Als je somber bent of angst ervaart en je krijgt een doorverwijzing voor therapie, dan moet je daar waarschijnlijk op wachten. De agenda’s van de meeste psychologen zitten namelijk bomvol. Toch zijn er mensen die in een vergelijkbare situatie zitten en meteen aan de beurt zijn. Ze hoeven er niet eens de deur voor uit. En hun psycholoog is zelfs ’s nachts bereikbaar. Deze mensen volgen hun therapie namelijk bij een online psycholoog. Jij wilt deze voordelen vast ook! Lees in dit blog hoe je dat voor elkaar krijgt via online therapie.

Vaker naar huisarts voor psychisch probleem
Het percentage volwassenen dat contact had met de huisarts wegens psychische en sociale problemen is tussen 2011 en 2017 toegenomen van 12 naar 18 procent, aldus onderzoeksinstituut Nivel. De Zorgcoach van Zilveren Kruis bevestigen dat er vaker een beroep op hen gedaan wordt. In 2018 belden zesduizend mensen onze Zorgcoach om hulp te krijgen bij het vinden bij een psycholoog of psychotherapeut. Inmiddels zijn er wachtlijsten voor  geestelijke gezondheidszorg ontstaan. 

Met online therapie sneller geholpen
De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in nieuwe manieren om in contact te komen met zorgverleners. Bijvoorbeeld door over je klachten te appen, e-mailen of videobellen. Zo is het nu ook mogelijk om voor psychische problemen online therapie te volgen. Met een psycholoog. Dat kan waar en wanneer jij dat wilt.  En je bent bijna altijd eerder aan de beurt dan met een afspraak op de praktijk. 

Online therapie kan overal en altijd
Je behandeling begint soms al binnen twee werkdagen. Daarnaast heeft online therapie als voordeel dat je geen reistijd en reiskosten hebt, want je volgt de behandeling thuis. Of waar je maar wilt. Zo is de zorg altijd dichtbij. Dit voordeel geldt natuurlijk ook voor de psycholoog met wie je in gesprek bent. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om ’s avonds om 11 uur in gesprek te zijn met een Nederlands sprekende psycholoog aan de andere kant de wereld. 

Hoe weet je of je in aanmerking komt voor online therapie?
Natuurlijk is jouw huisarts de eerste persoon om mee te overleggen over je klachten. Vindt  de huisarts behandeling door een psycholoog noodzakelijk, dan kan onze Zorgcoach je helpen om zorg op maat te vinden. In een persoonlijk gesprek met onze Zorgcoach heb je al snel duidelijk of een online behandeling bij jouw zorgvraag past. Als dat zo is, bespreekt de Zorgcoach de vervolgstappen met jou. En verwijst je door naar een zorgverlener waarmee Zilveren Kruis samenwerkt. Op dit moment zijn dat DiSofa, Interapy en Mentaal Beter Digitaal. Deze zorgverleners werken met BIG geregistreerde en gecertificeerde GZ-psychologen. 

Online therapie is niet voor iedereen
Veel psychische klachten kunnen worden behandeld via online therapie, maar niet alle. Sommige stoornissen vragen om speciale aandacht. Wanneer je bijvoorbeeld voor het eerst medicatie krijgt is het beter als de psychiater je ook ziet. Dan is het beter om een bezoek te brengen aan de praktijk van de psycholoog. Je huisarts vertelt wat jij het beste kunt doen in jouw situatie. En bij het telefonische intake gesprek komt dit ook aan de orde. Zodat jij je verzekerd weet van de juiste zorg! 

Eigen risico
Start je na de intake met een online behandeling? Dan valt  de verdere behandeling onder de vergoeding ‘Basis GGZ’. Let dus op: hierbij geldt het eigen risico. 

Wat vinden ervaringsdeskundigen van deze vorm van  behandelen?
Wil je weten hoe anderen online therapie hebben ervaren? Lees dan wat mensen zelf zeggen. Voor jou gemak staan hier alvast linkjes naar reacties van deze ervaringsdeskundigen bij Disofa, Interapy en Mentaal Beter Digitaal. 

We zijn erg benieuwd wat jij vindt!
Zou jij online therapie overwegen? Wat is jouw ervaring met een behandeling volgen via het internet? Deel het hieronder.

Anonymous
 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

   wat een ontzettend lief bericht. Dankjewel.

  We hebben het idd allemaal op onze eigen manier niet makkelijk.

  Ik blog het vaak van mij af. Mij helpt dat ook. Uitlaatklep.

 • Offline

  Voormalig community-lid , Het is op het moment ook niet echt makkelijk voor je !

  En dan ook nog het verplicht binnen blijven , en alle vasten gewoontes vallen ineens weg .

  En niet naar je vrouw kunnen is allemaal niet niks !.

  Tuurlijk hebben veel mensen het ook zwaar op dit moment , maar iedereen voelt zijn / haar pijn / beperking . 

  En het is niet even makkelijk om weer structuur te brengen in je dag , wel fijn dat je aan de online therapie wel wat hebt!!! Het is even wennen , maar dat komt wel.

  Zelf schrijf ik vaak als het even niet zo makkelijk gaat , mij helpt dat enorm.

  Heel veel sterkte en hopelijk komen er snel betere tijden

 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

   de bellen therapie valt mij niet mee, maar zoals geschreven; Nood breekt wet. Zodoende kom ik er voor nu mee uit de voeten.

  Qua de online therapie welke ik voor dit moment gebruik: sommige module,s kan ik gebruiken.

  Het is lastig allemaal. Mijn vrouw is sinds 2 maart opgenomen in een ggz instelling. Dit was hard nodig. De zorg werd gewoon domweg te zwaar. Ik had allerlei plannen om te doen zodra mijn vrouw opgenomen zou worden. De structuur van therapieën, sportcentrum, zwemmen en op bezoek gaan bij mijn vrouw. Dit alles is weggevallen door de huidige situatie. Ik moet flink op de reset knop timmeren....

  Maar ik ben wel zo realistisch dat ik mij besef niet de enige te zijn in een last pakket.

 • Offline

  Fijn om te lezen dat het je toch meevalt EricW ! 

  Inderdaad nood breekt wetten .

  Zelf heb ik geen beeld of telefoon therapie, maar online.

  Af en toe bellen we met elkaar , maar het meeste is online.

  Krijg dan opdrachten die ik kopieer en in delen plakt en groter maakt , zodat het voor mij begrijpelijk te lezen is.

  Nogmaals fijn dat je er nu ook baat bij hebt in deze moeilijke tijd! Als alles weer “normaal” mag worden ga je dan door met de online therapie Eric ? 

 • Offline

  Deze week krijg ik voor het eerst digitale ondersteuning vanuit een revalidatiecentrum. Vreemd maar ben benieuwd wat ik ervan vind. Ik heb weleens dat ik een fysieke afspraak omzet naar een belafspraak. In dit geval is het anders , ik heb deze zorgverlener nog nooit gezien of gesproken.