziekte en symptomen niet kennen.

  Dit zou dus steeds uitgelegt moeten worden,en dit kan zij mentaal niet aan.

  Hulp in natura zou voor haar geen oplossing zijn,alsmede omdat ze steeds op verschillende tijden hulp nodig heeft,en soms met spoed.

  Het jaarlijkse financiele cadeautje is een leuke bijkomstigheid,het geeft je een gevoel dat je zware taak gewaardeerd word.

  Ze krijgt huishoudelijke hulp via WMO,en steeds als er eens een nieuwe komt,stuurt ze deze al na een half uurtje weg,omdat ze het niet aankan om alles uit te leggen wat er gedaan moet worden,ze belt mij dan huilend op waarop ikzelf naar haar toe ga om het werk te doen.

  Ik begrijp niet dat huishoudelijke hulpen hun overdracht mappen dan ook niet lezen,daar kunnen ze exact zien wat er eventueel gedaan moet worden en met wat voor een klachten / ziekten de persoon zit.

  Soms krijgt ze een invaller die na een uurtje zelf naar huis gaat maar wel 4 uur werk opschrijft??

  Dit omdat mijn dochter op dat moment niet kan praten door de MS/hemicrania /whiplash. 

  3 vreselijke nare ziektes tegelijk.