Hero Image

Ongebruikte spullen uit het kraampakket: weggooien of doorgeven?
Hebben jij en je partner onlangs een kindje gekregen? Dan wensen wij jou en je prille gezin (nogmaals) alle geluk en gezondheid van de wereld toe!

De gezondheid van jullie kleine had natuurlijk al alle aandacht tijdens de zwangerschap. Zo heb je misschien ook een kraampakket besteld bij Zilveren Kruis. Hierin zitten medische artikelen die van pas kunnen komen rond de bevalling. Zoals verband, zeep en een matrasbeschermer.

De kans is groot dat je niet alles uit het kraampakket nodig had. Bijvoorbeeld omdat je bent bevallen in het ziekenhuis en daar al kreeg wat je nodig had.

Wat doe je dan met die overgebleven spullen? Met een ongeopend pakje medische handschoenen of ongebruikte wondkompressen, om maar wat te noemen.

Laten liggen in de kast? Een enkele reis vuilnisbak? Of gaf je het aan iemand die het wél kon gebruiken?

Zilveren Kruis wil meebouwen aan een duurzame toekomst voor onze kinderen. We zijn daarom benieuwd: hoe kunnen wij gezinnen helpen om ongebruikte spullen uit het kraampakket een tweede bestemming te geven?

Log in en reageer

  • Ik heb twee keer een kraampakket gebruikt. De eerste keer ziekenhuis bevaling. Toen heb ik maar weinig gebruikt uit mijn kraampakket en deze meegegeven aan de verloskundige die het weer gebruiken voor gezinnen die het hard nodig hebben. De laatste keer thuisbevalling hebben we bijna alles uit het pakket gebruikt. Vooral de onderleggers (daar waren er zelfs te weinig van). De spullen die ik wel over had heb ik weer meegegeven aan de verloskundige. Toch zou het makkelijk zijn als er iets van een retourlabel in het kraampakket zou zitten, wellicht kan de zorgverzekeraar dan met verzamelde overgebleven spullen een stichting blij maken. Ik denk dat je als net bevallen moeder helemaal geen tijd hebt om uit te zoeken waar deze spullen naar toe gaan en ze dan ook vaak in de prullenbak verdwijnen./

  • Offline

    Ik heb bij beide kraampakketten de overige spullen gedoneerd. Twee keer in het ziekenhuis bevallen dus had veel over. Bij de kraampakketten, maar ook de kraamzorg en verloskundige zijn deze mogelijkheden al aangekaart. 

  • Offline

    Mijn kraamverzorgster heeft alle ongebruikte spullen mee genomen, omdat zij het inleverde aan een stichting voor vrouwen die het goed kunnen gebruiken wegens weinig financiële middelen. Er was niet heel veel over, want ik was thuis bevallen, maar dat wat er nog was heeft zij daarvoor meegenomen.

  • Offline

    Hi, ik heb nog steeds kraamspullen over uit het pakket die ik nog niet heb ingeleverd. Ik heb vanuit andere partijen (verloskundige, kraamzorg) hier ook geen informatie over gehad. Als Zilveren Kruis de optie zou hebben om spullen in te leveren (door op te sturen of dat het opgehaald zou worden) zou ik hier absoluut gebruik van maken! Of een lijstje met tips waar je de spullen kunt doneren zou zeker handig zijn! Ik zou wel geruime tijd er tussen laten na de bevalling. In die eerste weken (misschien wel maanden) had ik totaal geen ruimte in mijn hoofd om hier over na te denken. Ik ga nu zeker gebruik maken van de organisaties die hieronder worden genoemd. 

  • Offline als antwoord op jorinde

    @Jorinde @HennieV @GonzalesFrancke dit idee hebben we onderzocht, omdat het een mooie manier lijkt om verspilling tegen te gaan. De leverancier van de kraampakketten heeft helaas aangegeven dat zij de grote hoeveelheden die zij leveren, niet allemaal handmatig en met verschillende inhoud kunnen inpakken.  

     

  • Offline als antwoord op Jannekeve

    @jannekeve @KarinaL @jozefiendebaillie@yahoo.com @Lidewij, @Macy94 @marijeidzinga , @Carolien, @LauraHam, @Laetitia, @Nsijders, @LiesL, @evelienjansen   @Mlinden     

     

    Wat fijn dat (de meeste van) jullie overgebleven spullen hebben kunnen doneren, onder andere bij Stichting Baby Hope! Deze stichting vermelden we in de begeleidende brief bij het kraampakket, maar we merken aan meerdere reacties dat dit niet duidelijk overkomt. We gaan kijken we hoe dit beter onder de aandacht kunnen brengen. Hebben jullie hier suggesties of ideeën voor? 

  • ik snap je gedachte hierin. We hebben dit daarom weleens besproken met een aantal verloskundigen. Maar een verloskundige heeft al best veel spullen mee te nemen en dat zorgt ervoor dat er niet altijd voldoende ruimte is in de auto. Daarom is de meest ‘veilige’ optie dat de aanstaande moeder een pakket in huis heeft, zodat je zeker weet dat alles binnen handbereik is. Vaak weet je vooraf niet wat je wel en niet gaat gebruiken. Vandaar de vraag hoe we eigenlijk zo makkelijk mogelijk ervoor kunnen zorgen dat de spullen die overblijven goed terecht komen!

  • @Mirjam28 @Snus Logische gedachte! We hebben dit idee daarom al eens eerder met zorgprofessionals besproken. Het blijkt dat (ook al is van tevoren bekend dat het een ziekenhuisbevalling wordt), toch een kraampakket voor een thuisbevalling thuis aanwezig moet zijn. Verschillende pakketten maken, is dus geen optie, zo is uit diverse gespreken gebleken. 

  • Offline als antwoord op Fleur

    @fleur bedankt voor je idee! geen idee of zoiets mogelijk is maar ik neem het zeker mee in mijn verdere onderzoek.

  • Ik heb de niet gebruikte spullen aan de verloskundigenpraktijk gegeven bij de laatste controle. Zij gebruiken die spullen dan weer bij vrouwen die geen geld hebben voor een kraampakket.