2 jaar na operatie smorgens vaak pijn in borstbeen

Zijn er meer mensen die bovenstaande herkennen ?

In 2018 heb ik een 3 voudige bypass ondergaan en dit is bijna zonder problemen gegaan. Herstel was super, prima voor elkaar, helaas eind 2018 Pericarditis geconstateerd en in maart 2019 ook weer.

Sinds de operatie heb ik regelmatig dat wanneer ik s'nachts wakker wordt en wil mij omdraaien dat de onderkant van mijn borstbeen ontzettend zeer doet. Ook heb ik zeer vaak in de morgen dat mijn borstbeen zeer doet.

Meest vreemde is dat het een sterke scherpe pijn is welke na een minuut of 3 a 4 heel snel weg gaat. De rest van de dag heb ik er dan ook geen last van.

Ik slaap op mijn zij, zou dit er iets mee te maken kunnen hebben ? Het is alleen de onderkant van het borstbeen. Soms denk ik wel eens dat ik het hoor "klikken", zou het wellicht niet helemaal vastgegroeid zijn en dit probleem dus kunnen veroorzaken ?

Bovenliggend
 • Half november geopereerd. Ik heb een knakkend gevoel in het onderste deel van het borstbeen (aanvankelijk ook in het gewrichtje tussen sleutelbeen en borstbeen). En hoesten doet nog steeds pijn (dragelijk) op een plek iets boven de knak. De knak is hinderlijk aanwezig wanneer ik in bed op mijn buik of rechterzij lig.

  Al een paar keer aangegeven bij cardioloog en verpleegkundige van de nazorg. Oppervlakkig niets te zien en er wordt in het algemeen niets aangedaan als de klachten niet erger worden was de mededeling.

 • Offline als antwoord op Eric-Jan H te D:

  Hallo Eric-Jan, Ik ben bij dat ik niet de enige ben, dacht even dat het iets unieks was. Maak je geen zorgen over hoesten etc, dat wordt beter, baar duurt wel even. Het knakken heb ik eigenlijk alleen maar wanneer ik oefeningen doe die om mijn borst / buik werken. Ik heb nog steeds geen idee waar het nu vandaan komt (onderkant of bovenkant borstbeen). Nu Is het wel zo dat ik de afgelopen periode andere oefeningen doe (meer cardio gerelateerd) en dus niet echt kan checken of het knakken echt weg is.

  Helaas hadden we beiden hetzelfde advies : we doen pas iets als het echt heel slecht word. Ze hadden nog het idee om (omdat ik ook pijn aan het borstbeen had) de draden er uit te halen en dan direct even te kijken, maar dat heb ik even snel afgehouden. Zeker nu omdat ik de afgelopen maanden geen last er meer van gehad heb. Ik heb toch het vermoede dat het meer met de oefening te maken had dat ik in de morgen en 's nachts pijn aan dat borstbeen had.

  Op mijn MRI was niets te zien wat reden was om aan de slag te gaan, dus was het advies : Wanneer het erger wordt, trek dan aan de bel.

  Succes, als ik je ergens mee kan helpen, laat het dan weten

 • Offline als antwoord op boumacor:

  Bedankt voor je antwoord. Ik maak mij geen zorgen maar het is gewoon hinderlijk.

  Het lokaliseren van die knak is idd lastig. Het geluid wordt door het bot verspreid en lijkt daardoor soms van een andere plek te komen. Alleen door heel voorzichtig met de vingertoppen te voelen heb ik de knak uiteindelijk toch kunnen lokaliseren. Dat was best lastig omdat de positie van mijn armen mede bepaald of de knak wel of niet optreedt. Het is allemaal heel subtiel

 • Offline als antwoord op Eric-Jan H te D:

  Hallo Eric-Jan,

  Dat verhaal van de positie van de armen kan ik wel begrijpen, ik had hetzelfde gevoel. Blijkt dat jij dus hetzelfde ervaart als ik had. Zal nog eens proberen die knak te reproduceren. Nu moet ik zeggen dat die afgelopen maanden afwezig was en ik mis hem niet.

Reageren Onderliggend
Geen gegevens