verwijzing staar operatie

ik heb om de twee jaar controle op mijn ogen wegens diabetes bij een erkend opticien .
twee jaar terug werd al staar ontdekt en dit jaar moet ik per 1 oktober weer een meting  ondergaan
en weet nu al dat het veel slechter is met een oog lezen is er niet meer bij met dat oog.
nu is mijn vraag voor een staar operatie heb ik verwijzing nodig kan dit door de gespecialiseerde opticien  die de meting doet
of moet ik verwijzing naar oogkliniek bij huisarts aanvragen.

Bovenliggend Reageren Onderliggend
 • Offline stelde een antwoord voor als antwoord op harm:

  Dag Harm,

  Allereerst excuses dat je nog geen reactie van ons hebt gekregen! Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Om op je vraag in te gaan:

  Er zijn een aantal vergoedingen die betrekking hebben op lensimplantatie. De 1e is het aanbrengen van een standaard monofocale lens. De kosten hiervoor worden ter beoordeling van een medisch specialist vergoed uit de basisverzekering. Bij een gecontracteerde zorgverlener zoals Bergman Klinieken vergoeden wij de kosten die uit de basisverzekering komen volledig op het eigen risico na.

  De 2e vergoeding is het aanbrengen van een multifocale of torische lens nadat iemand een staaroperatie heeft gehad. Ook hiervoor geldt dat de specialist beoordeelt of de kosten vergoed worden uit de basisverzekering. Is dat het geval, dan vergoeden wij de kosten die uit de basisverzekering komen volledig op het eigen risico na bij een gecontracteerde zorgverlener.

  Let op: voor lenzen anders dan de standaard monofocale kunstlens geldt dat er meerkosten zijn die niet uit de basisverzekering vergoed worden. Je betaalt de meerkosten dan als eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage vergoeden wij alleen vanaf de Aanvullend 3 sterren. De eis is wel dat er recht moet zijn op de vergoeding uit de basisverzekering. De Aanvullend 3 sterren vergoedt dan éénmalig € 500,- voor ooglaseren en de meerkosten van lensimplantatie. De Aanvullend 4 sterren vergoedt éénmalig € 750,-. Op deze pagina leggen wij de vergoeding van ooglaseren en de meerkosten van lensimplantatie uit:

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/lensimplantatie

  Ik raad je aan om het volgende te doen Harm. Neem contact op met Bergman Klinieken en bespreek het bovenstaande. Vraag aan de specialist welke situatie voor jou geldt. Geeft de specialist aan dat jij de lensimplantatie vergoed krijgt uit de basisverzekering, maar dat de € 750,- die de specialist noemde de meerkosten zijn? Dan weet je hoe het zit met de vergoeding daarvan. Weet je niet zeker welk verzekeringspakket jij hebt? Log dan in op Mijn Zilveren Kruis om dit na te kijken of bel ons op 071 751 00 52 (werkdagen 08:00 -20:00, zaterdag 09:00 -13:00). Dan kijken wij het voor je na. Dit is de link naar Mijn Zilveren Kruis:

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/mijn-zilveren-kruis

  Kan je met deze informatie verder denk je? Laat het mij gerust weten als je nog vragen hebt.

  Bart

 • als antwoord op barth:

  Ik heb dit in de praktijk meegemaakt en kan die praktijk niet matchen met het bovenstaande antwoord. Bij mij werd namelijk direct een torische lens voorgesteld tijdens het eerste consult ivm een staaroperatie. Die lens is duurder en moest ik direct contant afrekenen. De prijzen van deze lenzen zijn bij Bergmankliniek veel hoger dan bij een gewoon ziekenhuis. Ik betaalde , meen ik me te herinneren, €550.

  Let op: op de website staat een extra eis ivm de gedeeltelijke vergoeding vanuit de aanvullende verzekering: de chirurg moet als refractiespecialist staan geregistreerd bij het NOG.