In gesprek over de Freestyle Libre

Een samenvatting over Freestyle Libre kun je hier lezen.

Wil je direct meer weten over voorwaarden voor vergoeding van de Freestyle Libre? Kijk dan hier.

Wil je weten wat de vergoeding is voor de Freestyle Libre? Kijk dan hier.

hoi,
even een vraag betreffende het freestyle libre bloedglusoce meetsysteem van abbott.
het is een nieuwe systeem om je bloedglucosewaardes te controleren en kan goed dienen ter vervanging van bestaande glucosemeters.
ik heb laatst met een proefpersoon gesproken en het lijkt mij ideaal om mijn waardes en dus mijn gezondheid nog beter bij te kunnen sturen.
probleem is nu waarschijnlijk de vergoedingen er voor.
vraag is dus of jullie al bekend zijn met dit systeem en of jullie bereid zijn om dit te vergoeden ipv de huidige bloedglucosemeter die ik heb?
want ondanks dat ik heel tevreden ben over mijn huidige accuchek moble meter, zie ik wel dat er grote voordelen zijn te behalen met het nieuwe freestyle libre systeem op de lange termijn

vriendelijke groet,
mike
https://www.freestylelibre.nl/

 • Ik begrijp je gevoel, Mike. Zo zit het inderdaad ook niet helemaal. Wij zijn niet medisch onderlegd en kunnen daarom niet beoordelen welk medicijn of (hulp)middel een verzekerde nodig heeft. In dit geval is de leverancier de specialist. Wij vertrouwen op zijn oordeel. Wij maken wel bepaalde afspraken met de leverancier om de kosten beheersbaar te houden. Als er een medische reden is waarom een ander middel dan gebruikelijk beter is, is het aan de leverancier om dit te beoordelen.
 • hoi,
  net even bij mijn apotheker geweest, en hij heeft nog geen info over het systeem, maar hij zegt wel dat als ik het wil hebben, hij dar graag zal leveren. mag ik dan aannemen dat jullie dan ook graag gaan vergoeden???
 • Dat je apotheek het kan leveren, betekent niet automatisch dat het vergoed wordt. Bespreek dit met je apotheker. Als hij daar zelf vragen over heeft, kan hij ook altijd contact met onze zorgverlenerslijn opnemen.
 • hoi carina,
  dat is dus weer die onduidelijkheid waar ik last van heb. eerst zeggen jullie dat de verstrekker/apotheek het beoordeeld.
  mijn apotheek ziet de voordelen er wel van in en wil het wel leveren en nu zeg je dus gewoon dat hij het pas (vergoed) mag leveren als jullie het goed keuren. geef dan aub gewoon een duidelijk antwoord.
  je geeft ook aan dat de leverancier de specialist is, maar helaas betwijfel ik dat. hij is zeker specialist op bepaalde gebieden, maar nu plaats je hem toch op de stoel van een andere specialist. iets wat verzekeraars zelf ook nog wel eens doen
  groet mike
 • Offline
  Ik heb de afgelopen weken dezelfde discussie met mijn verzekeraar FBTO gevoerd. Niet gek, is namelijk ook onderdeel van Achmea. Omdat ze aangaven dat ze het systeem niet mogen vergoeden, heb ik nu aan ze voorgesteld dat ik zelf het systeem aanschaf en zij mij het bedrag wat ik hun bespaar aan vergoeding voor teststrips uitkeren of als korting geven.

  De houding die de verzekeringsmaatschappij nu inneemt is betuttelend en onnodig. De suggestie dat het een heel nieuwe techniek betreft klopt volgens mij niet, want in principe werkt het hetzelfde als een CGM. Alleen de wijze van gegevensopslag en overdracht is anders. Daarnaast zal onderzoek naar voor welke patiënten dit systeem goed werkt weinig nieuws opleveren. Zeker geen informatie die een medisch specialist niet al zelf kan bedenken (en een diabeet zelf ook prima weet). En wat ook zijn taak is, als medisch specialist.

  Het heeft er alle schijn van dat de verzekeraar hier gewoon bezig is met vertraging, waarschijnlijk als onderdeel van het onderhandelingsspel met de leverancier. Dat is begrijpelijk vanuit het idee dat de verzekeraar de zorgkosten binnen de perken moet houden, maar wel heel vervelend als je daardoor de mogelijkheid wordt onthouden om je diabetes beter te managen.
 • Offline

  Ik denk dat de toelating van deze meter per zorgverzekeraar verschilt. Ik raad de vragenstellers aan om bij de Diabetes Vereniging Nederland te informeren.


