Als je somber bent of angst ervaart en je krijgt een doorverwijzing voor therapie, dan moet je daar waarschijnlijk op wachten. De agenda’s van de meeste psychologen zitten namelijk bomvol. Toch zijn er mensen die in een vergelijkbare situatie zitten en meteen aan de beurt zijn. Ze hoeven er niet eens de deur voor uit. En hun psycholoog is zelfs ’s nachts bereikbaar. Deze mensen volgen hun therapie namelijk bij een online psycholoog. Jij wilt deze voordelen vast ook! Lees in dit blog hoe je dat voor elkaar krijgt via online therapie.

Vaker naar huisarts voor psychisch probleem
Het percentage volwassenen dat contact had met de huisarts wegens psychische en sociale problemen is tussen 2011 en 2017 toegenomen van 12 naar 18 procent, aldus onderzoeksinstituut Nivel. De Zorgcoach van Zilveren Kruis bevestigen dat er vaker een beroep op hen gedaan wordt. In 2018 belden zesduizend mensen onze Zorgcoach om hulp te krijgen bij het vinden bij een psycholoog of psychotherapeut. Inmiddels zijn er wachtlijsten voor geestelijke gezondheidszorg ontstaan. 

Met online therapie sneller geholpen
De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in nieuwe manieren om in contact te komen met zorgverleners. Bijvoorbeeld door over je klachten te appen, e-mailen of videobellen. Zo is het nu ook mogelijk om voor psychische problemen online therapie te volgen. Met een psycholoog. Dat kan waar en wanneer jij dat wilt. En je bent bijna altijd eerder aan de beurt dan met een afspraak op de praktijk. 

Online therapie kan overal en altijd
Je behandeling begint soms al binnen twee werkdagen. Daarnaast heeft online therapie als voordeel dat je geen reistijd en reiskosten hebt, want je volgt de behandeling thuis. Of waar je maar wilt. Zo is de zorg altijd dichtbij. Dit voordeel geldt natuurlijk ook voor de psycholoog met wie je in gesprek bent. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om ’s avonds om 11 uur in gesprek te zijn met een Nederlands sprekende psycholoog aan de andere kant de wereld. 

Hoe weet je of je in aanmerking komt voor online therapie?
Natuurlijk is jouw huisarts de eerste persoon om mee te overleggen over je klachten. Vindt  de huisarts behandeling door een psycholoog noodzakelijk, dan kan onze Zorgcoach je helpen om zorg op maat te vinden. In een persoonlijk gesprek met onze Zorgcoach heb je al snel duidelijk of een online behandeling bij jouw zorgvraag past. Als dat zo is, bespreekt de Zorgcoach de vervolgstappen met jou. En verwijst je door naar een zorgverlener waarmee Zilveren Kruis samenwerkt. Op dit moment zijn dat DiSofa, Interapy en Mentaal Beter Digitaal. Deze zorgverleners werken met BIG geregistreerde en gecertificeerde GZ-psychologen. 

Online therapie is niet voor iedereen
Veel psychische klachten kunnen worden behandeld via online therapie, maar niet alle. Sommige stoornissen vragen om speciale aandacht. Wanneer je bijvoorbeeld voor het eerst medicatie krijgt is het beter als de psychiater je ook ziet. Dan is het beter om een bezoek te brengen aan de praktijk van de psycholoog. Je huisarts vertelt wat jij het beste kunt doen in jouw situatie. En bij het telefonische intake gesprek komt dit ook aan de orde. Zodat jij je verzekerd weet van de juiste zorg! 

Eigen risico
Start je na de intake met een online behandeling? Dan valt de verdere behandeling onder de vergoeding ‘Basis GGZ’. Let dus op: hierbij geldt het eigen risico.

Anonymous
 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

  Dit is een behoorlijk lastige vraag, al is het maar om zo openlijk te schrijven dat je psychologische ondersteuning nodig hebt.

  Ik heb deze ondersteuning nodig door een langdurige situatie in mijn prive sfeer.

  Fysiek naar een ondersteuner gaan zie ik voor mij zelf als even ontsnappen aan de situatie en werken aan mij zelf. Maar zeker ook om manieren aangereikt te krijgen met bepaalde situaties om te gaan. Helaas is er tijdens de therapie gebleken dat ik ook ptss heb. Hierdoor heb ik sGGZ nodig.

