Heb jij ervaring met een second opinion? Deel het op de community!

Een peiling over de kennis en ervaringen over een Second Opinion of Tweede mening onder de Nederlandse bevolking en leden van de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten (NVVR) en de Prostaatkankerstichting.nl laat zien dat veel patienten niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden van een second opinion. 

Het niet aanvragen van een tweede mening is een gemiste kans, volgens Chris Laarakker van Prostaatkankerstichting.nl. “Mensen denken vaak langer na over het kopen van een koelkast dan de keuze van een arts. Maar juist als er sprake is van meerdere behandelopties is het belangrijk de alternatieven goed af te kunnen wegen en een second opinion aan te vragen.” aldus Chris Laarakker van prostaatkankerstichting.nl. “Helaas denken veel patiënten dat zij de goede band met de behandelend arts beschadigen en dat het bespreken van een second opinion een vorm van wantrouwen zou kunnen zijn. Kanker is echter een dermate ernstige ziekte dat de meeste artsen zelf ook een second opinion zouden overwegen.”

Leen Voogt, van de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten (NVVR): “Artsen vinden het aanvragen van een second opinion vaak heel normaal. Patiënten weten echter nog niet altijd dat ze er gebruik van kunnen maken binnen hun verzekeringspakket.”

Heb jij ervaring met een second opinion? Deel het op de community! 

Bron: www.secondopinionjaofnee.nl

 • hoi 

  gelukkig geen ervaring mee, 

  maar onlangs in apeldoorn in gesprek  geweest met medeverzekerden die wel goede ervaringen daar mee hadden.

  via de persoonlijke zorgcoach van jullie, die gewoon te bereiken is via  zorgcoach.

  en dat is echt niet alleen voor de extreem moeilijke gevallen, maar zeker ook voor dit soort ingrijpende problemen waar je toch misschien niet blind wil vertrouwen op wat een arts je verteld.

 • We weten dat de mogelijkheid van een SO er is maar tot nu toe was er geen behoefte omdat we

  patient zijn in een academische ziekenhuis en er meestal uitgebreid onderzocht wordt.

  Laatst hadden we wel behoefte aan een SO over orthopedische maatschoenen die naar onze mening niet goed vervaardigd waren. Bij onze verzekeringsmaatschappij bleek dat dit niet mogelijk was (alleen SO voor medische aangelegenheden); men begreep onze vraag wel en heeft toen iemand die de orthopedie inkoopt het laten uitzoeken.

  SO heeft volgens ons zeker meerwaarde, mits er gepast gebruik van wordt gemaakt.

 • Als zorgcoach wil ik graag op dit topic reageren. Wij spreken veel klanten die met vragen zitten over een second opinion. Wij krijgen dagelijks vragen over: ben ik verzekerd voor een second opinion, hoe regel ik een second opinion en bij welke specialist kan ik het beste terecht voor de tweede mening? Heb je vragen? Stel ze ons gerust! Wat leuk om te lezen dat je ons (de persoonlijke zorgcoach) noemt! Zoals je ook aangeeft in je post, gesprekken kunnen gaan over uiteenlopende aandoeningen en behandelingen. Fijn dat je je ervaringen hier deelt. Met goed resultaat zo te lezen! Goed dat jullie op je plek zitten in het academisch ziekenhuis. Dit kom ik vaker tegen. Zeker wanneer men op zoek is naar bijzondere expertise.
 • Offline

  Ik wil mijn ervaringen wel delen. Kan dit hier of moet er een nieuwe topic worden aangemaakt?

 • Offline
  • http://www.secondopinionjaofnee.nl/index.html

  Ik wilde hier even op kijken, maar helaas werkt de link niet (server onvindbaar). 

 • Offline als antwoord op centientje:

  Centientje, allereerst ben je van harte welkom jouw ervaring hier te delen! Dit mag gewoon in dit topic, past hier mooi:)

  Daarnaast klopt het dat de link het niet meer doet. De link verwees naar een tijdelijke website waar je een enquete kon invullen. De website is helaas niet meer in de lucht!

  Ben erg benieuwd naar jouw ervaring Centientje. Ik lees mee!

 • Offline

  Nou, daar gaattie dan. Wel een heel verhaal hoor.