  Zilveren Kruis is niet scheutig met vergoedingen van diabeteshulpmiddelen. ZK vergoedt bijvoorbeeld maar 1 injectiespuit per drie jaar, terwijl andere verzekeraars er een per twee jaar vergoeden.
  Ook krijg ik de indruk dat diabeteshulpmiddelen via de gecontraxteerde hulpmiddelen-leverancier gekocht moet worden, en dat dus een bestelling via de apotheek niet mogelijk is. Of klopt dit niet?

 • Offline
  Ha Elze. Ik heb de DVN vorige week gevraagd of zij hierin iets kunnen betekenen (nog geen reactie gekregen).
  Of de freestyle via apotheek of een andere leverancier besteld wordt doet volgens mij op dit moment (nog) niet ter zake: Achmea vergoedt vooralsnog sowieso niet.
  Maakt voor mij in ieder geval niet uit: ik bestel testmateriaal nooit bij apotheek, altijd rechtstreeks bij grotere leverancier (gecontracteerd).
 • Beste Nederlandse zorgverzekeraars,

  Ik ben zelf zeer geintresseerd in de freestyle libre meter, omdat ik geloof in het feit wanneer je onbeperkt, op elk moment binnen een seconde je suikerspiegel kan zien je een betere instelling kan bewerkstelligen. Dit zal op de lange duur een betere gezondheid realiseren met minder kans op complicaties. Ikzelf ben bereid om, zoals meerdere mensen op dit forum het verschil bij te leggen tussen het bedrag wat er nu aan teststrips wordt vergoed( in mijn geval ruim 1000 euro per jaar) en de kosten van de sonoor voor de free style libre. Ik begrijp dus het probleem van de zorg verzekeraar niet. Als zorg verzekeraar hoef je, zolang jullie je dure onderzoeken willen doen, niets extra te betalen voor een veelbelovend meetsysteem. En je kan als je het een beetje slim aanpakt heel veel gebruikerservaringen opdoen.
 • helemaal mee eens pjannichsen, en om praktijkonderzoek er mee te doen, denk ik dat de meerderheid echt wel bereid is om gegevens bij te houden en uit te wisselen zodat er een duidelijk beeld gevormd kan worden over de voor (en eventuele na-) delen van het systeem.
  het rijtje voordelen mag nog uitgebreid worden met gewichtsreductie in mijn ogen omdat je veel beter gaat zien wat iets extra's tussendoor doet, zodat je er beter over na zal denken of je het wel zal doen.
  en zoals ik vanavond ondervond, tijdens het autorijden te snel aan het dalen door lantus die in een bloedvat was gekomen, dan is het toch wel handig als je de dalende tendens snel kunt zien zonder dat je direct de bus stil moet gaan zetten om even omslachtig je waarde te kunnen meten.
 • Online

  Op dit moment is er helaas nog niet voldoende informatie beschikbaar om goed te beoordelen of dit systeem vergoed kan gaan worden vanuit de zorgverzekering. Het feit dat de fabrikant het op de markt brengt voor particuliere verkoop is daarvoor helaas niet genoeg.


  Medisch specialisten kunnen onderzoeken voor welke groepen patiënten het systeem een grote meerwaarde heeft. Deze onderzoeken kunnen wij gebruiken om te beoordelen of er een vergoeding mogelijk is. De specialisten zelf zullen de uitkomsten waarschijnlijk gebruiken voor hun behandelrichtlijnen. De beroepsverenigingen van medisch specialisten stellen deze richtlijnen vast. Daarin staat voor welke groepen patiënten dit systeem de beste behandelmethode is.


  Voor dit moment heeft MarcelZ gelijk: wij vergoeden het systeem nu niet. Het maakt daarbij niet uit bij wie je het systeem koopt.


  Voor diabeteshulpmiddelen die wel vergoed worden, klopt het wat Elze zegt: daarbij krijg je bij een niet-gecontracteerde leverancier een lagere vergoeding (tenzij je een restitutieverzekering hebt).