Hero Image

Wat voor soort hulp heb je gebruikt of had je kunnen gebruiken bij het aanpassen van je leefstijl?

Bij Zilveren Kruis geloven we erin dat gezondheid meer is dan niet ziek zijn. Je goed voelen is dan het belangrijkste wat er is. Dat beseffen we vaak pas als het (even) wat minder gaat. Soms krijg je te maken met een (chronische) klacht of last. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hormonale disbalans, een depressie of burn-out, hoge bloeddruk of hoge cholesterol. Je zorgverlener kan je dan vertellen dat het beter is voor je gezondheid om je leefstijl aan te passen. 

Ons team van gezondheid onderzoekt de mogelijkheid om je te ondersteunen of in contact te brengen met de juiste ondersteuning, zodra je (bijna) klaar bent met een zorgtraject. Het kan zijn dat je zorgverlener je al geholpen heeft met de juiste ondersteuning te vinden of dat je genoeg hulp ervaarde vanuit je omgeving. Maar het kan ook zijn dat je iets hebt gemist. 

We onderzoeken waar of wat voor soort ondersteuning je gemist hebt, om te bepalen of wij hier een rol in kunnen spelen. Je informatie is daarin heel waardevol. Met deze informatie kunnen we bepalen of dit een rol is voor ons team, Zilveren Kruis of toch eerder de zorgverlener. 

Daarom willen we graag weten wat voor soort hulp je hebt gebruikt of had kunnen gebruiken bij het (succesvol) aanpassen van je leefstijl.

Log in en reageer

  • als antwoord op Renske54

    Een hele late reactie ivm privé omstandigheden. 
    gezamenlijk sporten mis ik. Gelukkig ben ik wat afgevallen met eigen wilskracht maar meer motivatie zou bij mij beter werken 

  • Offline

    Bij een controle bleek ik, volgens de tabellen,  verhoogde suiker- en cholesterol waardes te hebben en heb direct mijn eet- en leefpatroon aangepast.

    Was ook ingegeven omdat ik in mijn omgeving heb gezien wat de gevolgen kunnen zijn als je niet serieus met een “waarschuwing” omgaat (van ziek --> WAO; amputatie en erger).

    Bijkomend voordeel was dat ik meer dan 10 kilo ben afgevallen en eigenlijk best triest dat ik de aanpassing pas deed nadat ik een “waarschuwing” kreeg.

    Jullie onderzoeken welke ondersteuning ik mogelijk gemist heb en daar “worstel” ik mee want ZK heeft de plicht om informatie te geven maar ik (als patiënt) heb de plicht om informatie te halen.

    En er is meer dan voldoende informatie (misschien zelfs teveel) en een idee zou kunnen zijn om informatie meer samengevat te geven en vooral wijzen op eigen verantwoordelijkheid.

    Korting op een sportschool heeft in mijn ogen geen zin als het eetpatroon niet wordt aangepakt en daar ben je zelf verantwoordelijk voor.

    Uiteraard bestaat niet 1 ondersteuning wat voor iedereen helpt. Mij heeft zonder meer geholpen de voorbeelden uit mijn omgeving wat de gevolgen zijn als je niet serieus met de “waarschuwing” omgaat.

    Is het mogelijk om puntsgewijs aan te geven bij bepaalde aandoeningen wat de gevolgen zijn als je de aanbevelingen in de wind slaat, maar ook de gevolgen als je serieus met je aandoening omgaat. 

    Klopt gaat om bewustwording en als die er is dan heb je al meer dan de helft gewonnen.

  • Offline als antwoord op Joann - Zilveren Kruis

    Ik zou graag onder begeleiding willen trainen en  tegelijk meer informatie willen krijgen wat de combinatie voeding en trainen doet. Bestaat er ook zoiets dat men naar je hele fysieke lijf kijkt, uitvind waarom je steeds dikker wordt zonder je klem te eten. Dus niet alleen de vooringenomenheid dat de dikte alleen komt door teveel  te eten en/of te weinig bewegen (wat uiteraard een onderdeel van is) Is er iets, iemand wat/die een bredere kijk heeft op toename gewicht?

    Ik begin in het voorjaar met buiten zwemmen bijv. doe dit 3 a 4 keer per week  drie kwartier, maar val geen gram af. Wat gebeurt er in mijnlijf en dat zou ik graag willen begrijpen.

  • Offline als antwoord op Joann - Zilveren Kruis

    Ik zou het fijn vinden wanneer jullie daar actief mee bezig gaan. Door op de juiste plek terecht te komen scheelt volgens mij kosten. Ik merk dat door het zwaarder worden ik meer klachten krijg maar niet weet waar ik terecht kan. Door actief informatie te geven, wetenschappelijk onderzoek te publiceren wordt ik beter geïnformeerd en kan ik waarschijnlijk een betere keuze maken die goed is voor mij.  

  • Offline als antwoord op Joann - Zilveren Kruis

    Nee niet van de kant van ZilverenX. Vroeger had ZX een app die je kon gebruiken mbt Leefstijl adviezen.Ik heb die toen kort gebruikt maar het genereerde zoveel mai en zoveel vragen die je moest beantwoorden dat ik er mee ben gestopt. Omdat ik ook geen chatbot liefhebber ben zie ik op dat gebied ook geen toegevoegde waarde

  • Hi @romana1016   & @elineboerhof. Allereerst bedankt voor jullie reacties! Jammer om te horen dat jullie geen baat bij het GLI programma hebben gehad. Vanuit het RIVM wordt er landelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van GLI programma's. Meer informatie en de resultaten van dit onderzoek kunnen jullie hier vinden: Jaarrapportage monitor gecombineerde leefstijl interventie (GLI) 2023 | RIVM. Hebben jullie andere ideeën waar jullie meer baat bij zouden hebben?

  •   bedankt voor het meedenken! Jammer om te horen dat jouw ervaring met de leefstijlcoach negatief was. Vanuit het RIVM wordt er landelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van GLI programma's. Meer informatie en de resultaten van dit onderzoek vind je hier: Jaarrapportage monitor gecombineerde leefstijl interventie (GLI) 2023 | RIVM. Bedankt voor je ideeën over wat er naast leefstijlcoaches aangeboden zou kunnen worden. Zou je graag willen dat Zilveren Kruis actief stuurt op deze informatie of liever dat je het bij interesse zelf makkelijk kan vinden? 

  •  bedankt voor je reactie! Fijn om te horen dat je zorgverlener je verder heeft geholpen. Zijn er specifieke middelen of informatie die je zou willen zien om je traject verder te ondersteunen?

  • Ik heb nogal last van wat klachten diabetes, apneus, obesitas die tot voor kort met pillen redelijk goed onder controle waren tot begin 2024. Diverse waardes liepen op of onregelmatig. Ik heb toen zelf bij de huisarts om een verwijzing naar een leefstijlcursus gevraagd. Deze cursus volg ik nu sinds juli samen met fitness. Dit traject bevalt prima en resultaten zijn goed. In eerste instantie lijkt het mij de verantwoordelijkheid van de zorgverlener en hoort de zorgverzekeraar hier geen rol in te spelen. Uiteindelijk moet je het verder allemaal zelf doen.

  • Offline als antwoord op Joann - Zilveren Kruis

    Voorlichting, sporten (deels) vergoeden omdat sporten niet voor iedereen betaalbaar is