  Ik ben een vrouw van net 67 en heb sinds mijn 20e voortdurend rugpijn t.g.v. een scoliose (kromming van de wervelkolom) ter hoogte van de lendenwervels alsmede een sterke lordose (holle rug). Destijds werd mij op grond van de gemaakte röntgenopnames in het ziekenhuis verteld dat ik er maar mee moest leren leven en dat de pijn op de lange duur wel zou kunnen afnemen.
  In de 70'er en 80'er jaren heb ik voor pijnbestrijding diverse malen een UKG (ultrakortegolf) behandeling gehad, waardoor de pijn lange tijd minder was. Daarna 25 jaar lang regelmatige manuele (onderhouds) therapie (gem. 9x per jaar). Trainen op apparaten is inmiddels ongeschikt voor mij wegens sterke osteoporose.
  En inderdaad, ik heb leren leven met rugpijn. Ik weet niet beter en houd er rekening mee bij alles wat ik doe.
  Toen mijn therapeute met pensioen ging, heb ik van 2012 tot begin 2014 bij Fysius rugcentrum oefentherapie gehad. De rugspieren werden sterker maar er kwam uiteindelijk pijn bij die vanuit de rug rechtsonder doorstraalde via mijn lies naar de knie, pijn die na een stukje lopen of even staan scherper en snijdender werd. Ook werd daarbij de knie doof.
  Ik mag graag citytrippen en heb in de afgelopen 10 jaar al vele grote steden in Europa bezocht. Begin 2014 moest ik wegens de pijn tijdens een citytrip echter al vrij snel afhaken. Ik ben daarop bij een neurologe terechtgekomen, een MRI toonde een stenose (wervelkanaalvernauwing) in 2 lendenwervels, waardoor zenuwen bekneld zaten.
  In de pijnpoli heb ik 3 maal met een tussenpoos van ca. 6 maanden zenuwblokkades gehad. De eerste 2 keren werd de pijn behoorlijk gereduceerd, maar de 3e keer had niet zo veel effect, evenmin de 4e eind 2015.
  Teruggegaan naar de neurologe, weer een MRI, begin 2016. Uitslag: er was niets veranderd. Aangezien de neurologe mij te jong vindt om hier de rest van mijn (hopelijk nog lange) leven mee door te blijven lopen, verwees ze mij naar de neurochirurg. Die bood mij een operatie aan, waarbij de betreffende wervels (met versleten tussenwervelschijven) met schroeven vastgezet zouden worden (spondylodese). Een zware operatie met revalidatie van 6-12 maanden en een kans van 50% op pijnvermindering. Hier wilde ik dus eerst een tijdje goed over nadenken.
  Mijn levenlang heb ik nooit pijnstillers geslikt. Maar nu, om iets aan de hevige scherpsnijdende pijn proberen te doen, heb ik vanaf april dit jaar diverse medicatie geprobeerd: lyrica, oxycodon en morfinesulfaat, aanvankelijk ging het scherpe randje van de pijn eraf maar na een aantal weken werkte geen van deze middelen nog.
  Intussen besloot ik begin juli een second opinion aan te vragen. Bij de zorgcoach van Zilveren Kruis Achmea meldde ik met redenen omkleed dat ik een second opinion wenste van Best Doctors, gevestigd in Madrid. Ik had daarover op de website gelezen. Zij kunnen nl. putten uit een internationale database van specialisten wereldwijd. Vragen die ik had: Is de voorgestelde operatie wel zinvol? Zijn er andere opties? Waar komen bepaalde pijnen vandaan? Wat adviseert een andere specialist?
  De zorgcoach zorgde ervoor dat ik al de volgende dag werd gebeld door de coördinator in Madrid. En de dag erna werd ik door iemand van het medische team in Madrid gebeld. Met haar heb ik uitgebreid kunnen spreken over mijn case. De hele procedure van aanvraag tot eindrapport zou volgens haar 6-8 weken in beslag nemen en ik zou elke 14 dagen gebeld worden over het verloop van de aanvraag.
  Binnen enkele dagen ontving ik van de coördinator per e-mail alle documenten die ik voor mijn aanvraag moest invullen, allerlei vragen over het verloop van mijn aandoening, over de behandelingen, therapieën, pijnervaring, beperkingen enz. Ook diende ik toestemming te geven voor het opvragen van mijn medische gegevens bij huisarts en specialisten.
  Na een week heb ik alles digitaal ingediend. De ontvangst ervan werd keurig bevestigd.
  Door de vakantieperiode is de behandeling van mijn aanvraag met ongeveer een week vertraagd. Vragen die ik tussentijds had kon ik altijd per e-mail stellen en ik kreeg daarop vrij snel antwoord.
  Mijn documenten zijn ook nog eens uitgebreid telefonisch met mij doorgenomen, waarna er een aanvraag second opinion zou worden opgesteld. Ook deze is weer telefonisch met mij doorgesproken. Vervolgens is de aanvraag in het Engels vertaald en opgestuurd naar een specialist in Amerika.
  Twee maanden na mijn eerste contact kreeg ik een telefoontje van Best Doctors dat er een rapport was van neurochirurg dr Schwartz uit Maryland, en met de vraag of dat per e-mail naar mij mocht worden verzonden. Tevens werd een afspraak gemaakt voor een telefonische evaluatie.
  Het was half september en met het rapport van dr Schwartz kan ik nu naar een ervaren orthopedisch chirurg met wervelkolomspecialisme. Beoordeeld moet nl. nog worden via resp. röntgen en heupinjectie of er geen sagittale onbalans is die van invloed is op de scoliose, en of er geen intrinsieke (innerlijke) heupziekte is die de pijn veroorzaakt.
  Mijn neurochirurg heb ik gelukkig bereid gevonden voor een doorverwijzing naar een ander ziekenhuis (Maartenskliniek Nijmegen). E.e.a. gaat per post dus het kan even duren voordat ik een oproep ontvang.

