Als je somber bent of angst ervaart en je krijgt een doorverwijzing voor therapie, dan moet je daar waarschijnlijk op wachten. De agenda’s van de meeste psychologen zitten namelijk bomvol. Toch zijn er mensen die in een vergelijkbare situatie zitten en meteen aan de beurt zijn. Ze hoeven er niet eens de deur voor uit. En hun psycholoog is zelfs ’s nachts bereikbaar. Deze mensen volgen hun therapie namelijk bij een online psycholoog. Jij wilt deze voordelen vast ook! Lees in dit blog hoe je dat voor elkaar krijgt via online therapie.

Vaker naar huisarts voor psychisch probleem
Het percentage volwassenen dat contact had met de huisarts wegens psychische en sociale problemen is tussen 2011 en 2017 toegenomen van 12 naar 18 procent, aldus onderzoeksinstituut Nivel. De Zorgcoach van Zilveren Kruis bevestigen dat er vaker een beroep op hen gedaan wordt. In 2018 belden zesduizend mensen onze Zorgcoach om hulp te krijgen bij het vinden bij een psycholoog of psychotherapeut. Inmiddels zijn er wachtlijsten voor geestelijke gezondheidszorg ontstaan. 

Met online therapie sneller geholpen
De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in nieuwe manieren om in contact te komen met zorgverleners. Bijvoorbeeld door over je klachten te appen, e-mailen of videobellen. Zo is het nu ook mogelijk om voor psychische problemen online therapie te volgen. Met een psycholoog. Dat kan waar en wanneer jij dat wilt. En je bent bijna altijd eerder aan de beurt dan met een afspraak op de praktijk. 

Online therapie kan overal en altijd
Je behandeling begint soms al binnen twee werkdagen. Daarnaast heeft online therapie als voordeel dat je geen reistijd en reiskosten hebt, want je volgt de behandeling thuis. Of waar je maar wilt. Zo is de zorg altijd dichtbij. Dit voordeel geldt natuurlijk ook voor de psycholoog met wie je in gesprek bent. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om ’s avonds om 11 uur in gesprek te zijn met een Nederlands sprekende psycholoog aan de andere kant de wereld. 

Hoe weet je of je in aanmerking komt voor online therapie?
Natuurlijk is jouw huisarts de eerste persoon om mee te overleggen over je klachten. Vindt  de huisarts behandeling door een psycholoog noodzakelijk, dan kan onze Zorgcoach je helpen om zorg op maat te vinden. In een persoonlijk gesprek met onze Zorgcoach heb je al snel duidelijk of een online behandeling bij jouw zorgvraag past. Als dat zo is, bespreekt de Zorgcoach de vervolgstappen met jou. En verwijst je door naar een zorgverlener waarmee Zilveren Kruis samenwerkt. Op dit moment zijn dat DiSofa, Interapy en Mentaal Beter Digitaal. Deze zorgverleners werken met BIG geregistreerde en gecertificeerde GZ-psychologen. 

Online therapie is niet voor iedereen
Veel psychische klachten kunnen worden behandeld via online therapie, maar niet alle. Sommige stoornissen vragen om speciale aandacht. Wanneer je bijvoorbeeld voor het eerst medicatie krijgt is het beter als de psychiater je ook ziet. Dan is het beter om een bezoek te brengen aan de praktijk van de psycholoog. Je huisarts vertelt wat jij het beste kunt doen in jouw situatie. En bij het telefonische intake gesprek komt dit ook aan de orde. Zodat jij je verzekerd weet van de juiste zorg! 

Eigen risico
Start je na de intake met een online behandeling? Dan valt de verdere behandeling onder de vergoeding ‘Basis GGZ’. Let dus op: hierbij geldt het eigen risico.

Anonymous
  • Voormalig community-lid
    Voormalig community-lid

    Voormalig community-lid vanuit mijn perspectief de zogenoemde spijker op de kop.

  • Voormalig community-lid
    Voormalig community-lid

    Eerder reageerde ik op dit onderwerp.

    Mijn vrouw krijgt ambulante zorg vanuit oa GGZ en ambulante ondersteuning. Vandaag heeft mijn vrouw een aanbieding gekregen om doormiddel van een tablet met video verbinding op elk moment van de dag 24/7 contact te hebben met een ondersteuner.

    Eigenlijk hebben het onderwerp uit dit blog en de aanbieding welke mijn vrouw vandaag aangeboden heeft gekregen raakvlakken. Ik zie de tablet met functie als een zeer grote aanvulling op de zorg en ondersteuning van mijn vrouw. Maar ook voor mij als partner en mantelzorger heeft het grote voordelen en ondersteuning, en dan vooral op psychologisch vlak. Ook ik mag indien nodig gebruik maken van de verbinding om zo ondersteuning te vragen.

  • Offline

    Fijn Eric W, dat jullie ook voordeel hebben aan online therapie !.

    Zelf heb ik de Therapie met opdrachten online, waar geen beeld bij is . Dit vond/ vindt dit fijner.

    Hoop dat het jullie helpt om snel contact te hebben in bepaalde situaties.

    Persoonlijk ervaar ik het heel positief

    Groetjes .

    Mieke

  • Voormalig community-lid
    Voormalig community-lid

    Ik sluit mij graag aan bij wat Ernya eerder schreef al heb ik daar nog wel een aanvulling op. Ik ben zelf 15 jaar werkzaam geweest als psychotherapeut binnen zowel de BGGZ als SGGZ. Ik was ook wat huiverig om mijn werk in de behandelkamer om te zetten in een online sessie. Daar ik na 15 jaar meer vrijheid zocht zowel in mijn werk en locatie onafhankelijk wilde werken ben ik enige jaren geleden toch eens gaan experimenteren met online therapie. En ik kan eerlijk zeggen, dat is erg goed gevallen daar veel cliënten hier reeds van hebben kunnen profiteren. Het heeft dusdanig veel voordelen voor de cliënt daar iemand meteen terecht kan en de kwaliteit niet onder doet tov therapie in real life waar iemand gezien de huidige wachtlijsten helaas veel te lang op moet wachten. In de huidige maatschappij staan steeds meer mensen meer en meer onder druk, klachten nemen toe, wachtlijsten zullen helaas daarmee voorlopig niet minder worden. Online therapie biedt daarmee een mooi alternatief en geeft mensen een keus om toch alvast aan de slag te gaan met zijn/haar klachten. De drempel blijft voor velen toch nog groot. Ik hoop dat dit bericht mensen toch wat vertrouwen kan geven het eens te proberen. 

  • Welkom bij de community, Voormalig community-lid ! Mooi om te lezen hoe jij als zorgverlener je ervaringen hier deelt. Ook dat je in het begin wat huiverig was. En wat je ervaringen en gedachten nu zijn bij deze therapie.

    Ik eindig mijn reactie door nog even stil te staan bij je laatste stukje. De drempel die voor veel mensen groot is. Dat herken ik wel, ook kijkende naar de andere reactie hier onder dit blog (en het blog zelf). Mooi dat we hier met elke nieuwe reactie steeds meer ervaringen verzamelen. 

      Voormalig community-lid  Voormalig community-lid Herkennen jullie de drempel? En wat zou voor jullie helpen om die wat meer weg te nemen (of heeft geholpen)?