Ik zie een rekening van de huisarts, maar ik ben daar helemaal niet geweest. De afgelopen weken ging het als een lopend vuurtje rond op Facebook. In Mijn Zilveren Kruis kun je zien welke kosten er voor jou gedeclareerd zijn. En steeds meer mensen nemen een kijkje. Maar omdat zorgkosten best ingewikkeld zijn, levert dat ook vragen op. Tijd om uit te leggen hoe het zit met de rekening van de huisarts.

Welke zorgkosten heb jij afgelopen jaar gedeclareerd? En wellicht nog interessanter: welke rekeningen hebben zorgverleners namens jou gedeclareerd? Je kunt dit gemakkelijk controleren in het vernieuwde Mijn Zilveren Kruis. Nou, dat lieten onze klanten zich niet twee keer zeggen. Na bekendmaking hiervan in de laatste e-mailnieuwsbrief werd het persoonlijke online zorgkostenoverzicht door velen kritisch onder de loep genomen.

Een rekening als je er niet geweest bent
Wij betalen huisartsen elk kwartaal een bedrag per verzekerde. Ook als je dat kwartaal niet naar de huisarts gaat. Je hebt dus eigenlijk een soort abonnement op de huisarts. Met dit bedrag kan de huisarts zijn praktijk runnen en ervoor zorgen dat hij voor je klaarstaat als je een keer zorg nodig hebt.

Hoe hoog het bedrag per abonnement is, dat kan verschillen. Zo speelt bijvoorbeeld de leeftijd van zijn patiënten een rol. Daarnaast kan de huisarts (aanvullende) diensten aanbieden waarvoor hij een bedrag in rekening kan brengen. Zoals een avondspreekuur, praktijkondersteuning bij mentale klachten of klantvriendelijke e-health services. Hierdoor zie jij mogelijk een hoger of lager maandbedrag aan huisartsenkosten in het zorgkostenoverzicht dan een ander.

Ga je vervolgens een keer naar het spreekuur van je eigen huisarts – waar je dus een abonnement hebt – dan brengt de huisarts vanwege je inschrijving ook een lager consulttarief in rekening. Dit tarief ligt hoger als je een huisartsenpraktijk bezoekt waar je niet ingeschreven bent, bijvoorbeeld als je op vakantie bent in Nederland en zorg nodig hebt.

Je huisarts is er voor jou
Iedereen heeft één huisarts (of in elk geval één huisartsenpraktijk). Daarom past de abonnementsvorm hier goed. Bij bijvoorbeeld ziekenhuizen is dat anders. Je bent namelijk niet gebonden om altijd naar hetzelfde ziekenhuis te gaan voor alle denkbare behandelingen. Zo kun je voor een knieoperatie en staarcontrole naar verschillende ziekenhuizen, als je dat wilt.

Niet eerder opgevallen
Voor het huisartsenabonnement betaal je geen eigen risico. Daarom krijg je hiervoor van ons geen rekening. Je ziet de rekening van de huisarts wel in Mijn Zilveren Kruis. Omdat steeds meer verzekerden Mijn Zilveren Kruis weten te vinden, zien ook steeds meer mensen de rekening van de huisarts en krijgen we er vaker vragen over. We beantwoorden die graag. Hopelijk is dat ons al grotendeels gelukt via dit blog.

Mocht er nog iets onduidelijk zijn, neem dan contact met ons op of stel je vraag in een reactie hieronder.

 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

  Hallo, Ik snap dat er elk kwartaal een bedrag per verzekerde aan de huisarts betaald wordt. Maar waarom zie ik op mijn overzicht dat er ook een kwartaal bedrag betaald wordt aan een andere huisartsenpraktijk waar ik helemaal geen client van ben en ook nooit ben geweest? Dus er worden via mijn basisverzekering aan 2 praktijken basisverzekeringskosten afgedragen.

 • Hallo Goanita, bedankt voor je bericht! Ik lees dat er 2 huisartspraktijken kwartaalkosten in rekening brengen. Lijkt me handig om hier even verder naar te kijken. Wil je ons een privéberichtje sturen met je relatienummer, postcode, huisnummer en geboortedatum. Dan zoeken we het even voor je uit wat er aan de hand is. 

  Groet, Kimberly  

 • Al jaren zie in mijn zorgkostenoverzicht inderdaad ieder kwartaal een bedrag voor het 'Kwartaalabonnement huisarts', en daarnaast een hele rits bedragjes variërend van enkele centen tot meerdere euro's. Nooit met een adequate omschrijving erbij. Wat moet je met 'Periodieke modulekosten' (komt bij het laatste kwartaal 5x voor) en 'Huisartsenhulp' (6x)? Die laatste omschrijving zet mensen natuurlijk al helemaal op het verkeerde been: 'huisartsenhulp' terwijl ze hun huisarts helemaal niet geconsulteerd hebben. Wanneer je transparantie wilt bevorderen, is een duidelijke omschrijving van waarvoor die bedragen steeds gedeclareerd worden natuurlijk onontbeerlijk, en daar verhelpt dit blog helaas nog niets aan... In de specificaties van de ziekenhuiskosten zie ik de laatste jaren gelukkig wél een duidelijke verbetering met betrekking tot uitgebreidere en meer heldere omschrijvingen.

 • Offline als antwoord op adp

  Graag zou ik net als vorige schrijver uitleg hebben over module kosten zie dat vaak staan.
  specificatie's zijn belangrijk om kosten die gedeclareerd worden in de hand te houden.
  Heb al eens gereageerd op kosten die gedeclareerd worden en ik nooit heb af genomen.
  dus geen kreet neer zetten zonder uitleg waar het voor dient of is

 • Offline als antwoord op harm

  Dag Adp en Harm,

  Goed dat jullie dit punt aanhalen. Huisartsen krijgen per kwartaal en per ingeschreven patiënt een vergoeding van ons. Deze vergoeding per kwartaal zorgt ervoor dat de huisarts beschikbaar is op het moment dat wij hem/haar nodig hebben. De vergoeding is niet verbonden aan gegeven zorg, maar omdat de huisarts de vergoedingen moet declareren per ingeschreven patiënt zijn deze wel zichtbaar op Mijn Zilveren Kruis. Dat zijn de declaraties die jullie op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober tegenkomen op het zorgkostenoverzicht. Huisartsenzorg is vrijgesteld van het eigen risico. Er wordt dus nooit eigen risico berekend voor de kwartaalvergoeding. Rogier gaat er in zijn blog verder op in.

  Op Mijn Zilveren Kruis geven wij bij de declaraties aan dat het om een kwartaalvergoeding gaat. Je vindt deze informatie door op de declaratie te klikken en naar ‘details’ te gaan. De omschrijving staat meestal bij de laatste declaratie. Toch merken we dat deze informatie niet vaak duidelijk is. Hebben jullie ideeën over hoe wij de kwartaalvergoeding beter kunnen communiceren op Mijn Zilveren Kruis?

  Bart