  Intussen ga ik ook nog een aantal andere pijnbestrijdende medicijnen uitproberen. Sinds 3 oktober slik ik duloxetine (Cymbalta).
  Bij negatieve resultaten van de onderzoeken, chemische pijnbestrijding en eventueel nog elektrische ruggenmergstimulatie, zal een rugoperatie een redelijke oplossing zijn om (gedeeltelijk) van de pijn af te komen.
  Ik ben al met al bijzonder tevreden over het gehele second opinion proces via Best Doctors en de hulp daarbij van de zorgcoach. Ook de begeleiding vanuit Madrid verliep prima.
  Door een second opinion aan te vragen heb ik nog een aantal onderzoeksmogelijkheden aangereikt gekregen alvorens voor een zware operatie te kiezen.
  Prettig genoeg zijn er geen kosten gemoeid met de second opinion (vergoed uit de basisverzekering met basis plus module).
  Gezien mijn ervaringen raad ik Best Doctors dan ook van harte aan.

 • Wow @Centientje, wat een fantastisch verslag! Dit is een mooi voorbeeld van 1 van de vele succesverhalen van een second opinion bij Best Doctors.

  Wat fijn om te lezen dat je nu door het advies van Best Doctors en de bemiddeling van de Zorgcoach in het ziekenhuis terecht bent gekomen waar ze je de goede behandeling kunnen geven. Je hebt nu een aantal onderzoeksmogelijkheden aangereikt gekregen waar je mee aan de slag kan. Mooi !

  Je sluit af met een pluspunt over een second opinion bij Best Doctors. Als Zilveren Kruis verzekerde heb je geen eigen kosten aan de tweede mening van een gespecialiseerde arts. Ik heb nog een pluspunt: de Zorgcoach kan je zonder verwijzing van je huisarts of specialist aanmelden bij Best Doctors.

  Succes met je behandeling in de Sint Maartenskliniek.

 • Offline

  Bedankt Renate. Ja, dat wist ik, gratis second opinion en ik heb inderdaad ook zonder verwijzing van de arts contact gezocht met de zorgcoach, die mij heeft aangemeld bij Best Doctors. Ik had e.e.a. nl. in de polisvoorwaarden gelezen.

  Ik ben zeker benieuwd hoe snel ik in de Maartenskliniek terecht kan en wat er daar uit de onderzoeken naarvoren komt. Spannend!

  Hartelijke groet,

  Centientje

 • Offline

  Nou, ik mag al op 20 oktober naar de SInt Maartenskliniek, veel eerder dan ik had durven hopen. Ik heb mijn neurochirurg in Zwolle gevraagd om een verwijzing op grond van de second opinion en dat heeft blijkbaar geholpen. Nu afwachten wat er gaat gebeuren.