Artikel Vergoeden van alternatieve geneeswijzen

De mening over alternatieve geneeswijzen is verdeeld. Sommige mensen vinden het goed werken, anderen geloven er niet in. Wat vergoedt Zilveren Kruis aan alternatieve geneeswijzen?

Focus65 deelde op Samen het idee om alternatieve geneeswijzen volledig te vergoeden om zo kosten te besparen. Alternatieve geneeswijzen wordt vanuit het basispakket niet vergoed. Een deel van onze verzekerden vindt het belangrijk dat dit in hun pakket zit. Daarom vergoeden we in sommige aanvullende verzekeringen alternatieve geneeswijzen. Wel stellen we bepaalde regels, bijvoorbeeld dat de behandelaar bij een beroepsvereniging is aangesloten. Zo weten we zeker dat de behandelaar minimaal de door de beroepsvereniging gevraagde opleidingen heeft gevolgd.

Er is een maximumbedrag dat we per dag vergoeden voor alternatieve geneeswijzen. Voor alternatieve geneeswijzen stelt de overheid geen maximale bedragen. Als richtlijn voor een maximumbedrag kijken we naar de bedragen voor paramedische zorg, zoals fysiotherapie. We vinden het logisch om niet meer te betalen voor alternatieve zorg dan voor (alternatieve) zorg door behandelaars die paramedische zorg verlenen.

Alternatieve geneeswijzen uit de aanvullende verzekering halen en in een los pakket verzekeren is niet mogelijk. Met brede pakketten zit er voor verschillende groepen voldoende in een pakket. Voor de een is fysiotherapie belangrijk, voor de ander kraamzorg of een bril. Een los pakket met maar 1 vergoeding is lastig. De premie kan dan erg duur worden. Alleen verzekerden die dit zeker gaan gebruiken kiezen voor zo'n pakket.