Hero Image

Waaraan merk jij dat je huisarts het druk heeft?

We gaan met z’n allen steeds vaker (terug) naar de huisarts. Dat komt onder meer doordat we langer leven en meer zorg nodig hebben. En doordat de huisarts patiënten opvangt die moeten wachten op een behandeling in het ziekenhuis of bij de psycholoog.

Daardoor piept en kraakt het bij veel praktijken. Het is druk op het spreekuur.

Zilveren Kruis wil helpen om de toegang tot de huisartsenzorg goed te houden de komende jaren. Wij praten hier natuurlijk over met huisartsen. Maar we willen ook horen wat jij meemaakt.

Denk eens terug aan de laatste keer dat je de huisarts bezocht (of nodig had). Merkte je dat de huisartsenpraktijk het druk had? Zo ja, waaraan merkte je dat? Wat gebeurde er?

Log in en reageer

  • Offline als antwoord op jesse

    Beste @jesse bedankt voor het delen van deze ervaring. Je geeft aan dat er een beperkte tijd beschikbaar is bij jouw huisarts om afspraken te maken. Zou jij een andere mogelijkheid tot het maken van een afspraak willen hebben? En zo ja, wat voor soort mogelijkheid denk je dan aan?

  • Ik heb geen enkel probleem met de huisartsen die steeds uitbreid om meer dorps praktijden over te nemen, er zijn artsen bij die nog niet met pensioen kunnen en ga gewoon over naar de gezamelijke praktijd onder de nieuwe naam zorg op zak.

    Zo ook door verwijzing naar de ziekenhuizen gebeurt door de behaldelde arts met een copie aan de patient wat allemaal veel sneller werkt bevalt hier door prima, zeer tevreden. sneller

  • Afspraak maken met de huisarts gaat per app op de tablet. Bellen is(te) lang wachten.  Mailen met foto info versnelt de mogelijkheid tot een afspraak. Bij een huisartsenpraktijk met meerdere artsen gewoon de eerst beschikbare  huisarts accepteren helpt ook prima. Verder heb ik niet de indruk dat de huisarts mij persoonlijk kent, daarvoor kom ik er te weinig. Dat laatste mag van mij wel zo blijven.

  • Goedendag, Goed initiatief om de ervaringen van patiënten te peilen. Wel geeft u zelf al als reden aan dat wij langer leven.

    Echter lijkt mij dat wel erg kort door de bocht. Is het niet zo dat onze enorme bevolkingsgroei niet bij te houden is door de zorg in zijn algemeenheid. De afgelopen jaren komen zijn er ca. 200.000 mensen per jaar bij in Nederland. Prima, maar wordt de capaciteit in de zorg daarop aangepast?

    Naar wat ik in de media hoor en zie blijkt echter het tegendeel. Steeds verdergaande bezuinigingen laten zien dat de bestaande, al niet toereikende zorg capaciteit, steeds verder ontmanteld wordt.

  • Offline

    De laatste keer dat ik de huisarts nodig had was het voor een medisch verklaring dat ik een rolstoel mee mocht nemen op vakantie. Ze wilde hier wel aan meewerken maar het maken van de verklaring duurde deze keer wel bijna twee weken.

    Achteraf heeft de luchtvaartmaatschappij er niet eens omgevraagd maar ja je kunt het niet riskeren. De druk op de huisartsen kan omlaag door de verantwoordelijkheid van dit soort verklaringen ergens anders neer te leggen. Bijvoorbeeld bij het chronisch verstrekken van een rolstoel via de WMO dan kan de gemeente deze verklaring afgeven via hun portal.  

    Ook kun je bij ons alleen tussen 8:00 en 10:00 sochtends bellen voor een afspraak. Dit is erg onhandig als je gewoon werkt .

  • Vorige maand heeft mijn huisarts de praktijk s'middags gesloten omdat er teveel assistenten met vakantie waren en er geen vervanging was.

  • Hallo bedankt voor het delen van uw ervaring met uw huisarts. Morgen zal mijn collega Rick, beleidsmaker bij Zilveren Kruis en zelf huisarts, ook nog inhoudelijk reageren op binnengekomen reacties.

    Ik antwoord nu alvast omdat u zegt niet-Nederlandse tekst in beeld te krijgen op deze website. Dat is niet de bedoeling. Ik ga dit uitzoeken. Goed dat u het meldt!

  • Ik merk het omdat je langer moet wachten voordat je terecht kunt bij je eigen huisarts. Er is in onze praktijk vooralsnog wel altijd ruimte bij een vervanger voor dringende zaken maar als ik echt bij mijn eigen vaste vertrouwde huisarts terecht wil kunnen moet ik soms ruim een week wachten voordat er plek is en dan is de tijd krap bemeten. Het spreekuur loopt vaak uit, meer dan vroeger. Ik ken mijn huisarts goed en weet dat ze overlopen. Maar ik voel me gelukkig nog steeds meer dan voldoende gezien en gehoord. 

  • Voormalig community-lid
    Voormalig community-lid

    Als 83 jarige met diverse medische problemen heb ik geen enkel probleem om een afspraak met  mijn huisarts te maken. Zij werken in een drie enheid  en zijn dooreen  leverbaar! Overigens , waarom gebruiken jullie een niet Nederlands systeem om te natwoorden , daardoor kan ik ook niet de spelling controleren