Juiste verwijzing MKA-chirurg

Ik weet niet of ik hier op de juiste plek ben, maar ik weet niet waar ik anders deze vraag kan stellen. Ik zit in conflict met de tandarts. Ik moet verwezen worden naar de MKA-chirurg en er is redelijke haast bij de operatie. Het liefst gebeurt het nog dit jaar en anders begin volgend jaar.
Nu wil de tandarts alleen de grote (kaakoverzichts) röntgenfoto meesturen van 3 jaar terug, waarop niet de huidige stand van zaken te zien is (letterlijk en figuurlijk). Niet de kleine (bitewing) röntgenfoto's van 2 maanden terug, waarop juist het probleem te zien is en de ernst. Juist op die foto's is het advies gebaseerd dat ik snel geopereerd moet worden. Is het niet de gebruikelijke gang van zaken om bij een verwijzing recente foto's te sturen?
Vanwege mijn verzoek om deze toe te voegen (en omdat ik de verwijzing eerst wilde zien voordat ik toestemming gaf), heeft de tandarts bepaald dat ik "geen vertrouwen heb in diens professioneel handelen" en wil die überhaupt geen verwijzing meer geven. Ik moet van de tandarts naar het CBT omdat ik kennelijk niet bij een normale tandarts onder behandeling kan zijn, gezien mijn "grote wantrouwen". Even voor de duidelijkheid: ik ga altijd naar een normale tandarts en dat gaat prima, dus dit komt voor mij echt onverwacht en ben het er ook niet mee eens. Het is toch een normaal patiëntenrecht om eerst een brief te zien voordat je toestemming geeft?

 • Schandelijke reactie van de tandarts! Hoewel jij iets “ anders dan anders” vraagt , is het wel normaal. Je hebt recht op de inhoud van een verwijsbrief. Maar ik weet niet of je gelijk hebt over het meesturen van de foto’s. De kaakchirurg maakt toch nieuwe foto’s , dus hebben de foto’s niet zo veel zin. En een verwijsbrief heeft niet zo veel inhoudelijke waarde: die worden over het algemeen slecht gelezen. 
  Tip: je kunt verwijsbrieven die al verstuurd zijn, meestal inzien in de Mijnomgeving van het  ziekenhuis.

 • Offline stelde een antwoord voor

  Goedemiddag Mel,

  Allereerst onze excuses voor de late reactie.

  Heb je ook hierover contact opgenomen met je huisarts waarom deze niet de recente foto's wil sturen en dat je het er niet mee eens bent? Als je dat nog niet hebt gedaan adviseer ik je dit eerst te doen. Kom je er met de tandarts niet uit kun je contact opnemen met TIP (Tandheelkundig informatie punt) via de onderstaande link. Zij kunnen je dan het beste vertellen wat je kunt doen.

  Misschien dat de foto's niet nodig zijn van de tandarts en dat de kaakchirurg eventueel nieuwe foto's gaat maken. Je kan de vraag ook stellen aan de kaakchirurg hoe het zit met de foto's of dat deze toch weer nieuwe foto's gaat maken.

  https://knmttandartsen.wufoo.com/forms/z1oq5aym066s644/

  @feina, weer bedankt voor je reactie.

  Groeten,

  Mouniim