  Ik weet niet of ik online of per telefoon mij zelf zo had laten zien. Face to face laat je toch letterlijk meer zien.

  Maar ik zou mij kunnen voorstellen dat er mensen zijn welke de stap naar een fysieke ondersteuner eng of lastig vinden. Denk bijvoorbeeld aan mensen welke slecht ter been zijn.

 • Offline

  Het lijkt mij ideaal om online therapie te krijgen. Ben door de Neuroloog door verwezen naar een psychiater meer als een jaar geleden.

  Ben 2x bij haar geweest en toen doorverwezen naar de psycholoog .

  Daar een aantal sessies gehad , maar toen werd ze ziek. Tot heden niets meer gehoord.

  Omdat het naar iets toegaan heel veel energie van me vraagt en na een sessie nog vermoeider zou dit voor mij een ware oplossing zijn !!

  Afgelopen week voor controle geweest bij de Neuroloog 

  Nu kan ik me aanmelden bij SGGZ maar daar heeft Peter ook ruim 3 maanden moeten wachten, en de wachttijd is daar op het moment ook nog steeds 3 maanden .

  Dus voor mij zou dit een echte goede oplossing zijn ????

 • Wat vervelend ! Misschien is online therapie ook wel iets voor jou. Dat durf ik natuurlijk niet te bepalen. Ik zal 1 van onze Zorgcoaches vragen of zij even mee willen lezen. Wellicht kan de Zorgcoach jou hierin adviseren.

 • Offline

  Beste  ,

  Vervelend om te lezen dat je al zolang bezig bent om behandeld te worden. Ook niet netjes dat je niets meer van je behandelaar hoort.

  Ik wil je graag verder helpen en voorkomen dat je nu nog eens 3 maanden moet wachten op een afspraak. We kunnen samen kijken of de online therapie voor jou een passende manier van behandelen is.

  Zou je mij een privebericht willen sturen met jouw gegevens erin? Je stuurt mij een privebericht  door naast mijn foto/avatar op mijn naam te klikken. Kies vervolgens de roze button Een bericht verzenden.

 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

  Mijn mening is dat persoonlijk contact nog altijd het beste resultaat geeft. Juist in deze tijd van snelheid en technologie. Maar dan spreek vanuit mijn specialisatie als natuurcounselor- en coach, waar ik juist mensen uit die snelheid en technologie haal om weer rust en balans te vinden ;-) Als pycho-sociaal therapeut begrijp ik dat lange wachttijden geen optie is en dat daar een oplossing voor gevonden moet worden. Online therapie is 1 van die oplossingen, maar alleen bij uiterste noodzaak. Hiervoor zou er een selectie van prioriteiten moeten worden gesteld. Zelf geef ik ook online therapie, maar alleen aan mensen die te ver weg wonen of in het buitenland. En aan mensen die geen 1e graad psychologie nodig hebben. Deze verwijs ik door naar een psycholoog of psychiater in hun eigen woonplaats. Omdenken: het zou ook mogelijk kunnen zijn dat psychologen en/of psychiaters hun clienten, die 'minder' zware problemen hebben, doorsturen naar therapeuten zoals ik. Vaak ligt daar een soort van concurrentiestrijd of onwetendheid, waardoor dit niet gebeurd..helaas. Ik spreek nu als professional, maar ook ik heb ooit in het verleden een psycholoog nodig gehad. En mijn ervaring was niet zo'n succes. Ik voelde geen verbinding en vertrouwen met hem. Je gaat dan ook niet zo gauw op zoek naar iemand die dat wel geeft. Het moet 'klikken'  tussen jou en je therapeut, psycholoog of welke hulpverlener dan ook. Lukt dat als je online hulp ontvangt? Niet altijd, maar dat zou ook life het geval kunnen zijn. Ik heb ook gemerkt dat in deze snelle tijd, al wat aandacht voldoende is voor mensen, een luisterend oor en een nieuw perspectief aangeboord. Daarnaast, mensen communiceren niet alleen met tekst, geluid en beeld. We hebben meer zintuigen dan dat, als therapeut lees ik ook lichaamstaal en gebruik ik ook mijn intuitie. Dat gaat een stuk moeilijker online. Geloof me :-)  Ik denk ook dat mensen dit zelf moeten beslissen, sommigen zijn daarbij gebaat en sommige hebben liever persoonlijk contact. Maar zoals ik al zei, het ligt aan de ernst van de situatie waar zeker rekening mee moet worden gehouden.