Freestyle Libre : na allereerste dag krijg ik flinke afwijkingen t.o.v. vingerprik

Ik heb sinds 1 dag mijn allereerste Freestyle Libre sensor aangebracht met hulp van mijn diabetes-verpleegkundige via internet. Ik wil diegene niet gelijk na 1 dag al emailen en niet te snel oordelen dus daarom mijn vraag hier. Ik heb van te voren begrepen dat een vingerprik en een FS Libre meting kunnen verschillen (met name als je bloedglucose aan het stijgen of dalen is door een recente maaltijd) maar ook als ik na bijv. slapen meet (en dus geen verandering in eten gedurende een aantal uren) en het met vingerprik 5,3 is geeft de FS Libre 6,2 met een recht pijltje. Ik vind dit toch wel VEEL op zo'n lager bloedglucose niveau. Is dit omdat de reader nog moet 'leren' en dit stukken beter wordt ? Ik vraag dit met name omdat als ik 2 uur na eten mijn bloedglucose controleer ik boven de 10 bijspuit met Apidra en als de reader dan 10+ geeft en de vingerprik 8,3 (dat was zo gisteren) dan spuit ik te snel bij en dat kan later weer een hypo opleveren etc. Ik mocht de vingerprik achterwege laten maar nu durf ik dat dus nog niet, door deze afwijkingen.

 • Offline

  Goedemorgen,

  Welkom op de community en goed dat je deze vraag stelt!

  Het verschil is inderdaad wel veel. Inhoudelijk kan ik er helaas geen antwoord op geven. Misschien een idee om deze vraag te stellen aan jouw diabetes verpleegkundige. Er zijn meerdere leden op de community die ervaring hebben met de Freestyle Libre. Ik zal vragen of ze hun ervaringen met jou willen delen.


  Groeten,
  Mouniim

 • Hoi @maicod,

  Waardes tussen vingerprik en scanner kunnen inderdaad afwijken, zeker als je (snel)stijgende of dalende waardes hebt.deelcte verklaren door de vertraging die er in de manier van meten zit tussen bloed uit de vingerprik en het interstitiële vocht waarin de fsl meet.

  Fsl loopt 5 tot 10 minuten achter op de vinger. Doen je de vingerprik ook met de scanner of met een andere bloedglucosemeter? Daar kan ook al een verschil in zitten.

  Vingerprik wordt met name aanbevolen als je laag zit of als je de waardes niet vertrouwd.

  Groet mike

 • als antwoord op mouniim:

  Dankjewel voor je hulp om mensen hun ervaringen met me te laten delen. Ik ga het vragen aan de diabetesverpleegkundige. Ik ben een weekje dubbel aan het meten en alles aan het opschrijven. Dus EN met FS Libre en met vingerprik. Vanavond mat ik 10,4 op de vinger-prik meter en 13,4 op de FS Libre Reader. Ik heb 2 exemplaren van de Bayer (nu Ascencia) Contour XT meter, dit model is inmiddels een aantal jaren oud (ik geloof van 2012) maar hij stond toen bekend om z'n precisie. Ook geven beide dezelfde waardes bij vergelijking op hetzelfde moment.

 • als antwoord op mike_de_wit:

  Hoi Mike, ik ben me bewust van het achterlopen van de metingen van de FS Libre maar mijn verschillen van 3 punten zijn toch wel erg groot. Kun je misschien mijn reactie aan Mouniim even lezen dan hoef ik niet dingen te herhalen ? Ik meet wel met een andere meter maar deze heb ik dubbel en beide geven dezelfde waardes. Dat zijn de waardes die ik al jarenlang vertrouwd heb dus ik hoop niet dat die niet kloppen. Ik vertrouw dus nu de FS Libre's metingen niet en daarom durf ik de vingerprikken nog niet achterwege te laten.

  Ik heb de sensor niet op de achterkant van de arm want als ik op mijn zij slaap lig ik deels op mijn arm dus ook op de sensor die dan tussen arm en bed zit (dat voelt waardeloos en is niet goed voor de sensor) maar gelukkig zei mijn diabetes-verpleegkundige dat het daar niet per se hoeft ook al zegt Abbott van wel. Ik heb hem op de plek in bijgaande foto.